Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

«ΤΟΞΙΚΟΙ» ΤΥΠΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι εις πολλά πταίομεν άπαντες (Ιάκ.γ:2).

Αυτό το άρθρο είναι μια καλή ευκαιρία να προσευχηθούμε στον Θεό να μας δείξει τις πτυχές της ζωής μας που δεν είναι παράλληλες με το ευαγγέλιο και να μας δείξει τον τρόπο να είμαστε μια εκκλησία που πραγματικά θα δοξάζει τον Ιησού Χριστό!

Υπάρχουν κάποιοι «τοξικοί» Χριστιανοί που έχουν την ιδιότητα και ικανότητα να επηρεάζουν ολόκληρες εκκλησίες σήμερα.

Ίσως να αναγνωρίσουμε κάποια σημεία στον ίδιο μας τον εαυτό. Αν ναι, καλό είναι να προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε!



2)   Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΤΗΣ «ΓΑΛΑΡΙΑΣ»

Στο σχολείο, κάποιοι κάθονται στην πίσω σειρά, επειδή δεν θέλουν να τους σηκώσει ο δάσκαλος στο μάθημα. Προτιμούν να περνάνε το χρόνο τους σερφάροντας στο ιντερνέτ ή να στέλνουν μηνύματα και να παίζουν παιχνίδια. Δεν ενδιαφέρονται για το μάθημα. Πηγαίνουν στο σχολείο ίσα ίσα για να περάσουν την τάξη.

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση των Χριστιανών της «γαλαρίας». Ενδιαφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) λίγο για τον Θεό. Το να είναι κάποιος Χριστιανός της «πίσω σειράς» δεν έχει να κάνει με το που κάθεται την ώρα της λατρείας ή του κηρύγματος (αν και κάποιες φορές έχει να κάνει). Μερικοί Χριστιανοί της «πίσω σειράς» είναι «πρώτης σειράς» στη λατρεία. Αυτό λοιπόν για το οποίο μιλάμε, είναι σε τι σειρά κάθεται ο Θεός στη ζωή τους.

Οι περισσότεροι Χριστιανοί της «πίσω σειράς» κρατούν τον Θεό σε χαμηλή θέση. Έχουν σαν προτεραιότητα τα χρήματα, τους τίτλους, τις επαγγελματικές τους επιτυχίες. Και δεν θέλουν ο Θεός να ανακατεύεται στα ενδιαφέροντά τους. Εκτός βέβαια, αν θέλει να τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους.

Αυτοί οι Χριστιανοί είναι τοξικοί γιατί φορούν την ετικέτα του Χριστιανού, αλλά οι ζωές τους δεν είναι διαμορφωμένες από τον Θεό. Και επειδή η εκκλησία είναι ένα σώμα, αυτοί οι Χριστιανοί αναγκάζουν την εκκλησία να κουβαλά το βάρος τους. 

Ότι είναι το λίπος για το σώμα μας, είναι αυτοί οι Χριστιανοί για την εκκλησία. Και όσο πιο πολύ «λίπος» κουβαλάνε οι εκκλησίες, τόσο λιγότερο αποτελεσματικές είναι στο να προσεγγίσουν τον σημερινό κατεστραμμένο κόσμο και μια κουλτούρα που συνεχώς αλλάζει.