Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΤΟ «ΠΥΡ»

Κομμάτι της ζωής μας, γίνηκε πια η φωτιά. Τα δάση μας, καίγονται. Τα υπερκαταστήματα, καίγονται. Σύγχρονοι Νέρωνες, πυρπολούν προάστια της πρωτεύουσας. Τα όμορφα νησιά μας, παραδίνονται στις φλόγες. Οι αρχές, ανησυχούν και ανακρίνουν. Ο λαός απορεί. Τι πράμα λοιπόν είναι η φωτιά! Και μπορούμε να πάρουμε κάποιο πνευματικό μήνυμα απ’ αυτή! Ας δοκιμάσουμε:


1. «σώζετε, εκ πυράς αρπάζοντες» - Ιούδα 23. Με μια απέραντη πυρκαγιά, μοιάζει η αμαρτωλή ανθρωπότητα. Φλόγες, καρβουνίλα κι αποπνιχτικοί καπνοί παντού. Οι φλόγες της αμαρτίας, αγκαλιάζουν κι άλλους κι άλλους, κάθε μέρα. Νέοι και γέροι, ζαλισμένοι πέφτουν στις φλόγες της. Και η προτροπή στους πυροσβέστες του πνεύματος, είναι «σώζετε εκ πυράς αρπάζοντες».

2. «η γλώσσα είναι πύρ» - Ιάκωβος γ:5,6. Κάποτε βγήκε ένας από το παράθυρο και φώναξε «φωτιά, φωτιά...». Όταν η πυροσβεστική σκάλα υψώθηκε κι ακούμπησε στο παράθυρο, ο πυροσβέστης π’ ανέβηκε φώναξε' «πού είναι η φωτιά;». Και η απάντηση ήλθε, απροσδόκητη- «στο σπίτι, που οι κάτοικοί του «δεν χαλινώνουν τη γλώσσα τους» (γ:2,3). Έχεις βρεθεί σε τέτοιες πυρκαγιές;..

3. «ο Θεός ημών πυρ καταναλίσκον» - Εβραίους ιβ:29. Μέσα σε καζάνια τοποθετημένα πάνω από δυνατές φλόγες, έβαζαν και καθάριζαν παλαιότερα το χρυσάφι. Η φωτιά, καθαρίζει. Ό,τι άχρηστο και βρώμικο, δεν αντέχει στις φλόγες της αγιότητας του Θεού. Κανείς αμαρτωλός δεν μπορεί να Τον πλησιάσει και να ζήσει (δες: τυπικό θυσιών και μεσιτείας στην Π.Δ.) Ο Χριστός στην Αποκάλυψη α:14, παρουσιάζεται με «οφθαλμούς ως φλόγα πυρός».

4. «βαπτίσει υμάς εν πνεύματι αγίω και πυρί» - Ματθαίος γ:11 Ο Ιωάννης, μαζί με το «πάν δένδρον... εις πυρ βάλλεται», προανάγγελλε την έλευση του Χριστού που το έργο Του θα ’χε τέτοια καθαρτήριο δύναμη, όπως η φωτιά κατακαίει και καθαρίζει έναν απέραντο σκουπιδότοπο, που με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε να καθαριστεί. Έχει γίνει αυτό το έργο μέσα σου;

5. «το έργον εκάστου... έν πυρί αποκαλύπτεται» - Α’ Κορινθίους γ:13,15. Τίποτα δεν δοκιμάζει τόσο σκληρά τα ανθρώπινα έργα, όσο η φωτιά. Κάντε μια βόλτα στις περιοχές που συνέβησαν φωτιές, να δείτε. Τι άντεξε στο πέρασμα της φωτιάς! «Ξύλα, χόρτο, καλάμη... κατακαήσεται». Στη χριστιανική σου ζωή (αυτήν αφορά η περικοπή), τι οικοδομείς; Πόση χριστιανική υπηρεσία, θ’ αντέξει στη φωτιά του Βήματος του Χριστού, όπου «πάντες παραστησόμεθα» (Β’ Κορινθίους ε:10)!..