Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΤΥΧΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ;

Ο κηπουρός... 

Άλλο περίεργο παράδειγμα: Ένα μικρό πουλί της Αυστραλίας, το αρσενικό, μεταχειρίζεται διάφορα τεχνάσματα για να ελκύσει το θηλυκό. Καθαρίζει καλά ένα μέρος, κατασκευάζει μικρή καλύβα στολίζοντάς την ποικιλοτρόπως, στην είσοδό της αποτρέπει κάθε βλάστηση και την φτιάχνει σε ένα είδος κήπου με κομμένα άνθη, διάφορα όστρακα, λαμπερά πετραδάκια και άλλα ασυνήθιστα αντικείμενα που μπορεί να βρει τριγύρω: παλιά φυσίγγια, κόκαλα προβάτων κλπ. Εκεί ο κηπουρός εγκαθίσταται μόνιμα, πηγαινοέρχεται εκθέτοντας τα αντικείμενα της συλλογής του και μεταβάλλοντας συχνά τη διάταξή τους. Το τέχνασμα πετυχαίνει γιατί τραβάει την προσοχή των θηλυκών και ένα απ’ αυτά συναντά τον ιδιοκτήτη των τόσων θαυμαστών εκθεμάτων. Άλλοτε η έλξη αυτή πετυχαίνει με την εξαπόλυση μιας οσμηράς ουσίας, άλλοτε με ένα φωτεινό σήμα, (περίπτωση της πυγολαμπίδας), ενώ άλλο αμερικάνικο έντομο: η Φ ω τ ε ι ν ή  π υ ρ α λ ί δ α  εκπέμπει μια λάμψη κάθε έξη δευτερόλεπτα  καθώς φτερουγίζει και το θηλυκό που ανταποκρίνεται, απαντά από το έδαφος με το δικό του φως δυο δευτερόλεπτα μετά το σήμα του αρσενικού.


Άλλα πάλι θαλασσινά σκουλήκια η θηλυκιά Ο δ ο ν τ ο σ υ λ λ ί ς διαγράφει στην επιφάνεια της θάλασσας φωτεινούς κύκλους. Είναι κι αυτό σήμα για τον βαθύτερα κολυμβώντα άρρενα που σπεύδει τότε αμέσως προς αυτή. Το ζευγάρωμα επιτυγχάνεται στα μεν πτηνά με άσματα πολύπλοκης συχνότητας, (γουργουρίσματα, χορούς, λικνίσματα, ξετίναγμα των φτερών) στα δε νυκτόβια έντομα και με την όσφρηση.

Οι τρόποι του δελεασμού πραγματικά είναι άπειροι και εντυπωσιακοί, όπως η προσφορά ενός «γαμήλιου δώρου». Το δίπτερο αρσενικό έντομο ε μ π ι δ ί δ η ς προσφέρει στο θηλυκό ένα άλλο διαφορετικό έντομο εμποτισμένο με το σάλιο του, ή ένα πέταλο άνθους. Η λεία καταβροχθίζεται και ακολουθεί η σύζευξη.

Αυτές οι προσφορές δώρων δεν είναι σπάνιες μεταξύ των πουλιών. Ας σημειωθεί εδώ, ότι τα ζώα  ασκούν τη γεννητική τους λειτουργία μόνο σε μια ορισμένη εποχή του χρόνου πλην μερικών εξαιρέσεων.


Οι φυσιοδίφες ξέρουν, ότι τα παρδαλά χρώματα που στολίζουν τα πουλιά και άλλα όντα, καθώς οι ασυνήθιστες κραυγές και οι ιδιόρρυθμες κινήσεις τους παίζουν σπουδαίο ρόλο στην επιτέλεση του κύκλου της ζωής τους. Αν και τα πειράματα πολλαπλασιάζονται από τους ερευνητές, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεων, που δεν έχουν ερμηνευτεί.