Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΘΑ ΚΛΕΠΤΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΘΕΟ;



Καμιά μελέτη αποδεκατισμού δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να εξετάσουμε τον Μαλαχία γ:8-10, αφού αυτά τα εδάφια είναι που χρησιμοποιούνται συνήθως όταν κάποιος θέλει να διδάξει για τα δέκατα στην εκκλησία.

Στο Νόμο του Μωϋσή, ο Θεός τόνισε την ευλογία εκείνων που θα πλήρωναν τα δέκατά τους. Πολύ λίγα ειπώθηκαν για την καταδίκη αυτών που δεν θα πλήρωναν, γιατί ο σκοπός του Θεού όταν ζητάει απ’ τον άνθρωπο το δέκατο δεν είναι η καταδίκη, αλλά η ευλογία (Δευτ.ιδ:29). Οι Ισραηλίτες, έχοντας ευλογηθεί από το Θεό, πρόσφεραν σ’ Αυτόν το δέκατο σαν ένα τύπο λατρείας και ευγνωμοσύνης για τις ευλογίες Του. Ο Θεός θέσπισε το δέκατο να είναι ευλογία στον άνθρωπο, όχι κατάρα.
Οι ποιμένες πρέπει να προσέχουν να μην χρησιμοποιούν αρνητικές μεθόδους στη διδασκαλία θεμάτων που η Βίβλος παρουσιάζει μ’ ένα θετικό τρόπο. Η Βίβλος μας μιλάει για την ευλογία που παίρνουμε όταν δίνουμε τα δέκατα και τις απαρχές (Παρ.γ:9-10). Η γενική παρουσίαση σύμφωνα με τον Νόμο ήταν: Έχετε ευλογηθεί, επομένως πρέπει να πληρώνετε δέκατα (Δευτ.ιδ:22-26).


Στο Μαλαχ.γ:8-10 υπάρχει μια ευλογία, αλλά απορρέει και μια σοβαρή προειδοποίηση αφού ο λαός γενικά είχε σταματήσει να πληρώνει δέκατα. Ο Θεός, μέσα από το στόμα του προφήτη, επιτίμησε όλο το έθνος για ανυπακοή. Παρ’ όλα αυτά, τελείωσε τη διδασκαλία του με μια θετική παρατήρηση. Είπε ότι εάν ο λαός άρχιζε να φέρνει τα δέκατα στην αποθήκη, Εκείνος θα άνοιγε τα παράθυρα του ουρανού για να εκχέει σε αυτούς αφθονία ευλογίας (εδ.10).

Ο προφήτης κατηγόρησε το λαό ότι έχει ληστέψει το Θεό. Είναι δυνατόν να ληστέψουμε το Θεό σήμερα μη πληρώνοντας δέκατα ή μη δίνοντας προσφορές; Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Θεός τους κατηγόρησε ότι Τον έχουν ληστέψει όχι μόνο στα δέκατα αλλά και στις προσφορές. Ο Θεός αναφέρθηκε στο “δίδειν” στο σύνολο του και σε όλους τους τύπους του. Όταν δηλαδή ένα άτομο εγκαταλείπει τον οίκο του Θεού, μη δίνοντας οικονομικά στο έργο Του, είναι σαν να ληστεύει το Θεό. Αυτό είναι μια αλήθεια και κάτω από το Νόμο και κάτω από τη χάρη. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον Μαλαχ.γ:8-10.

1.  Ο λαός του Θεού ληστεύει το Θεό όταν δεν δίνει δέκατα και προσφορές στο έργο Του.
2.  Ο λαός που δεν δίνει στο Θεό χάνει τις ευλογίες Του.
3.  Πρέπει να φέρνουμε τα δέκατα στην αποθήκη (ταμείο).
4.  Ο σκοπός του δέκατου είναι να παρέχει τροφή (χρήματα) στον οίκο του Θεού για τους εργάτες Του.
5.  Πρέπει να δοκιμάσουμε το Θεό για να δούμε αν ο Λόγος Του είναι αληθινός όταν υπόσχεται ευλογίες σ’ εκείνους που δίνουν στο έργο Του. (εδώ είναι από τα λίγα μέρη στη Γραφή που ο Θεός μας προκαλεί να Τον δοκιμάσουμε σε κάτι).
6.  Ο Θεός υπόσχεται να ευλογήσει όλους που αποδεκατίζουν.