Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

To Kepler βρήκε 104 "νέους" πλανήτες

Διεθνής αστρονομική ομάδα συνδύασε τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler με δεδομένα από διάφορα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια και εντόπισε 104 νέους εξωπλανήτες ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις τρεισήμισι χιλιάδες.

Ειδικότερα το έργο του Kepler συνέδραμαν τα τηλεσκόπια North Gemini Telescope, W. M. Keck Observatory στη Χαβάη, Automated Planet Finder στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Large Binocular Telescope του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε ένα σύστημα στο οποίο βρίσκονται τέσσερεις βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Το πιο ενδιαφέρον σύστημα που εντοπίστηκε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 181 φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Υδροχόου. Το σύστημα αποτελείται από τον ερυθρό νάνο Κ2-72, δηλαδή ένα άστρο μικρότερης μάζας και θερμότητας από τον Ήλιο.

Στο σύστημα αυτό εντοπίστηκαν τέσσερεις βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος 20%-50% μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι δύο εξ αυτών είναι πολύ κοντά στο άστρο και άρα εκεί αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το μητρικό άστρο .