Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη

Eνας αστεροειδής διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων, δηλαδή όσο ένα λεωφορείο, πέρασε χθες το βράδυ ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 38.500 χιλιομέτρων, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο της μέσης απόστασης Γης-Σελήνης.

Ο αστεροειδής 2016 RB1 κατάφερε να περάσει από τα «ραντάρ» των επιστημόνων και εντοπίστηκε από την NASA την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή δύο μόνο μέρες πριν «ξύσει» τη Γη - πράγμα που δεν ακούγεται ευχάριστα.


Θα μπορούσε να κάνει ζημιά


Ο αστεροειδής πέρασε πολύ κοντά από τους τηλεπικοικωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, σε ύψος σχεδόν 36.000 χιλιομέτρων.

Ο εντοπισμός του έγινε αρχικά από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ακόμη πάντως κι αν είχε πέσει στη Γη, ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Συγκριτικά, ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ που είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία το 2013 τραυματίζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους, είχε μέγεθος περίπου 17 μέτρων.

Στις 28 Αυγούστου ένας μεγαλύτερος αστεροειδής είχε περάσει σε απόσταση 80.000 χλμ. από τη Γη (δηλαδή πάλι πολύ πιο κοντά από το φεγγάρι), ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ένας ακόμη, μεγέθους 60 μέτρων περίπου, αναμένεται να περάσει σε κοντινή απόσταση. Εν ολίγοις, η ανθρωπότητα έχει κάθε λόγο να μην κοιμάται ήσυχη...

Πηγή: tovima.gr