Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αγροτικά!

Ήταν μια απομονωμένη αγροτική χώρα με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικογενειών. Δεν υπήρχε τηλέφωνο ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι η επικοινωνία γινόταν  με γράμματα και το φως για τη νύχτα ήταν από λάμπες κηροζίνης ή κεριά. 
 
Τα χρήματα ήταν σπάνια και τα κεριά κόστιζαν ακριβά, οπότε τα χρησιμοποιούσαν με φειδώ. Οι λάμπες κηροζίνης ήταν ακόμα πιο πολυτελές είδος, έτσι μια μικρή ήταν στην κουζίνα και μια πιο μεγάλη στο σαλόνι. 
 

Τίποτα δεν άναβαν μέχρι που το σκοτάδι της νύχτας κάλυπτε όλο το σπίτι. 
 
Κανείς δεν έπαιρνε μαζί του κερί ή λάμπα για να πάει κάπου. Υπήρχε μόνο ένα αδύναμο λυχνάρι κρεμασμένο σ’ ένα δοκάρι στη βεράντα, μάλλον σαν φως έκτακτης ανάγκης, αν κάτι συνέβαινε στα άλογα τις αγελάδες ή στα πρόβατα στις σκοτεινές νύχτες. 
 
Τα μέλη της οικογένειας ήξεραν κάθε βήμα γύρω από το σπίτι και πήγαιναν από το ένα δωμάτιο στο άλλο σε πλήρες σκοτάδι χωρίς να φοβούνται ή να σκοντάφτουν.


Σκεφτόμουν όλα αυτά, νωρίς σήμερα το πρωί. Είχαμε συννεφιά και βροχές για πολλές βδομάδες χωρίς καμιά νύξη ηλιακού φωτός, αν και βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, στο μήνα με την πολύ ζέστη, με θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου. 
 
Κατά μήκος της κοιλάδας, προς την Ανατολή, υπήρχε ένα ομιχλώδες άνοιγμα στα σύννεφα στην κορυφογραμμή των μακρινών λόφων. Ο ήλιος άρχισε να λάμπει στον ορίζοντα και μια λάμψη ξεχύθηκε παντού, μια μαλακή πλούσια λάμψη, πέρα από οποιοδήποτε λαμπτήρα ή κερί. Ήταν το μόνο φως ανάμεσα στα απειλητικά σύννεφα και το σκοτάδι της γης, αλλά ήταν αρκετό για να δούμε τον ουρανό.
 
Σκεφτόμουν τα λόγια του Παύλου στους Εφεσίους:  Διότι ήσθε ποτέ σκότος, τώρα όμως φως εν Κυρίω· περιπατείτε ως τέκνα φωτός· διότι ο καρπός του Πνεύματος είναι εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία· Εφεσ.ε:8-9
 
Πρέπει να μαζέψουμε τη σοδειά, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς φως. Κεριά και φανάρια δεν αρκούν, μόνο το φως από τον ουρανό έχει αρκετή λάμψη για τη συγκομιδή που πρέπει να γίνει. Και μόνο ο Κύριος μπορεί να δώσει το φως, επειδή μόνο Αυτός έχει την εξουσία να αποκαλύψει τον ουρανό. Και την έχει, επειδή Εν αυτώ ήτο ζωή, και η ζωή ήτο το φως των ανθρώπων. Και το φως εν τη σκοτία φέγγει και η σκοτία δεν κατέλαβεν αυτό (Ιωάν.α:4-5)
 
Το μεγάλο μυστικό είναι να βρεις το διακόπτη!