Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Όταν έρθει ο διωγμός




Ιωάν.ιε:18-27

Ο τίτλος μας λέει «όταν» και όχι «εάν». Γιατί σύμφωνα με το σημερινό μας ανάγνωσμα ο διωγμός - μικρός ή μεγάλος — θα έλθει στη ζωή του πιστού. Στη ζωή τη δική σου. Αν δεν το πιστεύεις, δοκίμασε. Είναι πολύ εύκολο:

Ζήσε με συνέπεια τη ζωή του Χριστού, ακολούθησε χωρίς κανένα συμβιβασμό τις άγιες Του εντολές, κάμε πρότυπο ζωής σου μονάχα Εκείνον, και... ο διωγμός σίγουρα θα ’ρθει.


Αντίθετα, κοίταξε πώς οι άλλοι ζουν τη χριστιανική ζωή, προσπάθησε να τους μοιάσεις, φρόντισε να μη γίνεις η εξαίρεση, και... αναμφίβολα ο διωγμός ούτε που θα σε συναντήσει. Δεν θα σε συναντήσει όμως, ούτε του Κυρίου η επιδοκιμασία. Θα γίνεις ένας, μέσα στο μπουλούκι. Η σημαία της άγιας εν Χριστώ ζωής, θα ’χει υποσταλεί στον ιστό της ζωής σου. Θα ’σαι ο συμβιβασμένος, ο χλιαρός, ο χριστιανός(;) της εποχής μας.

Όμως το βλέπω, φίλε μου. Εσένα οι μετριότητες δεν σου αρέσουν. Σε σένα, η μοιρασμένη καρδιά δεν ταιριάζει. Εσύ, θέλεις να ζήσεις ολόκληρη τη ζωή του Χριστού. Γι’ αυτό κι όταν έλθει ο διωγμός, θα χαμογελάσεις. Θα διαβάσεις το εδάφιο 20 και με τούτα τα λόγια θα προσευχηθείς. «Κύριε, αφού Εσένα έδιωξαν, πώς να μη διώξουν και μένα!»

Γι’ αυτό όταν έλθει ο διωγμός, να τον δεις σαν σημάδι και ένδειξη γνησιότητας. Γιατί... στη φύση και στην κοινωνία, «μόνον τα καρποφόρα δέντρα πετροβολούνται». Μόνον όσοι τολμούν να ξεχωρίσουν και να φωνάξουν «εδώ στέκομαι, έστω μοι ο Θεός βοηθός», γίνονται αντικείμενο χλεύης.