Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μετεωρίτης αναστάτωσε την Κύπρο

Ένα μυστήριο φαινόμενο συγκλόνισε τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κύπρο, με την επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο για μετεωρίτη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, σύμφωνα με μαρτυρίες, «στις 12.40 θεάθηκε στον ουρανό της Κύπρου μια έντονη γαλαζόχρωμη λάμψη, "πρωτόγνωρη και μεγάλης έκτασης", η οποία συνοδευόταν από ένα συνεχές σφύριγμα ή βουητό».



«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον ήταν μετεωρίτης», είπε ο κ. Φάκας. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο μετεωρίτης μπορεί να προέρχεται από τα συντρίμμια του κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος στο διάβα του γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια αφήνει σωματίδια που καίγονται στον ουρανό και είναι τα γνωστά μας πεφταστέρια ή Περσείδες.

Ο μετεωρίτης, είπε, μπορεί να εξαϋλώθηκε πλήρως στον ουρανό ή να έπεσε στη θάλασσα, στον Κόλπο της Μόρφου καθώς όλες οι μαρτυρίες από Πάφο, Λευκωσία, Τρόοδος και Λεμεσό κάνουν λόγο για κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή μαρτυρίες ότι ο μετεωρίτης έπεσε στο έδαφος, ούτε βρέθηκε κρατήρας.