Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η ΑΝΑΒΟΛΗ


Υπάρχει μια παραβολή που ο Κύριος είπε και που δείχνει ότι από μια άποψη, η άρνηση είναι καλύτερη από την αναβολή. Αναφέρεται στο Ματθ.κα:28-32. Και τούτο γιατί η «αναβολή» αποκοιμίζει, ενώ ο «αρνούμενος... μεταμεληθείς» έκαμε το θέλημα του Θεού. Η αναβολή εξάλλου είναι το άλλο όνομα του «ποτέ».


   1. Το μήνυμα του Ευαγγελίου
Το «εδώ και τώρα» είναι θέση του Ευαγγελίου, πολύ πριν γίνει δική μας έκφραση. Ο Χριστός, ενώ ακόμη από το Σταυρό έρρεε το αίμα Του, βεβαίωσε τον μετανιωμένο ληστή, ότι- «σήμερα θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο». Στο ληστή που δεν είχε στη διάθεσή του κανένα αύριο, για... ν’ αναβάλει. Τα «ίάθη παραχρήμα», «ήνωρθώθη παραχρήμα», «ανέβλεψε παραχρήμα» (Λουκ.η:47, ιγ:13, ιη:43), βεβαιώνουν ότι στο «σήμερα» και το «τώρα» είναι στηριγμένη η προσφορά του Θεού και το κήρυγμα του Ευαγγελίου.

   2. Το μήνυμα του Διαβόλου
Ο εχθρός της ψυχής σου καμιά αντίρρηση δεν θα ’χε να σ’ αφήσει ν’ ακούσεις, να προσέξεις και να καταλάβεις όλο το κήρυγμα του Χριστού. Φτάνει να του ’κανες... μια χάρη. Να γράψεις κάτω από αυτό, βάζοντας την υπογραφή σου, τη μικρή μα τρομερή λέξη «αύριο». Αύριο, θ’ αποφασίσω. Αύριο, θα δεχτώ το Χριστό. Αύριο, θα κάμω δημόσια την ομολογία μου. Αύριο, αύριο, αύριο. Αύριο, γιατί αυτό που ’ναι εύκολο και προσιτό σήμερα, αύριο θα 'ναι δύσκολο και μεθαύριο αδύνατο. Αύριο, γιατί εκείνος που «δεν έδινε άχυρο και ζητούσε διπλά τούβλα από τους σκλάβους Ιουδαίους στην Αίγυπτο» (Έξοδ.ε:11), θα σε θάψει κάτω από φροντίδες, για να γκρεμίσεις το «αύριο» στο βάραθρο του «ποτέ».

   3. Ο Φήλικας ανέβαλε
Διάβασε την τραγική του περίπτωση στο Πράξεις κδ. Ελέγχθηκε και το μήνυμα τον άγγιξε. Να, εκεί κι εκεί ήταν να καμφθεί να πιστέψει. Όμως, βρήκε διέξοδο την αναβολή. «Τώρα πήγαινε κι όταν έχω καιρό θα σε ξανακαλέσω» (εδ.25). Διαβάσατε πουθενά ότι ο Φήλικας βρήκε αργότερα τον καιρό!.. Κι είναι η αναβολή, διέξοδος ή παγίδα!..

   4. Ο Πιλάτος ανέβαλε
Μπροστά του είχε την ευκαιρία της ζωής του. Και υπέβαλε στον Ιησού τη σημαντικότερη που ανθρώπινα χείλη μπόρεσαν να υποβάλουν ερώτηση «τί είναι αλήθεια;» (Ιωάν.ιη:38). Και... ανέβαλε. Βιάστηκε, να γυρίσει στον κόσμο, στα καθήκοντα, στη δόξα του κόσμου. «Τούτο είπών, εξήλθε». Γύρισε ποτέ να πάρει την απάντηση, να δεχτεί την πρόσκληση; Όχι, μας λένε τα Ευαγγέλια κι η εξωβιβλική ιστορία.

   5. Ο Αγρίππας ανέβαλε
Συνεπαρμένος από το κήρυγμα του δέσμιου Παύλου, έχει ολόψυχα συγκλονιστεί. Κι όταν του δίνεται η προσωπική πρόσκληση «πιστεύεις βασιλιά Αγρίππα;»... Τότε, ανακαλύπτει την αναβολή. Πέφτει στην τραγική παγίδα. «Παύλο, παρ’ ολίγον με πείθεις να γίνω χριστιανός» (Πράξ.κς:28). Λίγο. Τόσο, δα. Και... «σηκώθηκε κι αναχώρησε». Αναχώρησε από το «τώρα», πορευόμενος στο «αύριο» που οδηγεί στο «ποτέ».

   6. Μήνυμα από την αρχαιότητα
Για τα κάλλη της Αταλάντης, πολλοί διαγωνίστηκαν κι έχασαν τη ζωή τους. Ο Ιππομένης όμως, χρησιμοποίησε ένα αποτελεσματικό τέχνασμα. Τα «χρυσά μήλα της Αφροδίτης». Που κάθε που η όμορφη κόρη τον πλησίαζε της έριχνε ένα, ώσπου σκύβοντας, αναβάλλοντας και καθυστερώντας η Αταλάντη, νικήθηκε. Χρυσά ή χρυσωμένα μήλα, πολλά θα σου ρίξει ο εχθρός. Ένα απ’ αυτά, το «αύριο». Το «αργότερα», το «όταν οι συνθήκες είναι πιο άνετες». Στο τέλος όλων αυτών, η πνευματική ήττα.

   7. Το αύριο, δεν είναι δικό σου
Το κήρυγμα είναι «ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος... σήμερα ημέρα σωτηρίας» (Β’ Κορ.ς:2). Έπειτα από τόσα κηρύγματα π’ άκουσες- «γνώρισε τον καιρό, ότι τώρα είναι η ώρα να ξυπνήσεις» πνευματικά (Ρωμ.ιγ:11). Εδώ και τώρα, δώσε την καρδιά σου στο Χριστό. Έπειτα κι αν το αύριο ήταν δικό σου, γιατί ν’ αναβάλεις έστω και για μια μέρα, την ευτυχία σου; Την είσοδό σου στη ζωή; Γιατί να μην ανοίξεις την πόρτα της καρδιάς σου στο Χριστό (Αποκ.γ:20), τώρα!..