Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

«Συνθήκες ορυχείων» στο Μετρό της Αθήνας

Που οφείλετε το ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες; Η υπολειτουργία από το 2012 του εξαερισμού στο Μετρό της Αθήνας για λόγους οικονομίας στο ρεύμα ευθύνεται για το ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ήδη από το 2012 και με εντολή της τότε διοίκησης το σύστημα εξαερισμού, για λόγους οικονομίας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργεί στο 1/3 των δυνατοτήτων του. Το γεγονός αυτό, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, καθιστά τον εξαερισμό ανεπαρκή, εξού και το ρεκόρ ρύπανσης που έδειξε η έρευνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».


Η συγκεκριμένη σκόνη αποτελείται από ρινίσματα σιδήρου από την τριβή των τροχών με τις ράγες και υπολείμματα από τα υλικά τριβής, τα φρένα, δηλαδή, των συρμών. Η σκόνη αυτή που επικάθεται, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σε όλες τις επιφάνειες με τη διέλευση των συρμών σηκώνεται και εξαπλώνεται παντού.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, έως 6 φορές πάνω από το κανονικό καταγράφηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στο Σταθμό στο Σύνταγμα σε σχέση με το κοντινότερο μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της πόλης στην οδό Αριστοτέλους. Ο δεύτερος ποιο επιβαρυμένος σταθμός ήταν η πλατφόρμα του σταθμού Δούκισσας Πλακεντίας, όπου οι σωματιδιακές συγκεντρώσεις βρέθηκαν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι στο εξωτερικό περιβάλλον.

Και μπορεί η ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. να υποστηρίζει ότι οι τιμές δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβαρυντικές, καθώς ο μέσος χρόνος παραμονής των επιβατών στις αποβάθρες είναι 3 με 5 λεπτά, ωστόσο εγείρεται τεράστιο ζήτημα για τους περίπου 2.700 εργαζόμενους στο Μετρό. Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), μιλώντας στα dikaiologitika.gr είναι σαφής: «Μπορεί για τους επιβάτες, των οποίων η παραμονή στους χώρους του μετρό είναι μικρή, να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν βαρέα ένσημα, την ώρα που δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείων». Όπως τονίζει, «υπάρχουν μη καπνιστές συνάδελφοι με πρόβλημα στα πνευμόνια». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις που έδειξαν ρύπανση έως και 6 φορές πάνω από το κανονικό, πραγματοποιήθηκαν σε πλατφόρμες επιβατών και όχι μέσα σε τούνελ ή τεχνικούς χώρους, όπου η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια.

Του Μιχάλη Σιάχου
www.dikaiologitika.gr