Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού ακολουθούν το παιδί και στην ενήλικη ζωή του

Τα άτομα που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού κατά την παιδική τους ηλικία, είναι πιθανότερο ως ενήλικοι να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine. 

Οι ερευνητές, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 7.100 άτομα τα οποία μεταξύ επτά και 11 ετών, σύμφωνα με δηλώσεις των γονιών, είχαν πέσει θύματα συστηματικού εκφοβισμού σε ποσοστό 15% και περιστασιακού σε ποσοστό 28%.


Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε τακτά χρονικά διαστήματα το σωματικό τους βάρος και τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους, μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Οι μετρήσεις συνεχίζονταν μέχρι το δείγμα να συμπληρώσει το 45ο έτος ηλικίας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι ως παιδιά είχαν υποστεί εκφοβισμό, ιδίως συστηματικό, είχαν γενικά μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία τους. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεϊνης στο αίμα, βιοδείκτης της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό και του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Το πρόβλημα βάρους ήταν εντονότερο στις γυναίκες που είχαν υποστεί εκφοβισμό. Επίσης, τόσο οσοι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού σε παιδική ηλικία είχαν αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα, γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Ο εκφοβισμός είναι κακός για τη σωματική υγεία, είτε είστε άνδρας ή γυναίκα. Όμως, τείνουμε να ξεχνούμε τα θύματα αυτά που έχουν υποστεί στην παιδική τους ηλικία.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr