Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται στις 15 Μαρτίου από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που έκανε το δρομολόγιο θανάτου Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. Συρμοί γεμάτοι Έλληνες Εβραίους...στοιβαγμένους σε βαγόνια μεταφοράς ζώων ή εμπορευμάτων, έφευγαν γεμάτοι. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περίπου το 90% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας είχε χαθεί, αποτελώντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών στην Ευρώπη.

Γι' αυτήν την επέτειο μνήμης διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, από 15 ως 17 Μαρτίου, εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά: 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», με σημαντικότερη την «πορεία μνήμης», στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε δύο συμβολικούς τόπους μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης: Θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας, όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942, με προορισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, την αφετηρία των δρομολογίων θανάτου. 


Την ίδια μέρα, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα γίνει συναυλία με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου, στη μνήμη των θυμάτων. Μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, στο δημοτικό μέγαρο θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Ιδρύματος Yad Vashem «Θεσσαλονίκη: Το άνθος των Βαλκανίων».