Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Τι έχει να πει η Αγία Γραφή σχετικά με τα σχόλιά σου στο Facebook!

Η Αγία Γραφή έχει πραγματικά πολλά να πει σχετικά με τα σχόλια ενός Χριστιανού στο Facebook. Ή, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σχετικά με τα σχόλιά του για οτιδήποτε.

Οι λέξεις έχουν να κάνουν. Μετράνε στις διαπροσωπικές σχέσεις, μετράνε και στις διαδικτυακές σχέσεις - ειδικά για τον Χριστιανό που καλείται σε ένα υψηλότερο επίπεδο από ό, τι τα σχόλια που βλέπει κανείς στο Facebook.

Πρόσεχε τη γλώσσα σου!


Η Αγία Γραφή είναι σαφής ότι το πιο δύσκολο πράγμα για να διαχειριστούμε ή να ελέγξουμε, είναι αυτό που είναι μέσα στο στόμα μας - η γλώσσα.

Ιακ.γ:6 και η γλώσσα πυρ είναι, ο κόσμος της αδικίας. Ούτω μεταξύ των μελών ημών η γλώσσα είναι η μολύνουσα όλον το σώμα και φλογίζουσα τον τροχόν του βίου και φλογιζομένη υπό της γεέννης.

Πράγματι, αναλογιστείτε τις μεγάλες «πυρκαγιές» που έχουν δημιουργηθεί σε συνομιλίες στο Facebook, όταν οι εμπλεκόμενοι «χτυπάνε» με ευαίσθητες και εμπρηστικές λέξεις ο ένας τον άλλο.

Ο Χριστιανός θα μπορούσε σε μια συζήτηση πρόσωπο προς πρόσωπο, να πει αυτά που γράφονται στα σχόλια στο Facebook, ή να προσβάλει με τον τρόπο που γίνεται εκεί; Απορίας άξιο.

Κανόνες ευγένειας.

  1. Δώσε το παράδειγμα, πώς να διαφέρεις από τους άλλους χωρίς να τους δαιμονοποιείς.

  2. Δείξε πώς μπορούν να γίνονται πνευματικές συνομιλίες χωρίς «να χυθεί αίμα».

   3. Δώσε το παράδειγμα ευγένειας σε λόγια και έργα.

   4. Να απολογείσαι αμέσως όταν γράψεις κάτι λάθος αντί να το αρνείσαι ή να το επαυξάνεις.

   5. Διευθέτησε προσεκτικά τις διάφορες απόψεις και μείνε με ανοιχτό μυαλό αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακουστεί μια καλύτερη πληροφορία.

   6. Να μένεις στο θέμα της συζήτησης και να μην αλλάζεις θέμα συνεχώς.

    7. Αν κάτι δεν το ξέρεις, παραδέξου το. Δεν είναι ανάγκη να έχεις για όλα γνώμη.

Αυτοί είναι μεγάλοι κανόνες για τα σχόλια στο Facebook. Πολύ πριν εμείς γράψουμε αυτές τις σειρές, ο Θεός έχει μιλήσει με ακρίβεια γι’ αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της ευγένειας. Και σήμερα αυτά τα χρειαζόμαστε τόσο πολύ, στις άγριες κονταρομαχίες των χριστιανικών συζητήσεων του Facebook.

Κανόνες της Αγίας Γραφής για τα σχόλια του Facebook.

1. Έλεγξε τα συναισθήματά σου.

Ιακ.α:19-20 Λοιπόν, αδελφοί μου αγαπητοί, ας είναι πας άνθρωπος ταχύς εις το να ακούη, βραδύς εις το να λαλή, βραδύς εις οργήν· διότι η οργή του ανθρώπου δεν εργάζεται την δικαιοσύνην του Θεού.

Χρησιμοποίησε τον ίδιο κανόνα που μπορεί να χρησιμοποιείς όταν στέλνεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Μην το στείλεις όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πάρε χρόνο πριν στείλεις το e-mail ή δημοσιεύσεις το σχόλιο. Ηρέμησε τα συναισθήματά σου και στη συνέχεια αποφάσισε εάν θέλεις να δημοσιεύσεις αυτό το σχόλιο.

2. Έλεγξε τις αντιδράσεις σου.

Άσχετα με το πόσο «τρελά» - ή λάθος – νομίζεις ότι είναι τα άλλα σχόλια, να απαντάς ήρεμα - και ευγενικά. Πρόσεξε τους χαρακτηρισμούς, ιδιαίτερα όταν δεν ξέρεις τον συνομιλητή σου.

Παρ.ιε:1 Η γλυκεία απόκρισις καταπραΰνει θυμόν· αλλ' ο λυπηρός λόγος διεγείρει οργήν.

Στόχος μας, σαν χριστιανοί, είναι να φέρουμε ειρήνη - όχι επιχειρήματα!

3. Έλεγξε το στόχο σου.

Τι προσπαθείς να πετύχεις; Να νικήσεις στην επιχειρηματολογία ή να προάγεις τη Βασιλεία του Θεού με υγιή διάλογο;

Α’ Θεσ.δ:11 και να φιλοτιμήσθε εις το να ησυχάζητε και να καταγίνησθε εις τα ίδια και να εργάζησθε με τας ιδίας υμών χείρας, καθώς σας παρηγγείλαμεν,

Να ησυχάζουμε και να καταγινόμεθα εις τα ίδια. Αυτή η θέση είναι τόσο αντίθετη με την κουλτούρα μας σήμερα. Αλλά σαν χριστιανοί, καλούμαστε να διαφέρουμε από την κουλτούρα του κόσμου!

4. Που εστιάζεις;

Άφησε να φύγουν μακριά όλα τα αρνητικά λόγια.

Εφεσ.δ:31-32 Πάσα πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία ας αφαιρεθή από σας μετά πάσης κακίας· γίνεσθε δε εις αλλήλους χρηστοί, εύσπλαγχνοι, συγχωρούντες αλλήλους, καθώς ο Θεός συνεχώρησεν εσάς διά του Χριστού.

Τι σκέφτεσαι; Πώς μπορείς να φέρεις ειρήνη στις συνομιλίες στο Facebook — αντί για επιχειρήματα;

Και να σου πω κάτι, το Facebook δεν είναι ο χώρος για βαθιές δογματικές συζητήσεις. Υπάρχει η εκκλησία, ο ποιμένας, ο δάσκαλος! Εκεί θα πας να μάθεις, να ρωτήσεις, να εκφράσεις τις απορίες σου.

Ποιος είναι αυτός που σου απαντάει; Τον ξέρεις; Ξέρεις τη ζωή του; Ο καθένας μπορεί να φτιάχνει και να προβάλει ένα «άγιο» προφίλ, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα, την καθημερινότητά του. Όταν ο Ναθαναήλ αμφισβητούσε αν μπορεί να προέλθει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ, ο Φίλιππος του απάντησε: Έλα και δες. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος: Να ξέρεις αυτόν που σου κηρύττει.

Ο Θεός δεν όρισε αυτόν τον μοντέρνο τρόπο να οικοδομείται η εκκλησία!

Έχει πει πώς γίνεται αυτό:

Εφεσ.δ:11-12 Και αυτός έδωκεν άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτας, άλλους δε ευαγγελιστάς, άλλους δε ποιμένας και διδασκάλους, προς την τελειοποίησιν των αγίων, διά το έργον της διακονίας, διά την οικοδομήν του σώματος του Χριστού,


Θέλει μεγάλη προσοχή το Facebook. Κάποιοι «εκκλησιάζονται» εδώ. Επειδή δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια εκκλησία – για διάφορους λόγους – αρκούνται να διατρίβουν εδώ, γράφοντας και διαβάζοντας διάφορες «απόψεις» που μάλλον κακό τους κάνει παρά καλό.