Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Επιτρέπει ο Θεός σε μια γυναίκα να χωρίσει τον άντρα της λόγω αδυναμίας προμήθειας των απαραίτητων;


«Θα μου επιτρέψει ο Θεός να χωρίσω τον τεμπέλη σύζυγό μου που αρνείται να δουλέψει και να παρέχει τα απαραίτητα για μένα και τα παιδιά μας»;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πολλές Χριστιανές σύζυγοι ρωτάνε. Αν ένας άντρας δεν μπορεί να προσφέρει για τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο Θεός το θεωρεί αυτό παραβίαση της συνθήκης του γάμου που επιτρέπει στη γυναίκα να χωρίσει τον άντρα της;

Κάποιες περιπτώσεις που επιτρέπεται το διαζύγιο έχουν να κάνουν με το φύλο και η αδυναμία προμήθειας για τον άντρα, είναι λόγος που ο Θεός επιτρέπει το διαζύγιο.


Ο Θεός επιτρέπει το διαζύγιο όταν ο άντρας δεν προμηθεύει την οικογένειά του.

Στο βιβλίο της Εξόδου, ο Θεός δίνει στη γυναίκα το δικαίωμα, αν ο σύζυγός της δεν μπορεί να της δώσει αυτά τα τρία πράγματα, να απελευθερωθεί (να χωρίσει):

Έξοδ.κα:10-11 Εάν λάβη εις εαυτόν άλλην, δεν θέλει στερήσει την τροφήν αυτής, τα ενδύματα αυτής, και το προς αυτήν χρέος του γάμου. Εάν όμως δεν κάμνη εις αυτήν τα τρία ταύτα, τότε θέλει εξέλθει δωρεάν άνευ αργυρίου.

Εδώ ο Μωυσής δηλώνει ότι υπάρχουν τρία κρίσιμα καθήκοντα που έχει ένας σύζυγος προς τη σύζυγό του - πρέπει να της προσφέρει τρόφιμα, ρουχισμό και το προς αυτήν χρέος του γάμου. Η ελληνική φράση «χρέος του γάμου» είναι η μετάφραση της εβραϊκή λέξης που κυριολεκτικά σημαίνει «συζυγικό δικαίωμα» (δικαίωμα στο σεξ).

Αν ένας άντρας δεν προσφέρει αυτά τα τρία πράγματα στη σύζυγό του – πρέπει να την αφήσει να φύγει.

Θα δούμε την υποχρέωση του άντρα για τη σύζυγό του, και ότι η αποτυχία να το κάνει, θεωρείται παραβίαση της συνθήκης του γάμου και λόγος διαζυγίου.

Δηλαδή, ο Θεός λέει ότι αν ένας άντρας χάσει τη δουλειά του, η σύζυγος μπορεί να τον χωρίσει;

Όχι. Ο Θεός δεν μιλάει εδώ για περιστασιακές ή προσωρινές αποτυχίες ενός άντρα να παρέχει τις αναγκαίες προμήθειες για την οικογένειά του. Κάποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του (λόγω υπαιτιότητάς του είτε όχι), αυτή η προσωρινή έλλειψη προμηθειών δεν είναι λόγος διαζυγίου. Μερικοί άντρες μπορεί να περάσουν κάποια προσωρινή κατάθλιψη εάν χάσουν τη δουλειά τους και η γυναίκα πρέπει να είναι υπομονετική με τον σύζυγό της ώστε να τον βοηθήσει να ανακάμψει.

Μερικά ζευγάρια μπορούν να συμφωνήσουν ότι προσωρινά, επειδή ο άντρας μόλις τέλειωσε τις σπουδές του και ίσως αδυνατεί να παρέχει μια καλή ζωή για την οικογένειά του, η σύζυγός του μπορεί να είναι η κύρια πηγή εισοδήματος γι’ αυτό το διάστημα. Και πάλι, αυτό είναι προσωρινό μέχρι να γίνει ο κύριος προμηθευτής της οικογένειας και η γυναίκα του παραιτηθεί από αυτό το ρόλο.

Αυτό που πιστεύω ότι ο Θεός εννοεί εδώ, είναι ένας άντρας που χρόνια αποτυγχάνει να προμηθεύει την οικογένειά του, δεν του αρέσει να δουλεύει και ψάχνει τρόπους να αποφύγει τη δουλειά. Αφήνει την οικογένειά του να λιμοκτονεί και δεν τον ενοχλεί. Μπορεί να πιέζει τη γυναίκα του να δουλέψει ενώ αυτός κάθεται στην τεμπελιά του χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτός είναι ο τύπος του ανθρώπου που ο Θεός στοχεύει στην Έξοδ.κα:10-11

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ «αδυναμία προμήθειας» και «τεμπελιά»;

Ενώ συχνά η αμαρτία της τεμπελιάς συνδέεται άμεσα μ’ έναν άνθρωπο που αποτυγχάνει να προμηθεύει την οικογένειά του, αυτό δεν ισχύει πάντα. Ένας άντρας μπορεί να έχει κληρονομήσει μια περιουσία, ή να έχει κερδίσει χρήματα από μια επιχείρηση που είχε πολλά χρόνια πριν και την πούλησε. Κάποιοι μπορεί να ζήσουν όλη τη ζωή τους από τις αποταμιεύσεις τους. Αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να θεωρηθεί τεμπέλης, - αν κάθεται όλη μέρα σ’ ένα καναπέ, παίζει video games και τρώει πατατάκια. Αλλά, αν παρέχει τροφή, στέγη και ένδυση στη σύζυγο και τα παιδιά του από τα χρήματα που έχει (ενώ δεν κάνει κάποια δουλειά), προμηθεύει την οικογένεια, άρα πληροί αυτή την προϋπόθεση του γάμου.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι η τεμπελιά εκ μέρους ενός συζύγου είναι αποδεκτή ενώπιον του Θεού; Απολύτως όχι! Ο Θεός λέει στο βιβλίο των Παροιμιών:

Παρ.ς:9 Έως πότε θέλεις κοιμάσθαι, οκνηρέ; πότε θέλεις σηκωθή εκ του ύπνου σου;

Το μυαλό και το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένα να βολοδέρνουν σ’ ένα καναπέ όλη μέρα. Μάλλον έχουμε σχεδιαστεί από το Θεό να είμαστε απασχολημένοι (άντρες και γυναίκες) - ο Θεός θέλει να είμαστε φιλόδοξοι (με την καλή έννοια).

Όταν ο Θεός έβαλε τον Αδάμ στον παράδεισο, ενώ δεν υπήρχε καμία ανάγκη, «έθεσεν αυτόν εν τω παραδείσω της Εδέμ διά να εργάζηται αυτόν και να φυλάττη αυτόν» (Γέν.β:15).

Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες αμαρτίες που ο Θεός κρίνει ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη του γάμου, και άλλες αμαρτίες που ενώ εξακολουθούν να είναι φοβερές και λάθος, δεν παραβιάζουν τη Συνθήκη του γάμου, και ως εκ τούτου, δεν δικαιολογούν το διαζύγιο.

Ο Θεός επιτρέπει σ’ έναν άντρα να χωρίσει τη σύζυγό του για τεμπελιά;

ΟΧΙ – ένας άντρας δεν μπορεί να χωρίσει τη σύζυγό του για τεμπελιά, αλλά μπορεί να την πειθαρχήσει πάνω σ’ αυτό σαν κεφαλή και εξουσία της. Απλά και μόνο επειδή ο άντρας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός προμηθευτής, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στη γυναίκα να κάθεται στον καναπέ όλη την ημέρα. Ο Θεός περιμένει από άνδρες και γυναίκες να απασχολούνται.

Στις Παρ.λα, διαβάζουμε ποια είναι η ιδανική σύζυγος:

Παρ.λα:27 Επαγρυπνεί εις την κυβέρνησιν του οίκου αυτής και άρτον οκνηρίας δεν τρώγει.

Α’ Τιμ.ε:14 Θέλω λοιπόν αι νεώτεραι να υπανδρεύωνται, να τεκνοποιώσι, να κυβερνώσιν οίκον, να μη δίδωσι μηδεμίαν αφορμήν εις τον εναντίον να λοιδορή.

Αν μια γυναίκα αδυνατεί να φροντίσει το σπίτι, δεν μαγειρεύει ή δεν φροντίζει επαρκώς τα παιδιά, ο άντρας μπορεί να την παιδεύσει με διάφορους τρόπους. Άκουσα ότι κάποιος διέκοψε τη συνδρομητική τηλεόραση, ώστε να μην μπορεί να βλέπει τις αγαπημένες της εκπομπές (λόγω της τεμπελιάς).

Τι γίνεται αν ένας άντρας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες;

Ο Θεός περιμένει να κάνουμε μόνο ό, τι μπορούμε να κάνουμε. Αν ένας άνθρωπος είναι πραγματικά με ειδικές ανάγκες, τότε μπορεί να έχει η σύζυγός του το ρόλο της κύριας πηγής εισοδήματος. Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ, είναι ένας άντρας σωματικά και διανοητικά ικανός να δουλέψει, αλλά δεν το κάνει.

Συμπέρασμα

Ο Θεός είναι σαφής στην Έξοδ.κα:10-11, ότι μια γυναίκα επιτρέπεται να πάρει διαζύγιο από έναν άντρα που αρνείται να της προμηθεύσει, επειδή με αυτόν τον τρόπο παραβιάζει τη Συνθήκη του γάμου.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο άσχημα πράγματα που έχω δει ποτέ - και το έχω δει από κοντά και προσωπικά σε συγγενείς μου και άλλους γνωστούς. Είναι άσχημο να βλέπεις ένα άντρα που έχει απολυθεί από τη δουλειά του, σκόπιμα να κάθεται σ’ έναν καναπέ, να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να βλέπει τηλεόραση, αρκούμενος στο επίδομα ανεργίας για μήνες, αντί να ψάξει για δουλειά από την επόμενη μέρα της απόλυσης. Και το χειρότερο, να πιέζει τη γυναίκα του να δουλέψει για να ζήσουν.

Είναι διαφορετικό αν είναι για κάποιο λόγο ανίκανος για δουλειά, αλλά αν είναι αρτιμελής και αρνείται να δουλέψει πιστεύω ότι οφείλουμε να ακολουθήσουμε το λόγο του Θεού:

Β’ Θεσ.γ:10 Διότι και ότε ήμεθα παρ' υμίν, τούτο σας παρηγγέλλομεν, ότι εάν τις δεν θέλη να εργάζηται, μηδέ ας τρώγη.