Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Μια πύρρειος "νίκη"..

Η δικαστική μάχη ενός Αυστριακού φοιτητή Νομικής με τον διαδικτυακό κολοσσό Facebook για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων έμοιαζε με τη βιβλική μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ. 

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο 28χρονος σήμερα Μαξ Σρεμς ζήτησε από το Facebook να του στείλει τα προσωπικά δεδομένα του που είχε συγκεντρώσει. Προς μεγάλη του έκπληξη, έλαβε ένα αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων, όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμη και αυτές που νόμιζε ότι είχε διαγράψει από τον "τοίχο" του στον ιστότοπο.

Η μάχη του Σρεμς δεν ήταν εύκολη, όμως κατέληξε σε μία απρόσμενη νίκη, η οποία πλέον αφήνει ένα τεράστιο νομικό κενό για περίπου 4.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Google και IBM, οι οποίες έκαναν χρήση του θεσμικού πλαισίου μεταφοράς δεδομένων Safe Harbour, που τους επέτρεπε να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πλέον, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, είναι σαφές ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς χώρες οι οποίες θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερα στάνταρ ιδιωτικότητας, όπως είναι οι ΗΠΑ, εκτός κι αν υπάρχει ξεκάθαρη συναίνεση από το πρόσωπο που αφορούν αυτά.

Ο ίδιος ο Αυστριακός φοιτητής, μιλώντας στο Reuters, υπογράμμισε ότι “το να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γιατί θέλω τα πράγματά μου να παραμείνουν ιδιωτικά δεν θα έπρεπε να είναι θέμα, γιατί είναι ένα βασικό δικαίωμα. Με τον ίδιο τρόπο που δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γιατί θέλω το δικαίωμά μου να ψηφίζω, απλώς έχω το δικαίωμα αυτό και επιμένω σε αυτό”.

“Το ερώτημα είναι, έχουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των δεδομένων στην Ευρώπη, έχουμε ιδιωτική σφαίρα στην Ευρώπη, και την επιβάλλουμε; Γιατί μέχρι τώρα ζούσαμε σε ένα μεγάλο ψέμα”, υποστήριξε ο Σρεμς, που πάντως ξεκαθαρίζει πως δεν έχει τίποτα προσωπικό με το Facebook – απλώς θέλει να καταστήσει πιο ασφαλή την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου.

Η εύκολη λύση, θα έλεγε κανείς, είναι να μην μπαίνεις στο Internet. Αλλά τότε θα έχουμε μία κοινωνία όπου όλοι κάθονται στο καβούκι τους και δεν μπορούν να μιλήσουν σε κανέναν. Δεν είναι αυτό που θέλουμε”, σημείωσε.

Πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα τα αιτιολογικά της απρόσμενης νίκης του φοιτητή δεν είναι καθόλου ενθαρυντικά . Το δικαστήριο δεν καταδίκασε το facebook για την παραβίαση της ιδιωτικότητας που το ίδιο διαπράττει, αλλά για την μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς τρίτους . Δηλαδή αν δεν έκανε χρήση του θεσμικού πλαισίου μεταφοράς δεδομένων Safe Harbour, τότε όλα καλά..! Δηλαδή η απόφαση αυτή μάλλον ξεπλένει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πρόβλημα της σώρευσης και χρήσης πληροφοριών για εμπορικούς και άλλους σκοπούς.