Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

5 παιδικά σνακ με βάση προϊόντα πετρελαίου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Η συντριπτική πλειοψηφία του μάρκετινγκ που απευθύνεται σε παιδιά είναι για τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική ποιότητα που είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία τους. 

Πολλά από τα δημοφιλή σνακ που αγαπούν τα παιδιά περιέχουν τεχνητές χρωστικές τροφίμων για να κάνουν το φαγητό να φαίνεται πιο ελκυστικό. Αυτές οι χρωστικές ουσίες έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, υπερδραστηριότητα, και αλλεργικές αντιδράσεις.

Η Yellow 5 (ταρτραζίνη) και η Red 40 είναι δύο μόνο από τις συχνές χρωστικές τροφίμων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και που παράγονται από το πετρέλαιο για να ενισχύσουν προϊόντα, όπως τα χρωματιστά δημητριακά, τα ζελεδάκια,τα γλυφιτζούρια, τα Kool-Aid, τα "μακαρόνια" και το "τυρί", τα φρούτα roll-ups και οι Nutri-Grain μπάρες δημητριακών, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η Yellow 5 και η Red 40 είναι δύο από τις έξι χρωστικές τροφίμων που έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο,αλλά οι εταιρείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν ελεύθερα στα προϊόντα τους. Εκτιμάται ότι οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ κερδίζουν περίπου 15 εκατομμύρια λίρες από οκτώ διαφορετικές συνθετικές χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα μας κάθε χρόνο.  Ενώ αναγνωρίζουν  ότι οι χρωστικές ύλες τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μερικών παιδιών, δεν έχουν κάνει τίποτα για να τις αφαιρέσουν από τα τρόφιμα.

Ο κατάλογος των προϊόντων που περιέχουν αυτές τις χρωστικές ουσίες είναι σχεδόν ατελείωτος, αλλά να μερικά που πρέπει να προσέξετε:

Τάρτες Pop και παρόμοια σνακ με τέτοια υφή.

Η πιο δημοφιλής γεύση της τάρτας ποπ, η Φράουλα, περιλαμβάνει συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, όλα από τα οποία έχουν συνδεθεί με προβλήματα εθισμού στην ζάχαρη, τον διαβήτη και το ήπαρ στα παιδιά . 

Αυτά τα γλυκά έχουν επίσης ΤΒΗQ, ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο που προκαλεί κυτταρική δυσλειτουργία. Σε πειραματόζωα βρέθηκε ότι προκαλεί όγκους, απώλεια της όρασης, διόγκωση του ήπατος, σπασμούς και παράλυση.

Φρούτα-ζελεδάκια και παρόμοια ζελεδάκια

Το χρώμα των τροφίμων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε αυτά τα αρωματισμένα σνακ «φρούτα», είναι το Red 3 ή ερυθροσίνη, ένα προϊόν πετρελαίου που έχει απαγορευθεί για χρήση στα καλλυντικά λόγω της σύνδεσης του με όγκους του θυρεοειδούς.

Είναι μη ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε στο δέρμα σας αλλά στο φαγητό δεν είναι πρόβλημα; Αποφύγετε την ζελέ εκδοχή τους.

Σοκολατένιες καραμέλες

Πολλές καραμέλες κακής ποιότητας περιέχουν πολύ περισσότερα από την σοκολάτα, συμπεριλαμβανομένων του  Blue 1 που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων, του Βlue 2 το οποίο μπορεί να αυξήσει την υπερκινητικότητα και έχει συνδεθεί με όγκους στον εγκέφαλο, του Red 40 το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA  και των Yellow 5 και 6 που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.

Cheetos και πολλά άλλα γαριδάκια με παρόμοια υφή.

Η τεχνητή χρωστική σε αυτό το σνακ είναι κατασκευασμένη από  Yellow 6 η οποία προέρχεται από πετρέλαιο, όπως είναι και το "τυρί" γεύση η οποία περιλαμβάνει μεθύλιο βενζοϊκό και μεθυλφαινιδάτη αιθυλεστέρα.

Δημητριακά Teddy Grahams και διάφορα άλλα δημητριακά παρόμοιου τύπου και υλικών

Αυτά τα μικροσκοπικά αρκουδάκια περιέχουν TBHQ, που έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του στομάχου στους αρουραίους του εργαστηρίου, επιδρούν στο DNA και προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο πνεύμονα και τα ομφάλια κύτταρα. Στα παιδιά , μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία και να εντείνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.


Η συνέχιση της χρήσης αυτών των τεχνητών χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα, ειδικά στα παιδικά σνακ, δημιουργεί περιττούς κινδύνους για την υγεία που μπορούν να αποφευχθούν με το να είμαστε προσεκτικοί σε θέματα υγείας και με το να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για τεχνητές χρωστικές ουσίες στο φαγητό μας.

tilestwra.com