Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ - Απάντηση σε άλλα δόγματα.



ΕΡΩΤΗΣΗ:

Έρχομαι στην εκκλησία περίπου επτά μήνες. Μπερδεύομαι κάθε φορά που θα μιλήσω με ανθρώπους άλλων εκκλησιών, που νομίζουν ότι είναι σωστοί. Έχω δύο στενούς φίλους στη δουλειά, ένα τριαδικό της Εκκλησίας της Πεντηκοστής και ο άλλος είναι Αντβεντιστής της 7ης ημέρας. Και οι δύο τους έχουν πολύ ζήλο, και οι δύο επιμένουν ότι η εκκλησία τους διδάσκει τη μόνη σωστή διδασκαλία. Πώς μπορώ να τους απαντήσω; Και οι δύο γνωρίζουν την Αγία Γραφή καλύτερα από εμένα και μου δίνουν εδάφια που δεν μπορώ να απαντήσω. Νιώθω απογοητευμένος και κατώτερος γιατί δεν είμαι σε θέση να απαντήσω τα επιχειρήματά τους. Ωστόσο, ξέρω στην καρδιά μου, ό, τι έχω είναι από το Θεό. Σας παρακαλώ βοηθήστε με να ξέρω τι να κάνω.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είναι δουλειά του διαβόλου να προσπαθεί να σε βάλει σε αμυντική θέση, για να αισθάνεσαι κατώτερος και συγχυσμένος, επειδή είσαι καινούριος πιστός και δεν ξέρεις όλες τις απαντήσεις. Τελικά, καθώς θα συνεχίζεις, θα μάθεις πώς να απαντάς στις ερωτήσεις και τα επιχειρήματα των ανθρώπων. Αν και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να απαντάς σε κάθε ερώτηση και κάθε επιχείρημα που σου «πετάνε». Ο Ιησούς δεν το έκανε πάντα! (Ματθ.κα:23-27).

Είπες ότι ξέρεις ότι ό,τι έχεις είναι από τον Θεό. Αυτό είναι σημαντικό. Η προσωπική ομολογία σου είναι δυνατή: κανείς δεν μπορεί να την απορρίψει. Οι άλλοι μπορεί να υποστηρίζουν δογματικές θέσεις που ακόμα δεν είσαι σε θέση να απαντήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί σε κάτι που εσύ έχεις βιώσει προσωπικά. Αυτό είναι ένα τρομερά αποτελεσματικό όπλο και χρησιμοποιήθηκε από τον τυφλό που θεράπευσε ο Ιησούς, όταν οι Εβραίοι αμφισβήτησαν το γεγονός (Ιωάν.θ:24-33). Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν μπορούσαν να του πουν απολύτως τίποτα, όταν έμεινε στην προσωπική του εμπειρία. Ο Παύλος επανειλημμένα διηγήθηκε την εμπειρία του στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εμπειρία σου είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο.

Επίτρεψέ μου να σε διαβεβαιώσω ότι πατάς σε πολύ πιο στέρεο βιβλικό έδαφος, από τους δύο φίλους σου. Άσχετα με τα εδάφια που σου παραθέτουν, ή πόσο δυνατά μπορεί να φαίνονται τα επιχειρήματά τους, εσύ είσαι στην αλήθεια ενώ αυτοί δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εδάφια που αναφέρουν είναι λάθος. Όλη η Γραφή είναι Θεόπνευστη και είναι αλήθεια. Αυτό που είναι λάθος, είναι ο τρόπος που ερμηνεύουν αυτές τις Γραφές. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην καταλαβαίνεις, και τα επιχειρήματά τους μπορεί να σου φαίνονται λογικά, αλλά κρατήσου σταθερά! Μην επηρεάζεσαι. Θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις με τον καιρό, καθώς προχωράς και οι Γραφές θα ανοίγονται μπροστά σου. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, απλά άφησε την πίστη σου να κρατηθεί από το βράχο και αρνήσου να μετακινηθείς. Θα χαρείς που το έκανες, επειδή αυτό που έχουμε αντέχει κάθε δοκιμή, ενώ τα δικά τους δεν μπορούν.
Τελικά, παράμεινε πνευματικός. Να προσεύχεσαι πολύ. Να πληρώνεσαι με Πνεύμα Άγιο, κάθε μέρα. Να είσαι πιστός στις συναθροίσεις της εκκλησίας. Μελέτα το λόγο του Θεού. Η κατανόηση θα έρθει. Έχεις τον πολύτιμο μαργαρίτη! Οι φίλοι σου χρειάζονται αυτό που εσύ έχεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αισθάνεσαι κατώτερος.

Ειλικρινά, θα ήταν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσεις την τακτική του Παύλου όταν είχε φερθεί για να δικαστεί από το Σανχεντρίν, το εβραϊκό Συμβούλιο που απαρτιζόταν από δύο ευδιάκριτα διαφορετικές ομάδες, τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους. Ανακίνησε το θέμα που διαφωνούσαν έντονα, την ανάσταση των νεκρών. Το αποτέλεσμα ήταν να σταθεί στην άκρη, ενώ αυτοί προέβαλαν τα επιχειρήματά τους, οι μεν προς τους δε (Πράξ.κγ:6-10).

Οι δύο φίλοι σου είναι τελείως αντίθετοι σε πολλά σημεία. Αντί να είσαι αυτός στον οποίο θα επιτίθενται και οι δύο, απλά φέρε ένα θέμα στο οποίο διαφωνούν κάθετα, και παρακολούθησέ τους.

Άφησε να φανεί το γλυκό Πνεύμα του Χριστού, και αρνήσου να καυγαδίσεις ή να αισθάνεσαι προσβεβλημένος. Δείξε τους ότι είσαι ακλόνητος βράχος σε ό, τι έχεις λάβει από τον Θεό. Προσευχήσου για τους φίλους σου. Η μαρτυρία σου, μαζί με το Πνεύμα του Θεού στη ζωή σου, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όλα τα επιχειρήματά τους.