Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

συγκοινωνούντα δοχεία..

Δεν είναι σπάνιο κάποιοι καθεστωτικοί να επιβεβαιώνουν με τις επιλογές τους την πνευματική συγγένεια ανάμεσα στους σούφι και στους ορθόδοξους ησυχαστές..

" Ένας μητροπολίτης στους Δερβίσηδες

Το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής προσέφερε στις αρχές Μαρτίου άλλη μία πολιτιστική εκδήλωση που δυστυχώς έτυχε θερμής υποδοχής από προσωπικότητες του νομού. 
Όπως διαβάσαμε στην τουρκική εφημερίδα «Μπιρλίκ» στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τους στροβιλιζόμενους Δερβίσηδες Μεβλεβί, εκδήλωση που -σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- «κατέκτησε τις καρδιές των Κομοτηναίων, που θαύμασαν την επίδειξη sema με τη ζωντανή μουσική των σούφι»!

Ο λόγος για την ομάδα «Galata Mevlevi Music & Sema Enseble» που ήρθε στην Ελλάδα για 4 παραστάσεις σε 3 πόλεις.

Ανάμεσα στους θεατές, στην πρώτη θέση και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. 
 
Οι Μεβλεβήδες ή Μεβλεβίτες δερβίσηδες (Mevlevi derviş, Μεβλεβί Ντερβίς) είναι ένα σουφικό τάγμα. Με τον όρο σούφι εννοούμε εκείνες τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής. 

Ο μυστικισμός πήρε την θέση του ασκητισμού ως στόχος και επιδίωξη. Οι κοινότητες των σούφι επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο νεοπλατωνισμός, ο γνωστικισμός, ο βουδισμός.. Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους σούφι «όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια»".

(η είδηση από ierovima.gr)