Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Πρακτικές συμβουλές για άγια ζωή



Γενικές προτάσεις: (συμβουλές) Ο αγιασμός μπορεί να διατηρηθεί αφήνοντας το Άγιο Πνεύμα να πάρει τον έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής. Συχνή προσευχή, Βιβλική μελέτη και παρακολούθηση των συναθροίσεων είναι όλα απαραίτητα. Διαβάζοντας τη Γραφή, οι Ψαλμοί είναι ένα καλό βιβλίο για να διαβάσεις για τη δοξολογία και τη λατρεία, οι Παροιμίες είναι γεμάτες από σοφία και πρακτικές συμβουλές, και στην Καινή Διαθήκη, στις επιστολές, δίδετε πολύ πρακτική καθοδήγηση για Χριστιανική ζωή. Για συγκεκριμένες σημαντικές αποφάσεις, δύσκολες δοκιμασίες ή δυνατούς πειρασμούς, η νηστεία και η προσευχή είναι ωφέλιμα. Κάνουμε καλά (το σωστό) να ζητούμε αδιάκοπα το θέλημα του Θεού, επικοινωνώντας κατευθείαν μ’ Αυτόν και ακούγοντας τους ηγέτες που Αυτός έχει τοποθετήσει στην εκκλησία. Είναι σημαντικό ν’ ακολουθείτε τις διδασκαλίες και να συμβουλεύεστε τον ποιμένα σας. Εάν έχετε κάποιες συγκεκριμένες πεποιθήσεις όπου αυτός δεν δίνει έμφαση, ακολουθήστε εκείνες τις πεποιθήσεις οπωσδήποτε επειδή ο Θεός τις έχει δώσει σ’ εσάς. Εάν διδάξει συγκεκριμένα πράματα όπου εσείς δεν έχετε δυνατές πεποιθήσεις σ’ αυτά, ακολουθήστε τη διδασκαλία του εν πάση περιπτώσει, για το καλό της ενότητας και πειθαρχίας, κατανοώντας ότι αυτός είναι πιθανόν πιο κοντά στο θέλημα του Θεού σ’ αυτό το θέμα απ’ ότι εσείς.

Επιπροσθέτως με την προσευχή, Βιβλική μελέτη, παρακολούθηση της εκκλησίας, υπακοή στη θεία ηγεσία, νηστεία και ανάπτυξη των προσωπικών πεποιθήσεων, υπάρχουν μερικές στάσεις και έννοιες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε για το Θεό. Έχουμε συντάξει μερικές υποδείξεις όπου είναι σημαντικές για τους Χριστιανούς να έχουν στο νου τους. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα μας βοηθήσουν να τελειοποιήσουμε (εκπληρώσουμε) τον αγιασμό στις ζωές μας.
           
20 Πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές (Οδηγίες):

1.  Προσοχή στις εμφανίσεις του κακού. Έστω κι αν κάτι μπορεί να μην είναι κακό από μόνο του, αν προκαλεί παρεξήγηση, αποφύγετέ το (Α’ Θεσ.ε:22).
2.  Όταν αμφιβάλετε για κάτι, μην το κάνετε. Ότι δεν γίνετε εκ πίστεως είναι αμαρτία” (Ρωμ.ιδ:23, δες επίσης Ιακ.δ:17)
3.  Πνεύμα όχλου και απειθάρχητοι τρόποι δεν είναι χριστιανικά (Ρωμ.ιγ:13). Εάν δεν συμφωνούμε με κάτι, θα πρέπει να εκφράζουμε την αντίθεσή μας μ’ ένα πειθαρχημένο, ελεγχόμενο, χριστιανικό τρόπο.
4.  “Άλλ’ εάν τις δεν προνοή περί των εαυτού, και μάλιστα των οικείων, ηρνήθη την πίστη, και είναι απίστου χειρότερος” (Α’ Τιμ.ε:8). Μπορεί να είναι κάτω από την αξιοπρέπειά σας να κάνετε μια συγκεκριμένη δουλειά, αλλά εάν χρειάζεστε μια δουλειά κι αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας τίμια, τότε πάρτε την και δουλέψτε. Μπορεί να είναι ενάντιο στα έθιμα για έναν εργάτη (πνευματικό) να σκάβει έναν κήπο, να κάνει χειρωνακτική δουλειά, ή να κάνει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά όπως κάνει την εργασία του Θεού, αλλά και ο Παύλος έφτιαχνε σκηνές για να υποστηρίξει τον εαυτό του και τους βοηθούς του όταν τους τέλειωσαν τα χρήματα. Φυσικά, είναι το θέλημα του Θεού για τον εργάτη να αφιερώνει όσο περισσότερο χρόνο δυνατό στην διακονία, και εάν η εκκλησία μπορεί να τον υποστηρίξει δεν θα πρέπει να δουλεύει. Παρόλα αυτά, κανένα εδάφιο δεν μας διδάσκει ότι είναι λάθος για έναν εργάτη να δουλεύει με τα χέρια του. Είναι λάθος εάν ένας Χριστιανός δεν προσπαθήσει να προμηθεύσει τα απαραίτητα για την οικογένειά του.
5.  Γίνε ένα παράδειγμα στον πιστό πρώτα (Α’ Τιμ.δ:12). Ο πιστός γνωρίζει τί ο Θεός περιμένει από εμάς - πώς πρέπει να ενεργούμε, ντυνόμαστε και μιλάμε. Είναι πάντα ευκολότερο να γινόμαστε παραδείγματα στους άπιστους γιατί συνήθως δεν γνωρίζουν τί ο Θεός θέλει και περιμένει. Γίνου ένα παράδειγμα στους πιστούς στα λόγια, στη συμπεριφορά, στην αγάπη, στο πνεύμα στη πίστη και στην αγνότητα. Για παράδειγμα, μην ουρλιάζετε στους άλλους (φωνάζετε), επαναστατείτε, φεύγετε θυμωμένος από μια συνάντηση, ή μην δείχνετε ένα κακό φρόνημα - ειδικά όταν υπάρχουν πιστοί στο περιβάλλον σας.
6.  Σ’ αυτές τις μέρες τις τελευταίες οι άνθρωποι δεν αρέσκονται σε αποστολικούς κήρυκες (Α’ Τιμ.δ:2-4). Θέλουν την αγάπη και τις ευλογίες, αλλά οι περισσότεροι πολύ συχνά δεν θέλουν ν’ ακούσουν την αλήθεια για την αμαρτία, σωτηρία και άγια ζωή. Αυτοί “δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσα διδασκαλία” αλλά θα αποστρέφονται από την αλήθεια, και θα αρέσκονται σε “μύθους” περισσότερο παρά τον γεγραμμένο και κηρυγμένο λόγο του Θεού. Θα έχουν “αυτιά που θα του γαργαλίζουν” και θα πηγαίνουν στους κήρυκες που θα γαργαλίζουν την ακοή τους και θα τους επιτρέπουν να ικανοποιούν τις δικές τους επιθυμίες. Εργάτες, μην ενδίδετε σ’ αυτό το πνεύμα, μην γίνεστε ευχάριστοι στους ανθρώπους, αλλά μάλλον στο Θεό. Άγιοι, μην επιτρέπετε στους εαυτούς σας να πιαστείτε στα δίκτυα αυτού του φρονήματος των εσχάτων ημερών. Θα κλέψει την επιθυμία σας για άγια ζωή και την ευαισθησία σας στη φωνή του Θεού.
7.  Όταν ένα άτομο κουτσομπολεύει ένα άλλο, σταματήστε το. Πέστε του, “Αυτός είναι ο αδελφός μου για τον οποίον εσύ μιλάς. Αυτός είναι μέλος της οικογένειας μας - της οικογένειας του Θεού”. Είμαστε μέλη ενός σώματος. Όταν ένα μέλος είναι πληγωμένο, είμαστε όλοι. Πώς μπορούμε να συκοφαντούμε ή να κουτσομπολεύουμε ο ένας τον άλλο; Αντί για κουτσομπολιό, η Βίβλος μας λέει να σκεφτόμαστε πράματα τα οποία είναι αληθινά, σεμνά, δίκαια, καθαρά, προσφιλή εύφημα πράγματα αρετής και επαίνου. (Φιλ.δ:8)
8.  Eάν κάποιος έχει κάτι εναντίον σου, πήγαινε σ’ αυτόν για να το διορθώσεις. Εάν κάποιος κουτσομπόλης σου πει ότι κάποιος δε σε συμπαθεί ή έχει κάτι εναντίον σου, πήγαινε κατευθείαν σ’ αυτό το άτομο και ξεκαθάρισε την κατάσταση. Πριν να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό, χρειάζεται να βρεις αυτό το άτομο και να μιλήσεις μαζί του. Αυτός είναι ο Βιβλικός τρόπος (Ματθ. ε:23-24). Ο σαρκικός τρόπος είναι να ανταποδώσεις - να δώσεις κακό για το κακό.
9.  Ας μην είμαστε ποτέ ένοχοι για προδοσία ή αποθάρρυνση των αδελφών μας στον Κύριο. Ο Ιωσήφ προδόθηκε από τους ίδιους του τους αδελφούς. Ο Μωυσής αποθαρρύνθηκε από συμπατριώτες του Ισραηλίτες. Ο Ιησούς πέθανε στον οίκο των φίλων Του, προδόθηκε, απορρίφτηκε και ξεχάστηκε από τους πιο στενούς Του. Οι πιο πολλοί από μας δεν έχουμε αποθαρρυνθεί εξαιτίας του διωγμού από τον κόσμο, αλλά συχνά αποθαρρυνόμαστε από την αδιαφορία ενός “αδελφού”. Είναι αλήθεια ότι όταν ένα άτομο κυλιέται στην αμαρτία, η ηγεσία της εκκλησίας πρέπει να τον επιπλήξει. Ωστόσο,πολύ συχνά, υπάρχουν αυτοί που μόνο λάθη βρίσκουν μέσα στην εκκλησία. Αυτός ο τύπος του ατόμου βρίσκει λάθος σε οτιδήποτε. Συνήθως δεν κάνει τίποτα μόνος του και αισθάνεται ένοχος ή ζηλιάρης. Πιστεύει ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει τόσο καλά όσο αυτός. Μην αποθαρρύνετε αδελφοί άλλους με συνεχή ανίχνευση λαθών, ένα φρόνημα υποτίμησης, ή ένα δισταγμό για ανάθεση εργασίας. Αντίθετα παρηγορείτε τους με τα λόγια, “Ο Ιησούς έρχεται σύντομα” (Α’ Θεσ.δ:18).
10.Γίνεστε επιθυμητές περισσότερο πνευματικών πραγμάτων. Εάν εργάζεστε για το Θεό, να είστε αυτάρκεις στο φυσικό επίπεδο που είστε. Μην ενδιαφέρεστε τόσο με αποκτήματα, στυλ και πολυτέλειες του κόσμου. “Επειδή εγώ έμαθον να ήμαι αυτάρκης εις όσα έχω” (Φιλ.δ:11).
11.“Μηδείς ας μη σας απατά με ματαίους λόγους” (Εφ.ε:6). “Βλέπετε μη σας εξαπατήση τις δια της φιλοσοφίας και της ματαίας απάτης... και ουχί κατά Χριστόν”. (Κολ.β:8) Προσέχετε τα λόγια που ακούτε και λαβαίνετέ τα υπόψη σας. Γι’ αυτό το λόγο, προσέχετε το να πηγαίνετε σε διαφορετικές εκκλησίες, συναντήσεις προσευχών και αναζωπυρώσεις. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν σε τόσες διαφορετικού είδους εκκλησίες και συναθροίσεις αναζωπυρώσεων που δεν γνωρίζουν πια τί να πιστέψουν. Επίσης, μάθετε και γνωρίστε τη Γραφή σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι εξαπατούνται από ένα κήρυκα που κηρύττει τις δικές του σκέψεις ή διδάσκει παραδόσεις ανθρώπων και όχι τη Γραφή. Νέοι πιστοί ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αληθινά τη Βίβλο είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς. Μην εξαπατάστε.
12.Μη λέτε, “θα ήθελα να ζούσα στην εποχή του Ιησού” ή “Θα ήθελα να ζούσα στην εποχή του Παύλου”. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα είχες δεχτεί τον Ιησού τότε, ή θα άκουγες τον Παύλο τότε; Η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε τον Ιησού. Οι όχλοι δεν Τον αγαπούσαν, αλλά Τον ακολουθούσαν για τα θαύματα και τις ευλογίες. Ο Παύλος είχε προβλήματα σχεδόν σε κάθε εκκλησία που έβρισκε. Είπαν για αυτόν ότι παρέβηκε τις υποσχέσεις του, ότι ήταν αδύνατος στο σώμα αλλά προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει με επιστολές, κι ότι οι λόγοι του ήταν άξιοι περιφρόνησης. Αμφέβαλαν την αποστολική του εξουσία και ακόμα τον ανέκριναν για την οικονομική διαχείρισή του. Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
     Οι άνθρωποι πάντοτε πιστεύουν ότι το γρασίδι είναι πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη. Στην πραγματικότητα αυτές οι μέρες είναι οι σπουδαιότερες όλων  των εποχών που ζούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το Άγιο Πνεύμα τώρα απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία. Ο Θεός στέλνει αναζωπύρωση στον καθένα που θα πιστέψει. Εάν δεν ζήσεις για το Θεό τώρα, δεν θα το έκανες έστω και αν ο ίδιος ο Ιησούς θα ήταν εδώ να σου κηρύξει. Εάν κριτικάρεις και επαναστατείς στην εξουσία της εκκλησίας τώρα, θα έκανες το ίδιο κι αν ο Παύλος ήταν ο ποιμένας σου. Εάν απορρίπτεις το λόγο του Θεού και τη διακονία σήμερα, δεν θα πειθόσουνα έστω κι αν κάποιος γυρνούσε από τους νεκρούς (Λουκ.ις:29-31).
13.Πίστις προς άπιστον εν ημέρα συμφοράς, είναι ως οδόντιον σεσηπός, και πούς εξηθρωμένος” (Παρ.κε:19). Όταν ακριβώς θα τη χρειάζεστε πολύ τότε δεν θα υπάρχει. Θα προκαλέσει ισχυρό πόνο όταν δεν θα το περιμένεις καθόλου. Έτσι λοιπόν σε καιρό συμφοράς, γιατί να μην πας στον Κύριο; Μερικές φορές, ακόμα κι ο καλύτερός σου φίλος, (πιστεύεις ότι είναι), θα σε απογοητεύσει. Μερικές φορές, το άτομο που έχεις εμπιστευτεί, θα πει αυτό που του είπες σε κάποιον άλλον, και το προσωπικό σου θέμα θα διαδίδεται μέσα στην εκκλησία, σχολείο ή οργανισμό. Αντί λοιπόν να συζητάς τα προβλήματά σου με όλους, πάρε τα και πήγαινέ τα στον Κύριο.
14.Θυμηθείτε μία ιδέα κλειδί για την άγια ζωή. “Όστις δε κρατεί το πνεύμα αυτού, είναι ως πόλις κατηδαφισμένη και ατείχιστος”. (Παρ.κε:28) Στους αρχαίους καιρούς, μια πόλη χωρίς τείχη ήταν μια πόλη χωρίς προστασία. Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος χωρίς αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει προστασία για το πνεύμα του. Ποτέ μην αφήνεται το πνεύμα σας εκτός ελέγχου. Έχουμε τη δύναμη να καθαιρέσουμε λογισμούς και να αιχμαλωτίσουμε παν διανόημα (Β’ Κορ.ι:5). Εάν δικαιολογείται τον εαυτό σας λέγοντας, “Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου”, τότε αυτό που λέτε στην πραγματικότητα είναι ότι “Δεν έχω το χαρακτήρα του Χριστού”. Αυτό σημαίνει ότι τα τείχη της προστασίας σας έχουν πέσει.
15.“Προτιμότερον όνομα καλόν παρά πλούτη μεγάλα” (Παρ.κβ:1) Η φήμη σας είναι σημαντική για σας προσωπικά, αλλά είναι επίσης σημαντική επειδή είστε ένα μέρος της οικογένειας του Θεού. Έχετε λάβει το οικογενειακό όνομα του Ιησού, και ότι κάνετε αντανακλά σ’ αυτό το όνομα. Εάν είστε ένας πραγματικός Χριστιανός, δεν θα θέλετε οι άνθρωποι να λένε για εσάς: “Ω, συνέχεια μιλάει για τους άλλους”, “Υπερβάλει”, ή “Ξέρεις δεν μπορείς να πιστεύεις όλα όσα λέει”. Είναι ακόμα χειρότερο εάν οι άλλοι πιστεύουν ότι είστε ένας υποκριτής. Αυτό μπορεί να είναι ένας σοβαρός λίθος προσκόμματος σε πιστούς και άπιστους. Όταν οι άνθρωποι ακούν το όνομά σου τι σκέπτονται; Μήπως το όνομά σου εγείρει λέξεις όπως ανταρσία, υπερηφάνια, κοσμικότητα, καβγάδες, κουτσομπολιά ή σπερμολογία; Ή συνδέουν το όνομά σου με ειλικρίνεια, σκληρή εργασία, τιμιότητα, πνευματικότητα και αξιοπιστία. Ένα καλό όνομα είναι σημαντικό. Ας κρατήσουμε τα προσωπικά μας ονόματα και το όνομα του Κυρίου υπεράνω πάσης κριτικής.
16.“Ταπεινώθητι λοιπόν υπό την κραταιάν χείρα του Θεού, δια να σας υψώση εν καιρώ” (Α’ Πετρ.ε:5-6). Η ταπείνωση είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαζόμαστε με σκοπό την επίτευξή του κάτι που πρέπει να το αποκτήσουμε με κόπο και προσπάθεια. Η ταπείνωση δεν θα σπρώξει και δεν θα προωθήσει το εγώ. Δεν είναι περήφανη. Δεν θα ενεργήσει, κοιτάξει ή αισθανθεί ανώτερη από τους άλλους, ειδικά τους αμαρτωλούς. Δεν θα κατεβάσει κάποιον κάτω για ν’ ανέβει πιο ψηλά. Δεν θα κατηγορήσει τους άλλους για να τους κλέψει τη δουλειά ή τις θέσεις τους. Εάν ο Θεός σου έχει δώσει ένα χάρισμα, χρησιμοποίησε το και δώσε στο Θεό χρόνο για να ενεργήσει. Είμαστε σ’ ένα αγώνα δρόμου, αλλά στο δικό μας αγώνα, ο κάθε ένας που θα τα καταφέρει στη τελική γραμμή, θα λάβει ένα βραβείο από το Θεό. Δεν είναι απαραίτητο να βάζεις τρικλοποδιά σε κάποιον άλλο ή να σπρώξεις κάποιον πίσω για να κερδίσεις. Μπορούμε όλοι να είμαστε νικητές.
17.Στις Παρ.ς:16-19, ο Θεός παίρνει χρόνο για να καταγράψει 7 πράγματα που Αυτός ειδικά απεχθάνεται. Θα πάρουμε την ώρα να συλλογιστούμε και ακόμα να τα ενθυμηθούμε “Ταύτα τα εξ μισεί ο Κύριος επτά μάλιστα βδελύσσεται η ψυχή αυτού οφθαλμούς υπερηφάνους, γλώσσαν ψευδή, και χείρας εκχεούσας αίμα αθώων, καρδίαν μηχανευομένην λογισμούς κακούς, πόδας τρέχοντας ταχέως εις το κακοποιείν, μάρτυρα ψευδή λαλούντα ψεύδος, και τον εμβάλλοντα έριδας μεταξύ αδελφών”. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί σε προηγούμενα κεφάλαια αλλά αξίζει να υπενθυμιστούν. Εάν είσαι ένοχος σ’ ένα απ’ αυτά τα επτά, βρίσκεσαι σε σοβαρό μπελά με το Θεό. Τα βδελύγματα δεν θα πάνε στον ουρανό (Αποκ.κα:8,27).
18.Έχε τις δικές σου πεποιθήσεις. “Ας είναι έκαστος πεπληροφορημένος εις το ίδιον αυτού νουν” (Ρωμ.ιδ:5). Δεν κάνουμε κάτι επειδή απλά ένας άνθρωπος το διδάσκει ή μια οργάνωση το διδάσκει. Έχε ένα διδακτικό ηγετικό πνεύμα και δέξου δια πίστεως το λόγο του Θεού και τη φωνή της εμπειρίας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει βέβαια να διαβάζεις τη Γραφή και να μαθαίνεις αυτά τα πράγματα για τον εαυτό σου. “Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε” (Α’ Θεσ.ε:21).
     Μην προσπαθείτε να εξαναγκάσετε τον αγιασμό στους άλλους, παρά μόνο σαν ζωντανά παραδείγματα. Εργάτες, κάνετε χρήση της σοφίας με τους ανθρώπους σας. Οι επισκέπτες και αυτοί που δεν έχουν το Άγιο Πνεύμα δεν είναι ικανοί να καταλάβουν πολλά πράγματα, δεν θα έχουν τη δύναμη να ζήσουν άγια. Ας είστε προσεκτικοί με τους νέους πιστούς. Μην τους αναγκάζετε να αναπτυχθούν γρηγορότερα απ’ όσο μπορούν. Οδηγήστε τους, αλλά σιγουρευτείτε ότι εννοούν κάθε βήμα. Δώστε τους χρόνο ν’ αναπτύξουν προσωπικές πεποιθήσεις και κατανόηση των αρχών της άγιας ζωής. Μην προσπαθήσετε να νομοθετήσετε τον αγιασμό σε αυτούς, αλλά κηρύξτε και διδάξτε το λόγο με σοφία και μέσα σε μια πνευματική ατμόσφαιρα έτσι ώστε ο Θεός να έχει την ευκαιρία να τους αλλάξει. Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι που έρχονται στο Θεό είναι τόσο βαθιά στην αμαρτία που παίρνει χρόνο και υπομονή να τους φέρεις στην Χριστιανική ωριμότητα. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να τους βοηθήσεις να κατανοήσουν τις αρχές του αγιασμού έτσι ώστε να μαθαίνουν να σκέφτονται, να διαβάζουν τη Γραφή, να προσεύχονται και να αναπτύσσουν τις δικές τους πεποιθήσεις. Σε τελευταία ανάλυση, εάν οι καρδιές τους δεν αλλαχτούν από το Πνεύμα του Θεού και εάν δεν καταλάβουν τους λόγους για συγκεκριμένες διδασκαλίες, απλά δεν θα τις ακολουθήσουν. Είναι καλύτερα να τους δίνεις διδασκαλία και χρόνο για ν’ αναπτύσσουν προσωπικά πιστεύω από το να τους φέρνεις αντιμέτωπους αμέσως με πράγματα που εμείς τ’ αποκτήσαμε καθώς ωριμάζαμε.
19.Πάντοτε να θυμάστε, “Ο φόβος του Κυρίου είναι να μισή τις το κακόν” (Παρ.η:13). Δεν υπάρχει κανένας ουδέτερος δρόμος με το Θεό. Είτε είσαι μ’ Αυτόν είτε εναντίον Του. Εάν μισείς το κακό τότε δεν θα κάνεις αυτό που είναι κακό. Αγάπη για το Θεό και απέχθεια (έχθρα) για το κακό είναι ή πιο δυνατή άμυνα ενάντια στο Διάβολο. Όλοι οι μέθοδοί του είναι άχρηστοί εάν μισούμε το κακό. Κακές συζητήσεις (λόγια) πράξεις και εμφανίσεις, θα εξαφανιστούν όλα, όταν εμείς μισούμε τον κακό εαυτό μας.
20.Τελικά, ρώτησε τον εαυτό σου, τί σημαίνει να είσαι Χριστιανός; Στην κυριολεξία Χριστιανός είναι κάποιος που είναι σαν το Χριστό. Ο αγιασμός δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να μιμούμαστε τον Ιησού Χριστό. Πρέπει ν’ αφήσουμε τη δική Του προσωπικότητα ν’ αντικαταστήσει τις δικές μας, και ο νους Του το δικό μας νου Α’ Κορ.β:16  Φιλιπ.β:5).