Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ



Ψαλμοί ρλθ:1-12

ΕΝΑΣ από τους τρόπους έκφρασης είναι και η ματιά που ρίχνει κάποιος σε μια συγκεκριμένη περίσταση. Ο Χριστός επανειλημμένα αναφέρεται ότι εκφράστηκε μ’ αυτό τον τρόπο. Μιλούσε με τη ματιά του. Είναι μια ματιά που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, όπως κι ο Ψαλμωδός δεν μπορούσε να κρυφτεί από το Θεό. Έτσι, στα Ευαγγέλια η ματιά του Ιησού ήταν:

1.   Ματιά αγάπης (Μάρκ.ι:21)
Όταν τον πλησίασε εκείνος ο ενθουσιώδης νεαρός πρόθυμος να τον ακολουθήσει, ο Κύριος του έριξε μια ματιά αγάπης, και του είπε να πάει πρώτα να απαλλαχθεί από οτιδήποτε τον κρατούσε δέσμιο στο δικό του κόσμο. Κι ο νεαρός εκείνος γύρισε την πλάτη στο Χριστό επειδή είχε πολλά υλικά να χάσει. Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη τα έργα μας, τα λεφτά μας ή την ευσέβειά μας. Θέλει την καρδιά μας, και περιμένει με αγάπη ώσπου να αφιερωθούμε σ’ αυτόν.


2.   Ματιά Παρηγοριάς  (Ματθ.ιθ:25-26)
Όταν ο νεαρός έφυγε και οι μαθητές απόρησαν ότι «αν ένας τέτοιος νέος δεν σώθηκε, τότε ποιος μπορεί να σωθεί;» ο Χριστός τους κοίταξε με μια ματιά παρηγοριάς και τους είπε πως όλα είναι δυνατά για το Θεό. Ο Κύριος θέλει και σήμερα να παρηγορήσει την καρδιά μας και να μας βεβαιώσει ότι ακόμη και μέσα στη μεγαλύτερη αντιξοότητα, στην οποιαδήποτε απίθανη περίπτωση, ο Θεός μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά.

3. Ματιά αυθεντίας (Λουκ.κ:17)
Στη μανιασμένη αντίδραση μίσους και αμφισβήτησης των Φαρισαίων, ο Κύριος γύρισε και τους κοίταξε και με το κύρος του Υιού του Θεού τους αντέταξε τον αυθεντικό λόγο του Θεού. Σήμερα, σε μια εποχή αμφισβήτησης των πάντων, ο γραπτός λόγος του Θεού παραμένει επίκαιρος να μας βοηθήσει σε κάθε μας αμφιβολία, σε κάθε μας πειρασμό, ακόμα και στην πιο σκληρή έρημο.
 4.   Ματιά επιδοκιμασίας  (Ιωάν.α:43)
Όταν ο Ανδρέας έφερε στο Χριστό τον αδελφό του τον Σίμωνα, ο Κύριος κοίταξε το Σίμωνα με μια ματιά επιδοκιμασίας και πρόβλεψε το λαμπρό του μέλλον στη βασιλεία του Θεού. Ο Κύριος χρησιμοποίησε τον Πέτρο για τη θεμελίωση της Εκκλησίας του με το κήρυγμά του τη μέρα της Πεντηκοστής. Ο Θεός έχει ένα σχέδιο για τον καθένα μας. Όταν μένουμε μέσα σ’ αυτό το σχέδιο έχουμε αμέριστη την επιδοκιμασία Του στη ζωή μας και στο έργο μας.

5.   Ματιά ελέγχου  (Λουκ.κβ:61)
Ο Πέτρος, που λίγο πιο πριν στο ανώγειο ορκιζόταν ότι κι αν όλοι άφηναν τον Κύριο ο ίδιος θα έμενε δίπλα του, τώρα τον αρνείται στην αυλή του αρχιερέα, και ορκίζεται πως δεν τον ξέρει! Και μόλις λάλησε ο πετεινός, ο Κύριος γύρισε και κοίταξε τον Πέτρο, κι ο Πέτρος θυμήθηκε τα λόγια του  Κυρίου του ότι θα τον απαρνιόταν. Βγήκε έξω και έκλαψε πικρά.
Η ματιά ελέγχου του Κυρίου μας εξακολουθεί να πέφτει πάνω μας με νόημα, για να μας θυμίσει κάθε φορά τους ανόητους παλικαρισμούς μας στη χριστιανική ζωή. Ο ίδιος ο Κύριος, ωστόσο, είναι έτοιμος να δεχτεί τη συγνώμη μας, όπως δέχτηκε και τα λόγια αγάπης του Πέτρου στη θάλασσα της Τιβεριάδας μετά την ανάσταση, και ανανέωσε το ένδοξο σχέδιό του γι’ αυτόν.
Μην προσπαθήσεις να αποφύγεις ή να αγνοήσεις τη ματιά του Κυρίου σου. Όποιον χαρακτήρα και αν έχει αυτή για τη δική σου περίπτωση, δεν μπορείς «να κρυφτείς από το Πνεύμα Του και να ξεφύγεις από τη γεμάτη έλεος παρουσία Του».