Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σωτηρία ψυχών (8)



ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

«Και είπεν ο Κύριος προς τον δούλον, Έξελθε εις τας οδούς και φραγμούς, και ανάγκασον να εισέλθωσι, διά να γεμισθή ο οίκος μου» (Λουκ.ιδ:23).

Είναι πολύ καθαρό ότι ο Ιησούς βρισκόταν στο Ναό κάθε Σάββατο όπως ο νόμος διέταζε. Στην πραγματικότητα ο Ιησούς ξεκίνησε τη διακονία Του στη συναγωγή (Λουκ.δ:16). Ακόμα Τον βρίσκουμε σε πολύ μικρή ηλικία να συνδιαλέγεται στο ναό με τους δασκάλους (Λουκ.β:46). Οι Γραφές αναφέρουν με ακρίβεια ότι ο Ιησούς ήταν πιστός στην παρακολούθηση και τη λατρεία στο ναό.

Όμως, όταν χρειάστηκε να ψάξει να βρει το απολωλός, βγήκε έξω, στους δρόμους. Στο παραπάνω εδάφιο, ο Ιησούς χρησιμοποίησε μια παραβολή σχετικά με κάποιο Κύριο που έστειλε τους υπηρέτες του στους ΔΡΟΜΟΥΣ και τους ΦΡΑΚΤΕΣ να καλέσουν τον καθένα για να γεμίσει το σπίτι του. Στην παραβολή, ο Κύριος δεν είναι άλλος απ’ τον Ίδιο τον Ιησού και υπηρέτες οι μαθητές Του. Τους έστειλε λοιπόν στους δρόμους, εκεί που ήταν η αγορά, εκεί που ήταν οι άνθρωποι.


Δεν υπήρχε λόγος να στείλει τους μαθητές Του να κηρύξουν στο ναό ή στη συναγωγή, γιατί όσοι μαζευόταν εκεί δεν εθεωρούντο αμαρτωλοί, τουλάχιστον απ’ ότι φαινόταν. Είναι πάντως άξιο προσοχής, πόσο ακριβολόγος ήταν ο Κύριος όταν έδιδε οδηγίες: «ΥΠΑΓΕΤΕ δε μάλλον προς τα πρόβατα τα ΑΠΟΛΩΛΟΤΑ του οίκου Ισραήλ. Και ΥΠΑΓΟΝΤΕΣ κηρύττετε λέγοντες, Ότι επλησίασεν η βασιλεία των ουρανών».  «Εις οποίαν δε ΠΟΛΙΝ ή ΚΩΜΗΝ εισέλθητε, εξετάσατε τις είναι άξιος εν αυτή, και εκεί μείνατε εωσού εξέλθητε. Εισερχόμενοι δε εις την ΟΙΚΙΑΝ, χαιρετήσατε αυτήν» (Ματθ.ι:6-7 & 11-12).

Η πρώτη εκκλησία εργαζόταν έξω, στους δρόμους, όταν ήθελε να σωθούν ψυχές. Σήμερα, κατά παράξενο τρόπο, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το έργο καθισμένοι στις καρέκλες των εκκλησιών μας. Έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας στη «Διακονία». Ετοιμάζουμε νέους εργάτες για να κηρύττουν. Στην πρώτη εκκλησία το 90% των πιστών ήταν έξω, στους δρόμους, ομολογώντας και κερδίζοντας ψυχές και το 10% ήταν μέσα ασχολούμενοι με τη μαθητεία των νέων ψυχών. Σήμερα, έχουμε το 90% μέσα στην εκκλησία να περιμένει πότε θα έρθει η σειρά του να κηρύξει και λιγότερο από 10% είναι έξω για να σώσει αμαρτωλούς.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, μ’ αυτά που είπαμε δεν θέλουμε να δώσουμε την έμφαση στο ν’ αυξηθεί το ακροατήριο της εκκλησίας μας, αλλά να ΣΩΘΟΥΝ οι ψυχές. Τι να το κάνεις ένα μεγάλο ακροατήριο αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα πάει στον ουρανό; Αν μέσα στην εκκλησία σου έχεις 10 ναρκομανείς, 30 αλκοολικούς 7 κλέφτες, 18 ψεύτες κτλ, απλώς έχεις μια ομάδα από 65 άτομα που βαδίζουν για την κόλαση! Ο αριθμός για τον οποίο πολλοί καυχώνται δεν σημαίνει απαραίτητα επιτυχία. Αν είναι έτσι, τότε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο μεγαλύτερος ευαγγελιστής!