Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Παλιά Αθήνα


Πλατεία Συντάγματος

Διαμορφώθηκε το 1843 και ονομαζόταν αρχικά και αυτή Πλατεία Ανακτόρων.
Η πλατεία πήρε το σημερινό όνομά της από το Σύνταγμα, που  αναγκάστηκε να εκδώσει ο βασιλιάς Όθωνας μετά από την στρατιωτική περισσότερο εξέγερση και όχι λαϊκή την λεγόμενη Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, που αποδεδειγμένα είχε παρακινηθεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις όταν, τότε, μόνο μία εξ αυτών, η Γαλλία, είχε θεσπίσει σύνταγμα.

Διακρίνεται  (αριστερό κτίριο) το κοσμικό καφενείο  του  Ζαχαράτου  <<η μικρή Βουλή>> όπως λεγόταν τότε, γιατί σ΄ αυτό πολλές φορές παίχθηκε η τύχη , πολιτικών καταστάσεων.

Στο εσωτερικό του είχε δύο αίθουσες. Στην μια κάθονταν οι απόστρατοι  και εν ενεργεία στρατιωτικοί  και στην άλλη οι πολιτικοί και οι λόγιοι της εποχής.  Μπορούσε κανείς να διακρίνει  τον Γιάννη Γρυπάρη, τον Γιάννη Βλαχογιάννη, τον Γιώργο Σουρή, τον Πέτρο Κανελλίδη, τον Καλαποθάκη, τον 'Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Κονδυλάκη, τον 'Εμ. Ροΐδη και άλλους.

Φωτογραφία : Ελληνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο )