Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Πρέπει να τηρούμε κάποια πρότυπα για να πάμε στον ουρανό;



ΕΡΩΤΗΣΗ:

Παρακολουθώ μια εκκλησία περίπου δέκα χρόνια, όπου κηρύττεται ο λόγος του Θεού και ο αγιασμός. Όμως, τώρα τελευταία, έχουν αλλάξει ορισμένα πρότυπα. Οι γυναίκες βάφονται και κόβουν κοντά τα μαλλιά τους. Η τηλεόραση είναι όλη μέρα ανοιχτή στα σπίτια των πιστών και το σημαντικό είναι ότι προσπαθούν να πουν στους άλλους ότι όλα αυτά είναι εντάξει. Πειράζει πραγματικά; Μπορεί να πάει κάποιος στην κόλαση όταν κάνει αυτά τα πράγματα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ρωτάς δύο πράγματα, και θα προσπαθήσω να απαντήσω και στα δύο. Πρώτον, «πειράζει πραγματικά;» Η απάντηση είναι ναι, πραγματικά πειράζει. Να σου εξηγήσω τι εννοώ:

Η Αγία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού και ο μόνος οδηγός μας. Μέσα από κει ο Θεός μας μιλά, αποκαλύπτοντας το θέλημά Του και την αλήθεια Του. Αν η Βίβλος έχει κάτι να πει σχετικά με τα πρότυπα που η εκκλησία που παρακολουθείς εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει, πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου. Και όντως έχει!

Για παράδειγμα, οι γυναίκες κόβουν κοντά τα μαλλιά τους. 

Η Α’ Κορ.ια:2-16 διακηρύττει πολύ καθαρά ότι τα μαλλιά των γυναικών πρέπει να είναι μακριά, ενώ από την άλλη πλευρά, τα αντρικά μαλλιά πρέπει να είναι κοντά. Το κοινό επιχείρημα ενάντια σ’ αυτά τα εδάφια της Αγίας Γραφής είναι ότι ο Παύλος ασχολείται με μια τοπική κατάσταση και συνήθεια  μόνο, και ότι αυτό δεν εφαρμόζεται καθολικά σε όλες τις εκκλησίες. Ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει, φαίνεται τόσο ξεκάθαρα στο Α’ Κορ.α:2, όπου ο Παύλος λέει ότι έγραψε αυτό το γράμμα, όχι μόνο σ’ εκείνους, στην Κόρινθο, αλλά «μετά πάντων των επικαλουμένων εν παντί τόπω το όνομα Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών». Άρα, δεν αναφέρεται μόνο στην  τοπική κατάσταση της εκκλησίας της Κορίνθου.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην ερώτησή σου, «πειράζει;» Πιστεύεις ότι το Άγιο Πνεύμα θα ενέπνεε τον Παύλο να γράψει 15 εδάφια σχετικά με ένα θέμα που δεν είχε καμία σημασία; Πιστεύεις ότι τα δεκαπέντε εδάφια γράφτηκαν μόνο για να γεμίσει ο χώρος; Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε ότι «Με άρτον μόνον δεν θέλει ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με πάντα λόγον εξερχόμενον διά στόματος Θεού» (Ματθ.δ:4); Και τι εννοεί ο Θεός όταν δήλωνει ότι «Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης» (Β΄ Τιμ.γ:16); Η απάντηση είναι προφανής για κάθε ειλικρινή πιστό. Έχει σημασία.

Το δεύτερο ερώτημά σου ακολουθεί φυσικά το πρώτο: «Θα πάει κάποιος στην κόλαση κάνοντας αυτά τα πράγματα;» Ο Θεός δεν στέλνει κανένα στην κόλαση επειδή κάνει ορισμένες πράξεις, άσχετα με το πόσο αμαρτωλές μπορεί να είναι. Χάνεται κάποιος, επειδή απορρίπτει τον Κύριο Ιησού Χριστό και τον λόγο Του (Ιωάν.γ:19, ιβ:48, Εφες.ε:6). Οι εξωτερικές ενέργειες είναι απλά τα συμπτώματα της αρρώστιας της καρδιάς. Αν κάποιος παρακούει τη Γραφή, γίνεται παραβάτης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κάποιον που κάποτε υπάκουε στην αλήθεια, καταστρέφοντας τα έργα της σάρκας στη ζωή του, αλλά τώρα έχει επιστρέψει σ’ αυτά.

Γαλ.β:18 Διότι εάν όσα κατέστρεψα ταύτα πάλιν οικοδομώ, παραβάτην δεικνύω εμαυτόν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπακούμε το λόγο του Θεού από κάθε άποψη. Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά μπορεί κάποιος να δοξάζει, να λέει όμορφα λόγια, να εκφράζει με πράξεις την αγάπη του και ευλαβικά να δηλώνει ότι υπηρετεί τον Θεό, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν υπακούει τον λόγο του Θεού από την καρδιά του. Ο Ιησούς είπε:


Ματθ.ζ:21-23 Δεν θέλει εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών πας ο λέγων προς εμέ, Κύριε, Κύριε, αλλ' ο πράττων το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς. Πολλοί θέλουσιν ειπεί προς εμέ εν εκείνη τη ημέρα, Κύριε, Κύριε, δεν προεφητεύσαμεν εν τω ονόματί σου, και εν τω ονόματί σου εξεβάλομεν δαιμόνια, και εν τω ονόματί σου εκάμομεν θαύματα πολλά; Και τότε θέλω ομολογήσει προς αυτούς ότι ποτέ δεν σας εγνώρισα· φεύγετε απ' εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν.