Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Το φως του ήλιου εναντίον πολλαπλής σκλήρυνσης

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας αντιμετωπίζουν όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της λεγόμενης «βιταμίνης του ήλιου» ή αλλιώς της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.


Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από τον οργανισμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Εντοπίζεται παράλληλα και σε διάφορες τροφές όπως π.χ.  τα λιπαρά ψάρια, οι σαρδέλες, ο σολομός και τα αβγά.


Εδώ και χρόνια οι ειδικοί υποπτεύονταν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς με την πάροδο των ετών, πολλές μελέτες είχαν υποδείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι μεγαλύτερη σε βορειότερες χώρες, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Τα νέα ευρήματα

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν περιπτώσεις 40.000 Ευρωπαίων από τους οποίους οι 15.000 έφεραν γενετική προδιάθεση η οποία δικαιολογούσε την χαμηλή παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Οι ερευνητές αναζήτησαν τέσσερις συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές έφεραν έστω και μία από τις «ένοχες» μεταλλάξεις και επομένως είχαν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους, εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα νέα ευρήματα αφορούν κυρίως πληθυσμούς που εντοπίζονται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή σε βορειότερες χώρες, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη».

Ο σχεδιασμός της μελέτης μας ήταν τέτοιος, ώστε σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζονται τα ευρήματα με παράγοντες του τρόπου ζωής. Επομένως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα γενετικώς χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη επιρρέπεια στην πολλαπλή σκλήρυνση.