Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η έγχυση υγρών αποβλήτων σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα

Ενας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Οκλαχόμα, σημειώθηκε το Σάββατο, προκαλώντας ανησυχία στην κεντρική πολιτεία των ΗΠΑ για την ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα στην περιοχή.  

Η μεγέθους 5,6 Ρίχτερ δόνηση, που είναι μία από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κεντρική πολιτεία των ΗΠΑ, "ανάβει" ξανά η συζήτηση για τη σχέση των σεισμών με την έγχυση υγρών αποβλήτων.

Τα τελευταία χρόνια οι γεωλόγοι "κρούουν τον κώδωνα" του κινδύνου στους αρμόδιους, καθώς σύμφωνα με έκθεση κρατικής υπηρεσίας, υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της αύξησης της σεισμικής δραστηριότητας στην πολιτεία και την έγχυση στο έδαφος των αποβλήτων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η δόνηση, που έγινε αισθητή σε έξι γειτονικές πολιτείες, ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό της ήταν 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πόουνι και το εστιακό βάθος στα 6,6 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ενώ κατέρρευσε μέρος της πρόσοψης ενός κτιρίου τράπεζας των αρχών του 20ου αιώνα. Ο δήμαρχος του Πόουνι Μπραντ Σιούελ δήλωσε ότι η δόνηση διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Πρόκειται για τον τρίτο σεισμό άνω των 5 Ρίχτερ που σημειώνεται στην πολιτεία από το 2011.

Όπως δήλωσε η Γεωλογική Υπηρεσία της Οκλαχόμα, στην πολιτεία καταγράφονται καθημερινά 2-3 σεισμοί μεγέθους άνω των 3 Ρίχτερ. Πρόκειται για ποσοστό κατά 600 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2008. 

Το θέμα έχει θέσει την Οκλαχόμα στο επίκεντρο μιας συζήτησης για το αν η έγχυση υγρών αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει σεισμούς. Να σημειωθεί ότι η οικονομία της συγκεκριμένης πολιτείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας, με 1 στους 4 κατοίκους της να εργάζονταν στον εν λόγω τομέα. 

Το νερό εξάγεται από το έδαφος μαζί με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός και τοποθετείται εκ νέου στο έδαφος, σε βαθιά πηγάδια. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως "υδραυλική διάρρηξη" και παράγει μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων.


Πηγή: news247.g