Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Το βιβλίο των αριθμών 32



ΕΙΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Οι προφητείες του ΒΑΛΑΑΜ και η αμαρτία του Ισραήλ.

Πολλές φορές ο διάβολος όταν δεν μπορεί να μας νικήσει κατά μέτωπο (με την αλήθεια) θα έρθει με δολοπλοκίες (ψέμα, διαβολή)

Ο ΑΡΑΔ ο Χαναναίος, ο ΣΗΩΝ ο Αμορραίος και ο ΩΓ της Βασάν νικήθηκαν από τον Ισραήλ. Ήταν εχθροί που φαινόταν. Τώρα όμως παρουσιάζεται ένας πονηρότερος, ο Βαλάκ που έρχεται με πανουργίες εναντίον του λαού του Θεού.


Στέλνει λοιπόν ο βασιλιάς των Μωαβιτών Βαλάκ πρέσβεις και καλεί τον Βαλαάμ για να καταραστεί τους Ισραηλίτες μήπως μπορέσει και τους νικήσει.

Αυτός ο προφήτης, όποιον ευλογούσε ήταν ευλογημένος και όποιον καταριόταν ήταν καταραμένος (φαίνεται ο Θεός άκουγε τον Βαλαάμ).

Θα πει κανείς, πως βρέθηκε ο Βαλαάμ εκεί χωρίς να είναι Ισραηλίτης, πως ήξερε το Θεό, και πως ήταν προφήτης του Θεού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως ο Ιώβ ήταν άνθρωπος του Θεού πριν ακόμα υπάρξει ο Αβραάμ. Υπήρχαν άνθρωποι που κρατούσαν από το Νώε και είχαν διατηρήσει τη σωστή πίστη στο Θεό, όπως και ο Ιοθόρ ο πεθερός του Μωυσή και ο Μελχισεδέκ. Υπήρχαν άνθρωποι προφήτες, σκόρπιοι εδώ κι εκεί που λάτρευαν το Θεό.

Ο Βαλαάμ θα δούμε ότι είναι συγχυσμένος, έχει προβλήματα, δεν είναι προφήτης 100%.

Αυτή η κατάσταση, το να είναι σκόρπιοι, χωρίς αποκάλυψη, με ελλιπείς γνώσεις δεν ικανοποιούσε το Θεό γιατί ήθελε να φανερωθεί με περισσότερη σαφήνεια και να κάνει φανερό το θέλημά Του, το λόγο Του και να γνωριστεί από τους ανθρώπους. Γι’ αυτό ο Θεός, βγάζει τον Αβραάμ μέσα από την Ούρ των Χαλδαίων που θα υπήρχαν κι άλλοι σαν τον Αβραάμ αλλά όχι ακριβώς σαν αυτόν (ανάμικτοι, Θάρα - Λάβαν).

Ο Βαλαάμ ήταν προφήτης του Θεού, αλλά δεν ήταν ξεκαθαρισμένος, αποχωρισμένος από κάθε τι άλλο για το Θεό.

Αυτό που έκανε ο Θεός με τους Ισραηλίτες ήταν ένα φοβερό έργο, και ακριβώς το ίδιο θέλει να κάνει ο Θεός σήμερα. Θέλει να μας ξεχωρίσει και να μας βγάλει από κάθε ανάμιξη με τον κόσμο και την αμαρτία.

Και έχει πολύ ζήλο ο Θεός γι αυτό. Θα δούμε αργότερα ότι ο Θεός τους λέει να μην έχουν ανάμικτα ρούχα (μάλλινα ή βαμβακερά) να μην σπέρνουν διαφορετικούς σπόρους στο ίδιο χωράφι, τους έβαλε να περιτέμνονται, να μην ξυρίζουν τα άκρα των πογώνων για να μην μοιάζουν με τους εθνικούς, τα φαγητά τους ήταν ξεχωριστά. Ο Θεός νοιαζόταν τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική κατάσταση του λαού Του, και το ίδιο κάνει και σήμερα. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι χριστιανός και να μην δείχνεις ότι είσαι!

εδ.7 Οι εθνικοί ήταν συνηθισμένοι από τα μαντεία τους να πηγαίνουν δώρα (Δελφοί, ο Νεεμάν όταν πήγε στον Ελισαιέ), όμως στο λαό του Θεού δεν χρειάζονται δώρα. Οι εθνικοί «αγόραζαν» τους χρησμούς των μαντείων, έδιναν το δώρο και έπαιρναν τον χρησμό. Άλλο να προσφέρεις κάτι κι άλλο να θέλεις να εξαγοράσεις το λόγο του Θεού. Οι Ισραηλίτες ξέρανε όταν πήγαιναν στον Ηλία η στον Ελισσαιέ ότι δεν ήταν ανάγκη να κρατάνε δώρο, αλλά όμως φρόντιζαν και τον Ηλία και τον Ελισσαιέ. Κάποιος που ήθελε να προσφέρει 10 άρτους στον Κύριο, τους πήγε στον Ελισσαιέ.

εδ.7,8 Εφόσον ο Βαλάκ είναι άνθρωπος ειδωλολάτρης, ο Βαλαάμ σαν άνθρωπος του Θεού δεν έπρεπε να έχει σχέσεις μαζί του αλλά και να μην δεχτεί τους πρέσβεις. Ποιά κοινωνία έχει το φώς με το σκοτάδι; Ο Θεός όμως τα βλέπει αυτά! Βλέπει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε, τα ελατήρια της καρδιάς μας και μ’ αυτά μας κρίνει. Και συνήθως από τα ελατήρια που κάνουμε η λέμε κάτι εξαρτάται και το αποτέλεσμα που θα έρθει.

εδ.12 ο Θεός λέει στον Βαλαάμ να μην πάει μαζί τους και να μην καταραστεί το λαό γιατί είναι ευλογημένος.

Στα εδ.13&14 ο Βαλαάμ παραλείπει να πει στους πρέσβεις ότι ο λαός είναι ευλογημένος και ότι δεν πρόκειται να τον καταραστεί.

Γιατί δεν το είπε; Για να ξαναέρθουν με δώρα!! Άφησε ένα παραθυράκι!!!

εδ.15 ο Βαλάκ ξαναστέλνει άρχοντες, γιατί ο Βαλαάμ άφησε ανοικτό αυτό το παραθυράκι. Και όταν αφήνουμε παράθυρα ανοικτά, ο διάβολος τα κάνει πόρτες της κόλασης. Ο Βαλαάμ ήταν άνθρωπος του Θεού με φοβερές προφητείες και μάλιστα Μεσσιανικές, και όμως ένας τέτοιος προφήτης πήδηξε μέσα στην κόλαση!

Αργότερα με διαταγή του Ιησού του Ναυή τον σκότωσαν οι Ισραηλίτες.

Στέλνει λοιπόν ο Βαλάκ περισσότερους και τιμιότερους άρχοντες για να ασκήσει ηθική πίεση στον Βαλαάμ. Πρέπει να μάθουμε να μην κοιτάμε σε πρόσωπο ανθρώπου όποιος και να είναι αυτός, αλλά να κρίνουμε την κρίση του Κυρίου. Όταν βλέπουμε ότι κάτι είναι αμαρτία ή κάτι δεν το θέλει ο Θεός, να ξεχωρίζουμε αμέσως τη θέση μας και ο Θεός θα μας αγιάσει εκεί ακριβώς.

εδ.18 άλλα λένε τα χείλη, και άλλα η καρδιά του Βαλαάμ. Λέει αυτά τα λόγια στον Βαλάκ, αλλά όμως η καρδιά του τον απάτησε. Κι αυτό είναι που πρέπει να προσέχουμε. Τον ξέρουμε το Θεό ότι είναι ευθύς και Άγιος, αλλά η καρδιά μας είναι που μπορεί να μας στρέψει αλλού.

εδ.19 Μα ο Κύριος σου είπε Βαλαάμ να μην πάς και να μην καταραστείς το λαό, γιατί τώρα να ξαναρωτήσεις το Θεό; Ποιός ο λόγος; - ο λόγος είναι τα δώρα - και ακριβώς αυτό ήθελε ο Βαλάκ, να εξαγοράσει τον προφήτη.

εδ.20 Άλλαξε γνώμη ο Θεός; Όχι, αλλά βλέπει την καρδιά του Βαλαάμ ότι θα πάει ότι και να γίνει και για να τον προφυλάξει περισσότερο, του λέει ΑΝ έρθουν για να σε καλέσουν

εδ.21 ο Θεός είπε ΑΝ σε καλέσουν, αλλά αυτός δεν περίμενε να τον καλέσουν αλλά σαμάρωσε το γαϊδούρι και πήγε «με τους άρχοντες». Όταν εδώ μιλάει για δώρα, δεν εννοεί ευτελή πράγματα, αλλά χρυσό, ασήμι, και πολύτιμους λίθους και η καρδιά του Βαλαάμ κτυπούσε γι’ αυτά.

εδ.22 Πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί ενώ ο Θεός του είπε να πάει, μετά οργίστηκε που πήγε.

Εδώ μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας, όταν ο διάβολος θέλει να μας βάλει σε μονοπάτια που δεν είναι του Θεού, και να κάνουμε πράγματα που ο Θεός δεν τα θέλει. Να έχουμε πάντοτε υπόψη, ότι ίσως κάποιος άγγελος του Θεού να είναι εκεί έτοιμος με την ρομφαία του, αν παραβούμε το λόγο του Θεού.

Ο Βαλαάμ ήταν προφήτης, και είχε το λόγο του Θεού. Κι εμείς είμαστε προφήτες, και έχουμε το λόγο του Θεού.

εδ.23 ίσως τα ζώα να μην έχουν πρόβλημα να βλέπουν αγγέλους επειδή δεν υπάρχει αμαρτία μέσα τους.

εδ.35 ο Θεός αλλάζει σχέδια, για δείξει τη δόξα Του στους Μωαβίτες, να ακουστούν οι προφητείες, και να δουν ότι ο λαός αυτός του Θεού, είναι πράγματι ευλογημένος .

εδ.38 Ο Βαλαάμ δεν λέει στο Βαλάκ τι συνέβη (ίσως για να μην τον πικράνει)

εδ.40 Ο Βαλάκ φυσικά θα θυσίασε στα είδωλα, και έδωσε και στον Βαλαάμ να φάει απ’ το ειδωλόθυτο. Πρέπει να προσέχουμε να μην μπλέκουμε με την αμαρτία του κόσμου γιατί δεν ξέρουμε ο διάβολος που θα μας φτάσει (μη ομοζυγείτε με τους απίστους, συνεταιρισμοί με άπιστους, γάμοι). Καμιά φορά είναι τόσο ωραίο αυτό που είναι να γίνει που πέφτεις στον πειρασμό να πεις: Ίσως αυτή η περίπτωση να είναι διαφορετική! Αλλά δεν είναι καθόλου διαφορετική.

Ο Βαλαάμ μπλέχτηκε με όλα αυτά, γιατί δεν θέλησε να πάρει καθαρή στάση από την αρχή. Αν απ’ τη στιγμή που πιστεύεις δεν ξεκαθαρίσεις τη θέση σου με τα άτομα του παλιού σου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα μ’ αυτά που είχαν κάποια επιρροή πάνω σου ή σε ήξεραν ότι είσαι έτσι και τώρα σε βλέπουν διαφορετικό, θα έχεις προβλήματα.