Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - Β' Πέτρου (2)



Α. ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ

Β΄ Πέτρου β:1-3
Όπως ακριβώς υπήρξαν ψευδοδιδάσκαλοι στις ημέρες των προφητών, θα έρθουν ψευδοδιδάσκαλοι και στις εκκλησίες, οι οποίοι θα εισάγουν καταστρεπτικές αιρέσεις σήμερα. Θα πουν ψέματα για το Θεό και θα αρνηθούν τον Κύριο, ο οποίος πέθανε γι’ αυτούς πάνω στο σταυρό. Δυο κύρια χαρακτηριστικά θα σημειωθούν: ανηθικότητα και πλεονεξία. Θα εκμεταλλευτούν (εμπορευτούν) τους αγίους με πλαστά επιχειρήματα. Θα επισύρουν ταχεία κρίση στους εαυτούς τους γιατί ο Θεός τους έχει ήδη καταδικάσει, και η απώλεια τους είναι καθοδόν.


Β. Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ

 Β΄ Πέτρου β:4-6
Ο Πέτρος έδωσε τρία παραδείγματα από την Παλαιά Διαθήκη, ώστε να αποδείξει τη βεβαιότητα της κρίσης πάνω σ’ αυτούς τους ψευδοδιδασκάλους.

1. Οι άγγελοι, οι οποίοι Αμάρτησαν.
Εάν ο Θεός είχε κάπου παραβλέψει την αμαρτία, θα ήταν στους αγγέλους. Όμως, ο Θεός δεν τους λυπήθηκε, αλλά τους έριξε στην κόλαση και τους έχει δεμένους στην άβυσσο του σκότους περιμένοντας την κρίση.

2. Οι άνθρωποι στους οποίους κήρυξε ο Νώε.
Ο Θεός δεν λυπήθηκε τον παλιό κόσμο των ημερών του Νώε. Έφερε κατακλυσμό πάνω στους ασεβείς και έσωσε μόνο οκτώ άτομα.

3. Σόδομα και Γόμορρα.
Καταδίκασε τις πόλεις αυτές σε εξαφανισμό, τις τέφρωσε, καθιστώντας τες παράδειγμα σε όλους τους ασεβείς.

Γ. ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ

Β΄ Πέτρου β:7-18
Πρέπει να παραθέσουμε τα τρομερά χαρακτηριστικά αυτών των ασεβών:
1.  Ακολουθούν τις επιθυμίες της ακαθαρσίας (εδ. 10)
2.  Καταφρονούν την εξουσία (εδ. 10)
3.  Τολμητές (εδ. 10)
4.  Αυθάδεις (εδ. 10)
5.  Άλογα φυσικά ζώα (εδ. 12)
6.  Σπίλοι και μώμοι (εδ. 13)
7.  Οφθαλμοί μεστοί μοιχείας (εδ. 14)
8.  Τέκνα κατάρας (εδ. 14)
9.  Πηγαί άνυδροι (εδ. 17)
10.Νεφέλαι υπό ανεμοστροβίλου ελαυνόμεναι (εδ. 17)

Η γλώσσα του Πέτρου είναι πολύ έντονη στην περιγραφή αυτών των ανθρώπων. Σε αντιπαραβολή, ο Πέτρος περιέγραφε τον Λωτ σαν έναν δίκαιο άνθρωπο, ο οποίος καταθλιβόταν καθώς έβλεπε την ασέλγεια γύρω του.

Υπάρχει μια θαυμάσια υπόσχεση στο εδάφιο 9. Ο Κύριος ξέρει, πως να ελευθερώνει τους ευσεβείς από τον πειρασμό και τις δοκιμασίες. Αυτή την υπόσχεση πρέπει να τη θυμόμαστε πάντα.

Στο εδάφιο 10, περιγράφονται αυτοί οι ψευδοδιδάσκαλοι σαν καταφρονητές της εξουσίας. Αυτή είναι μια τρομερή αμαρτία και συχνά συναντιέται στην εκκλησία σήμερα.

Μια άλλη φράση, την οποία πρέπει να σημειώσουμε, βρίσκεται στο εδάφιο 14, «δελεάζουσι ψυχάς αστηρίκτους». Είναι επικίνδυνο να είσαι αστήρικτος. Πόσο σημαντικό είναι να είσαι ριζωμένος και βασισμένος στο λόγο!

Δ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΤΗ

Β΄ Πέτρου β:19-22
Το πρόσωπο, το οποίο έχει εξαπατηθεί και αποπλανηθεί από τους ψευδοδιδασκάλους, γίνεται αποστάτης. Το τραγικό του τέλος περιγράφεται εδώ. Είναι σε χειρότερο στάδιο, από αυτό που βρισκόταν, πριν σωθεί. Καλύτερα θα ήταν να μην είχε γνωρίσει ποτέ τον Κύριο σαν Σωτήρα, από το να επιστρέφει στα μολύσματα του κόσμου. Ο Πέτρος δήλωσε, ότι ένα τέτοιο άτομο είναι σαν ένα σκύλο, ο οποίος τρώει το δικό του ξέρασμα, και σαν ένα γουρούνι το οποίο λούστηκε και επέστρεψε στο κύλισμα στη λάσπη.

Ε. ΕΜΠΑΙΚΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Β΄ Πέτρου γ:1-4
Η χλευαστική ερώτηση των εμπαικτών, “που είναι η υπόσχεσις της παρουσίας αυτού;” είναι ένα σημείο των καιρών. Δεν πρέπει να απορούμε, αλλά μάλλον να δυναμωνόμαστε στην πίστη μας και στην ελπίδα μας ως προς την παρουσία του Χριστού. Οι εμπαίκτες είναι μια ακόμη εκπληρωμένη προφητεία της κοντινής παρουσίας του Κυρίου.

ΣΤ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΑΙΚΤΕΣ

Β΄ Πέτρου γ:5-9
Αυτοί οι εμπαίκτες δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά είναι εθελοντικά ανίδεοι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτή την άγνοια. Υπάρχουν πολλές προφητείες στη Γραφή σχετικές με τον ερχομό του Κυρίου μας για κρίση. Το γεγονός του κατακλυσμού, ο οποίος κατέστρεψε τον κόσμο τις ημέρες του Νώε είναι ευρέως γνωστό. Είναι επίσης γεγονός, ότι ο πλανήτης αυτός φυλάσσεται για κρίση με φωτιά. Ακόμη και οι επιστήμονες είναι πλήρως πεπεισμένοι, ότι μια τέτοιου είδους κρίση θα έρθει.

Ο Κύριος είναι μακρόθυμος. Δεν θέλει να αφανιστεί κανείς αλλά όλοι να επιστρέψουν στη μετάνοια.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε, ότι ο Θεός διαπραγματεύεται μ’ αυτόν τον κόσμο σε μια εβδομάδα της χιλιετηρίδας. Μια μέρα είναι, ίση με χίλια χρόνια. Η έβδομη μέρα θα είναι η χιλιετηρίδα (χιλιετής βασιλεία του Χριστού). Τώρα είμαστε κοντά στο τέλος της έκτης χιλιετηρίδας.

Ζ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ

Β΄ Πέτρου γ:10-13
Ο πλανήτης γη είναι μια τεράστια χρονική βόμβα. Τα κύρια χημικά στοιχεία, άζωτο, οξυγόνο και άνθρακας είναι άκρως εκρηκτικά. Εκτός αυτού, η επιφάνεια της γης συγκρινόμενη με ένα αυγό, είναι τόσο λεπτή, όσο το τσόφλι του αυγού. Είναι, επιπλέον ένας ραγισμένος φλοιός, ο οποίος είναι σε συνεχή κίνηση. Θα έρθει η ημέρα, όπου τα στοιχεία θα λιώσουν και οι ουρανοί θα πυρακτωθούν. Τότε, θα υπάρξει νέος ουρανός και νέα γη (Αποκ.κα:1).

Η. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ

Β΄ Πέτρου γ:14-18
Οι τελευταίες νουθεσίες μπορούν να διατυπωθούν ως εξής:
1.     Να ζουν αμώμητοι στο φως της μεγάλης τους ελπίδας (εδ.14)
2.   Να θυμούνται, ότι ο λόγος της καθυστέρησης του Κυρίου, είναι να δώσει στους ανθρώπους μια ευκαιρία να μετανοήσουν (εδ.15)
3.  Να προσέχουν, ώστε να μην πλανηθούν από ψευδοδιδασκαλίες (εδ.17)
4.     Να αυξάνονται στη χάρη (εδ.18)

Δεν είναι μόνο απαραίτητο να αυξανόμαστε στη χάρη αλλά και στη γνώση του Κυρίου μας. Υπάρχουν δύο τρόποι, σύμφωνα με τους οποίους μπορούμε να αυξηθούμε στη γνώση αυτή:
1.  Με το να αυξανόμαστε στη γνώση του λόγου του Θεού.
2.  Με το να περπατούμε με τον Κύριο και να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί Του.

Ο Πέτρος αναφέρθηκε στον Παύλο σαν τον “αγαπητό μας αδελφό”. Ενέκρινε τις επιστολές του σαν να ήταν μέρος των Γραφών (εδ.16), παρόλο που όντως παραδέχτηκε, ότι υπήρχαν ορισμένα πράγματα δυσνόητα. Είναι καλό να ξέρουμε ότι υπήρχε αυτή η εγκάρδια αναγνώριση, καθώς αυτοί οι δύο μεγάλοι βετεράνοι του ευαγγελίου αντιμετώπισαν μαρτυρικό θάνατο.