Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η κατανάλωση ψαριών καταστέλλει τον καρκίνο του εντέρου


Ξέρουμε εμπειρικά ότι τα μικρά λιπαρά ψάρια κάνουν καλό.  Εχει όμως αποδειχτεί και επιστημονικά, αφού υπάρχουν έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων, με κυριότερη την προστατευτική τους δράση στην καρδιά και τα αγγεία και κατά συνέπεια την προστασία από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.


Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν παχιά ψάρια, όπως η φρέσκια σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος, η πέστροφα και το σκουμπρί, ενισχύουν επίσης την όραση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμη και στην καταπολέμηση των απότομων διακυμάνσεων της διάθεσης (πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικά).

Τα πρόσφατα νέα, όμως, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα των ιχθυελαίων, αφού μια αμερικανική έρευνα, που μόλις δημοσιεύτηκε, δείχνει ότι μερικές μπουκιές λιπαρών ψαριών καθημερινά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχουν ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά της έρευνας, που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα στην Επιδημιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, η πιθανότητα θανάτου μειώθηκε περισσότερο από 70% απλά και μόνο όταν οι ασθενείς πρόσθεσαν στην καθημερινή διατροφή τους ψάρια, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Πιστεύεται, λοιπόν, ότι τα ω-3 που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη του όγκου και να μπλοκάρουν τη λήψη αίματος από τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή μάλιστα, ακόμη και οι μικρές ποσότητες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Αρκούν μερικές μπουκιές λιπαρού ψαριού την ημέρα ή 1-2 μερίδες την εβδομάδα για να φανούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.

Μια κανονική μερίδα λιπαρού ψαριού περιέχει 1,8 γραμμ. ω-3, φάνηκε όμως ότι 0,3 γραμμ. την ημέρα ήταν αρκετά για να μειώσουν κατά 41% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ οι ασθενείς οι οποίοι μετά τη διάγνωση αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση κατά 0,15 γραμμ., κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο σε ποσοστό 70%.

Αντίθετα, η πιθανότητα θανάτου σε περιπτώσεις ασθενών που αφαίρεσαν τα λιπαρά ψάρια από τη διατροφή τους αυξήθηκε κατά 10%. Αν και οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απλά ενδεικτικά και δεν μπορούν ακόμη να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, πιστεύουν ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του εντέρου. Για να επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη ένδειξη χρειάζεται πλέον να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες. Γιατί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Αντριου Τσαν: «Αν και άλλες έρευνες δείξουν παρόμοια αποτελέσματα, τότε μπορεί να υποστηριχθεί η κλινική συνταγογράφηση ω-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου».

Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 200.000 ανθρώπους από δύο μεγάλες ομάδες ερευνών, που παρακολουθούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ειδικά για ασθενείς που ήταν ψηλοί, είχαν ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) κάτω από 25, δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη και οι οποίοι παρουσίασαν ποσοστά μειωμένου κινδύνου θανάτου κατά 85%, 90% και 88% αντίστοιχα. Πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εξετάστηκαν έτρωγαν συνήθως ψάρι, οπότε είναι άγνωστο αν τα ωφέλιμα αποτελέσματα ισχύουν και για συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες με ω-3 λιπαρά).

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο καθηγητής Αλιστερ Μακ Νις, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ της Αγγλίας, δήλωσε στην Telegraph ότι η δημοσίευση της μελέτης των αμερικανών ερευνητών προσφέρει πραγματικά «ενδιαφέρουσες και ισχυρές αποδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη σε ωμέγα-3 λιπαρά συνδέεται με την επιβίωση ασθενών διαγνωσμένων με καρκίνο του εντέρου, αν και μοιάζει παράδοξο το γεγονός ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν έναν όγκο, αφού γενικά θεωρείται ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος».

Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King College του Λονδίνου, Τομ Σάντερς, συμπλήρωσε ότι «η βιταμίνη D που περιέχουν τα ψάρια μπορεί να επιδρά επίσης προστατευτικά σε περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα κάνει καλό στην υγεία, ειδικά αν αντικαθιστά το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.»