Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

Στον κόσμο, συχνά υπάρχει. Δεν είμαι ούτε με τη μια άκρη ούτε με την άλλη, παίρνω ενδιάμεση θέση. Δεν ανήκω ούτε στο Ανατολικό ούτε στο Δυτικό Συνασπισμό, η θέση μου είναι στον Τρίτο Κόσμο. Όμως στη Βίβλο, δεν υπάρχει τρίτη θέση. Ο άνθρωπος, προσωπικά κι υπεύθυνα, καλείται να πάρει μια θέση με το Θεό ή ενάντια στο Θεό. Έτσι, ενώ αναφορικά με την χριστιανική υπηρεσία ισχύει το «όστις δεν είναι καθ’ ημών, είναι υπέρ ημών» (Μάρκος θ:40), σε σχέση με την προσωπική τοποθέτηση του ανθρώπου απέναντι στο Θεό ισχύει αντιθέτως το «ο μη ών μετ' εμού κατ’ εμού έστιν και ο μη συνάγων μετ’ εμού σκορπίζει» (Ματθαίος ιβ:30). Να, Βιβλικές εικόνες που υπογραμμίζουν τούτη την πραγματικότητα.
   

   1. ΠΥΛΗ, στενή και πλατιά
«Εισέλθετε διά της στενής πύλης, διότι πλατεία είναι η πύλη η φέρουσα εις την απώλειαν και πολλοί οι εισερχόμενοι δι’ αυτής...», Ματθαίος ζ:13.

   2. ΟΔΟΣ, τεθλιμμένη και ευρύχωρος
«τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν και ολίγοι οι ευρίσκοντες αυτήν και ευρύχωρος η οδός η φέρουσα προς την απώλειαν», Ματθαίος ζ:14.

   3. ΔΕΝΔΡΟ, σαπρό και καλό
«παν δένδρον καλόν κάμνει καλούς καρπούς, το δε σαπρόν δένδρον κάμνει κακούς καρπούς», Ματθαίος ζ:17.

   4. ΚΑΡΠΟΣ, καλός και κακός
«από τους καρπούς τους, θα τούς αναγνωρίσετε», Ματθαίος ζ:16. Καρπός, καλός ή κακός. Όχι, τρίτη κατηγορία.

   5. ΑΝΔΡΑΣ, φρόνιμος και μωρός
«όστις ακούει και κάμνει... φρόνιμος, όστις ακούει και δεν κάμνει... μωρός», Ματθαίος ζ:24.

   6. ΘΕΜΕΛΙΟ, πέτρα ή άμμος
«ωκοδόμησε την οικίαν αυτού επί την πέτραν... επί την άμμον», Ματθαίος ζ:25.

   7. ΣΠΙΤΙ, πέφτει ή μένει
«η οικία εκείνη (επί την πέτραν) δεν έπεσε, η άλλη οικία (επί την άμμον) έπεσε», Ματθαίος ζ:27.

Συμπέρασμα:
Πρόσεξε, μη παγιδέψεις την ψυχή σου στην... ανύπαρκτη τρίτη θέση. Στην αποκάλυψη γ:16, 20, διαβάζουμε για τον «ούτε ψυχρό, ούτε ζεστό» και την τρομερά επικίνδυνη κατάστασή του. Φρόντισε λοιπόν να κάμεις «βέβαιη την κλήση και την εκλογή σου» (Β’ Πέτρου α:10).