Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Νέο λογισμικό παρακολούθησης Η/Υ προσπαθούν να αποκτήσουν οι μυστικές υπηρεσίες

Την Κυριακή 5 Ιουλίου διέρρευσαν στο διαδίκτυο 400GB δεδομένων της εταιρείας Hacking Team. 

H Ηacking Team είναι γνωστή στην βιομηχανία της ασφάλειας υπολογιστών για την κατασκευή λογισμικών παρακολούθησης με κύριους πελάτες μηχανισμούς καταστολής κρατών (αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες κ.α). Τα δεδομένα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κώδικα των προγραμμάτων τους, ηλεκτρονική αλληλογραφία, τιμολόγια, πελατολόγια κ.α. 


Όπως όλα δείχνουν, υπήρχε ανά διαστήματα ενδιαφέρον από τις ελληνικές αρχές για την απόκτηση τέτοιου λογισμικού. Ανατρέχοντας στο αρχείο υπάρχει επικοινωνία που αφορά την Ελλάδα, από τον Φεβρουάριο του 2013. Η επικοινωνία γίνεται μέσω εκπρόσωπου κάποιας ιδιωτικής εταιρείας ο οποίος επικοινωνεί για να συνάψει συνεργασία με την Hacking Team έτσι ώστε να μπορεί να μεταπωλεί το προιον τους.


 Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των μηνυμάτων η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ήδη κάποιον εν δυνάμει πελάτη ο οποίος ενδιαφερόταν για εγκατάσταση του λογισμικού αυτού σε Internet Cafe. Από τα συμφραζόμενα μπορεί να διεξαχθεί ασφαλώς το συμπέρασμα ότι "πελάτης" της εταιρείας ήταν το ελληνικό κράτος, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε τοποθετήσει την εταιρεία αυτή σαν μεσολαβητή.

Στην συγκεκριμένη σειρά mail αναφέρεται κάποια στιγμή ότι η πρόταση που αφορούσε μάλλον το ελληνικό κράτος είχε κοστολογηθεί στο 1 εκατ. ευρώ. 


Μάλιστα αναφέρεται ότι ο "πελάτης" θέλει να εξασφαλίσει την 100% σίγουρη επιτυχία του προγράμματος, αλλιώς δεν ήταν διατεθημένος να το αγοράσει. Αυτό δείχνει εν μέρει και το χαμηλό επίπεδο της ελληνικής αστυνομίας σε ζητήματα διαδικτυακής κατασκοπείας η οποία μάλλον αναζητούσε κάποια έτοιμη και σίγουρη λύση για να πετύχει τους σκοπούς της. 


Υπήρξε προσωπική συνάντηση των ενδιαφερόμενων σε ξενοδοχείο στην Αθήνα όπου και έγινε παρουσίαση του λογισμικού.Τελικά η συμφωνία αποτυγχάνει αφού όπως αναφέρει ο μεσάζοντας "στο ενδιάμεσο των επικοινωνιών υπήρξε ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, ωστόσο ο υπουργός έμεινε ίδιος οπότε θα συνεχίσουμε να πιέζουμε".


Από το αρχείο των mail που βρίσκεται στο Wikileaks φαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2014 υπήρξε επικοινωνία ατόμου εντεταλμένου από υπηρεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ώστε να ζητήσει πληροφορίες για την λειτουργία και το κόστος του λογισμικού.


Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το σενάριο στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί το λογισμικό παρακολούθησης θα περιλαμβάνει την πρόσβαση σε προσωπικές επικοινωνίες (Skype, Facebook κ.α) ενός αριθμού στόχων.

 Ωστόσο, το υψηλό κόστος για την απόκτηση του λογισμικού αποτέλεσε αρχικά ανασταλτικό παράγοντα μιας και όπως αναφέρεται "το υπουργείο δεν είναι δυνατόν να διαθέσει αυτό το ποσό την παρούσα περίοδο" (άλλα κράτη που βρίσκονταν στο πελατολόγιο της Hacking Team είχαν ξοδέψει από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια)..