Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Επικίνδυνο το τεχνητό μαύρισμα

Το μαύρισμα - «μαϊμού» μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με κίνδυνο του δέρματος από την χρήση των μηχανημάτων μαυρίσματος.

Η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. για τα καταναλωτικά προϊόντα επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά  μετά το 1990 δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία. Θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το σολάριουμ θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ζητούν να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση σολάριουμ από τα άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και να μπει «λουκέτο» στα ινστιτούτα που προσφέρουν σολάριουμ και δεν υπόκεινται σε εποπτεία – τέτοιου είδους νόμοι ισχύουν ήδη στην Αυστραλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη νέα ανασκόπηση μελετών οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προέκυψε ότι ένας στους 20 καρκίνους στο δέρμα προκαλείται από τη χρήση σολάριουμ. Για κάποιον που έχει κάνει χρήση σολάριουμ έστω και μια φορά ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με κάποιον άλλον που δεν είχε κάνει ποτέ χρήση του. Αν μάλιστα το άτομο είχε κάνει σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος σχεδόν διπλασιαζόταν.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο στην Ευρώπη η χρήση σολάριουμ οδηγεί σε περίπου 3.500 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και σε 800 θανάτους ετησίως.

Καμπανάκι και για τα σπρέι μαυρίσματος

Καμπανάκι όμως κρούουν οι επιστήμονες και σε ότι αφορά μια άλλη μορφή τεχνητού μαυρίσματος, τον ψεκασμό. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι τα συστατικά των σπρέι που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν μπρούτζινο χρώμα στο σώμα μπορούν να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, προκαλώντας πιθανώς υπογονιμότητα, γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το «κοκτέιλ» των χημικών που περιέχονται στα σπρέι μαυρίσματος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό – ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι πιθανό να λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και να παρεμβαίνουν στη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων.

Το κύριο δραστικό συστατικό στα σπρέι μαυρίσματος είναι η διϋδροξυακετόνη η οποία χαρίζει στο δέρμα καφέ χρώμα. Με δεδομένο ότι αυτά τα σπρέι ψεκάζονται σε ολόκληρο το σώμα και συχνά εισπνέονται, η ουσία μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε βλάβες στο DNA, ακόμη και σε καρκινογενέσεις.


Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
• από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα.
• από ανθρώπους με κρεατοελιές.
• από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
• από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
• Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.
• Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο