Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Το ευρώ τελειώνει – Το Bitcoin έρχεται


bitcoin
Δημοσιεύτηκε από


Το παρόν άρθρο, δημιουργήθηκε με σκοπό την μετάδοση μιας είδησης που είναι ανατρεπτική, καθώς πρόκειται για μια κίνηση, η οποία παρακάμπτει το κάθε νόμισμα του πλανήτη και στρέφεται σε ανοιχτές λυσεις που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.
 
Θεωρήσαμε ωστόσο καλό, να αναπτύξουμε αυτό το θέμα, καθώς δεν είμαστε όλοι ειδικοί, δεν έχουμε διαβάσει όλοι τα ίδια, ώστε να καταλάβουν πλήρως αυτή την κίνηση, την εξέλιξη που μπορεί να φέρει και τέλος πάντων, το γιατί γίνονται όλα αυτά.
 
Αν δεν σας ενδιαφέρει, για τους δικούς σας λογούς η (μεγάλη) επεξηγηματική εισαγωγή, προχωρήστε στο δεύτερο μέρος του άρθρου που έχει τίτλο: Hallo BitCoin, FU € – $ – ¥.

 
Μέχρι και οι πέτρες σε αυτόν τον πλανήτη, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει πως ζούμε σε έναν πλασματικό κόσμο που τον διακινεί μια ψεύτικη οικονομία με στυλοβάτες και εφαρμοστές αυτού τις πολυεθνικές εταιρείες και τους απανταχού πολιτικούς, αντίστοιχα.
Το Οικονομικό σύστημα που επικρατεί στον κόσμο μας τους τελευταίους αιώνες είναι το μονεταριστικό χρηματοπιστωτικό, η οικονομία του χρήματος δηλαδή.
Το οικονομικό αυτό καπιταλιστικό σύστημα ή σύστημα τα ελεύθερης αγοράς, μπορεί όταν δημιουργήθηκε να ήταν το καλύτερο δυνατόν (!?) αλλά στην εξέλιξή του, γίνεται όλο κ πιο συγκεντρωτικό, όλο κ πιο αδιέξοδο για την πλειοψηφία των πολιτών όλου του κόσμου.
Το χρήμα «κινείται» δια μέσω του χρέους (που απλά σημαίνει ότι αν δεν χρώσταγε κανένας σε αυτό τον κόσμο δεν θα υπήρχε να κυκλοφορεί ούτε σεντς).
Εμείς όμως, στον 21ο αιώνα, ζούμε σε μια κοινωνία όπου ΟΛΟΙ χρωστάνε σε ΟΛΟΥΣ ακόμα και απίστευτα, μυθικά ποσά, που μόνο σαν αριθμούς μπορεί να τα δει κάποιος στις περισσότερες περιπτώσεις…
Είναι ένα σύστημα φτιαγμένο να λειτουργεί έτσι, προς όφελος των λίγων, δεν είναι φτιαγμένο για την ευημερία όλων.
Οι υποτιθέμενες προσπάθειες που κάνουν οι ανά τον κόσμο «ειδικοί» του χρήματος (τραπεζίτες, οργανισμοί, φορείς, πολιτικοί, οικονομολόγοι κλπ) για να βρουν δίκαιους τρόπους κατανομής και ελάφρυνσης των φτωχών και δυστυχισμένων είναι τουλάχιστον υποκριτικές κ ψεύτικες.

Ποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτά;
Το χρήμα το δημιουργούν ιδιωτικές εταιρείες (τράπεζες), ως ένα προϊόν το οποίο οι ίδιες και μόνο μπορούν να παράγουν και μάλιστα δρώντας αυτοβούλως και καταχρηστικά, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον πλανήτη και τους ανθρώπους μια ολιγαρχική οικονομική ελίτ.
-Tα παρακάτω λόγια ανήκουν στον Joseph Stamp, πρώην διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας:
Οι τραπεζίτες κατέχουν τη γη.
Πάρτε τους και ολόκληρη τη γη, αν θέλετε, αλλά αφήστε τους τη δύναμη να δημιουργήσουν χρήματα, και σε ελάχιστο χρόνο –όσο κρατάει το πάτημα ενός στυλό- θα δημιουργήσουν αρκετά χρήματα για να την αγοράσουν ξανά! Στερήστε τους, όμως, τη δύναμη να δημιουργήσουν χρήματα, και όλες οι μεγάλες περιουσίες όπως η δική μου, θα εξαφανιστούν! Και θα έπρεπε να εξαφανιστούν, γιατί τότε θα είχαμε έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο κόσμο για να ζήσουμε.
Όμως, αν θέλετε να παραμείνετε οι σκλάβοι των τραπεζιτών και να πληρώνετε το κόστος της δικής σας σκλαβιάς, αφήστε τους να συνεχίζουν να δημιουργούν χρήμα!
Έτσι, αφού έχουν ως δεδομένη την δύναμη, με τα πλασματικά και τεχνητά μέσα μέσα τα οποία έχουν ήδη δημιουργηθεί και καθιερωθεί, αυτό που επιθυμούν είναι ο έλεγχος. Ο έλεγχος ως προς την διαφορετικότητα, καθώς αυτή η ελίτ (και οι εκτελεστές τους) η πιο απλά, όπως θέλουν να λένε οι θεωρίες συνωμοσίας (;) οι άρχοντες μια άριας φυλής, χωρίς τον εκφυλισμό του ανθρωπίνου γένους (και διάφορα τέτοια). Αλήθεια η ψέμα αυτό, είναι στην κρίση του καθενός, οι ενδείξεις και αποδείξεις όμως, λένε κάτι, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει σαφές και να είχε προκαλέσει μια παγκόσμια επανάσταση, αλλά φευ!
Και έτσι το να υποδουλώνουν χώρες ολόκληρες και στην πορεία ηπείρους (δείτε την Αφρική και μεγάλο μέρος της Ασίας) ήταν (και είναι) κάτι απλό, εύκολο, ανέξοδο και διασκεδαστικό γι’ αυτούς. Και ναι, μιλαμε για ανθρώπους και ολόκληρους πληθυσμούς και αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο διασκεδαστικό… Άλλωστε, όλο αυτό το “πάθος”, που βλεπουμε από τους σύγχρονους ηγέτες για τον απόλυτο έλεγχο και στην ουσία τη σκλαβιά της ανθρωποτητας κάνοντας χρήση της ισχύος, γίνεται αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτή (την ισχύ)!
Πρόκειται για ένα ελιτίστικο σχέδιο, της ελίτ και των ανθρώπων που διαθέτουν τη δύναμη (όποια και αν είναι αυτή) για έναν πληθυσμιακό αποδεκατισμό σε παγκόσμια κλίμακα! Ο μετανθρωπισμός στο μεγαλείο του και οι τράπεζες τα όπλα του.
-Εξάλλου, ο Henry Ford, κάποτε είχε πει:
Εάν ο αμερικανικός λαός ήξερε τη διαφθορά στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα, μέχρι το πρωί θα είχαμε επανάσταση.
Και τι μπορεί να συμβεί σε μια υπόδουλη, στους τραπεζίτες, χώρα; Νομίζω, τα ζούμε ήδη, μα ας τα διαβάσουμε, ώστε να τα αναγνωρίσουμε και να μας φύγουν οι όποιες τυχόν αμφιβολίες.
Όλο αυτό το σύστημα, ονομάστηκε καπιταλισμός. Ένα σύστημα τ’ οποίο αρχής εξ’ αρχής ήταν δημιουργημένο έτσι ώστε κάποιοι λίγοι να επωφελούνται την μερίδα του λέοντος από αυτό το τεχνητώς δημιουργημένο σύστημα.
Αν θέλαμε να το δούμε συνοπτικά, πως κινείται όλο αυτό η παρακάτω εικόνα είναι κατατοπιστική:
Και εδώ λοιπόν, τίθεται ένα απλό ερώτημα, από τους περισσότερους. Και σίγουρα είναι ένα ερώτημα που προέρχεται από την προπαγάνδα και την άγνοια, καθώς δεν είναι δυνατό όλοι να είναι εμπειρογνώμονες και ειδικοί στο χρηματο-οικονομικό σύστημα:
Αν αλλάξει το υπάρχον σύστημα τι θα γίνει; Πως θα υπάρχει χρήμα, ποιος θα ελέγχει την οικονομία, πως θα πληρώνονται μισθοί, πως θα κινούνται οι αγορές και όλα τα υπόλοιπα;
Εδώ, ένας αναρχικός, θα έλεγε πως δεν έχουμε ανάγκη το χρήμα, για να έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και πως ακόμα και αν χρειαζεται κάποιο μεσοδιάστημα για κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να υπάρξει η ισότητα στα εισοδήματα.
>>> Δείτε σχετικά: Για την Ισότητα των εισοδημάτων [Κορνήλιος Καστοριάδης]
Όπως και να έχει, αυτό που προκύπτει, είναι το τι θα γινόταν, αν το σύστημα, δεν το δημιουργούσαν οι ιδιώτες, οι τράπεζες δηλαδή. Ο τρόπος που money sucksλειτουργεί το σύστημά τους σήμερα, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των χρημάτων “δημιουργείται” είτε όταν οι Αμερικάνοι δανείζονται χρήματα είτε όταν η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα. Ως εκ τούτου, η δημιουργία περισσότερου χρήματος, δημιουργεί ολοένα και περισσότερο χρέος. Κάτω από ένα τέτοιο σύστημα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το συνολικό ποσό του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερο από ό, τι ήταν μόλις πριν από 40 χρόνια. –υπόψιν, πόσο είναι όμως το χρέος, δεν αναφέρεται!
Δεν είναι υποχρεωτικό, βέβαια, να συνεχιστεί το ίδιο σύστημα. Υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν απευθείας να βγάζουν σε κυκλοφορία ένα νόμισμα-ελεύθερου χρέους.
Βέβαια, όλο αυτό με την “λογική” του πως το χρήμα πρέπει να υπάρχει και με αποτέλεσμα κάποιοι μεν να έχουν περισσότερα από άλλους, μα χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκμετάλλευση, υποδούλωση και πλουτισμός.
Στο ύψος της Μεγάλης Ύφεσης ένας αριθμός από τους κορυφαίους οικονομολόγους των ΗΠΑ προώθησε μια πρόταση για τη νομισματική μεταρρύθμιση που έγινε γνωστή και ως σχέδιο Σικάγο. Το σχέδιο αυτό προβλέπει το διαχωρισμό των νομισματικών και πιστωτικών λειτουργιών του τραπεζικού συστήματος, απαιτώντας 100% υποστήριξη αποθεματικού για τις καταθέσεις.
Μια άλλη περίπτωση που μπορεί άμεσα να ισχύσει σε μια ηλεκτρονική εποχή τεχνολογίας και ανάπτυξης είναι μια διάφανη οικονομία, η οποία θα είναι προσβάσιμη, ελέγξιμη και εξελίξιμη από τον κάθε άνθρωπο. Όπως ακριβώς γίνεται και με το Ανοιχτό Λογισμικό. Να βαδίζαμε δηλαδή, σε μια Οικονομία Ανοιχτού Κώδικα.
Silvio Gesell, στο βιβλίο του:Η Φυσική Τάξη, γράφει:
Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά.
Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία. Γενικότερα η ιδέα της Ανοιχτής Οικονομίας, έχει αναλυθεί από τον καθηγητή και ερευνητή Douglas Rushkoff, ο οποίος στο τελευταίο βιβλίο του Life Inc, διερευνά τη φύση του χρήματος, του οικονομικού μας συστήματος και την corporate νοοτροπία που έχει επιβάλλει αυτό στον σύγχρονο άνθρωπο. Ως θεωρητικός των μέσων ενημέρωσης που έχει γράψει για μερικές από τις πιο σημαντικές ιδέες της ψηφιακής εποχής, ο Rushkoff, επεξηγεί το πως όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια “Οικονομία Ανοιχτού Κώδικα” που ευνοεί τη δημιουργία αποκεντρωμένων αξιών, υπεράνω τραπεζών και εθνικών νομισμάτων.
Μέσα σε όλα αυτά επεξηγεί για το πως εμπλέκεται στη διάδοση της open source economy και το διαδίκτυο.
Εν τάχει ο Douglas Rushkoff, επεξηγεί πως το υπάρχον σύστημα επεβλήθη προς όφελος τραπεζών και συντεχνιακών μονοπωλίων, με σκοπό να ευνοεί σε μόνιμη βάση τους κατέχοντες και το πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο, έσπασαν σε μεγάλο βαθμό αυτό το πράγμα, καθώς πλέον οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπτύσσουν πράγματα με χαμηλό κόστος.
bitcoin_flag
-Και εδώ πάλι, θα αναρωτηθούν αρκετοί:
Τιιιιι εννοεί ο… ποιητής; Πως είναι δυνατό, μέσω του διαδικτύου, να υπάρχει οικονομικός έλεγχος και διαφάνεια. Και με τι χρήμα θα κινούμαστε έτσι;
H απάντηση ακούει στ’ όνομα: BitCoin.
Συνοπτικά το Bitcoin, είναι:
  • Είναι ένα ψηφιακό νομισματικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.). Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη
  • Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet
  • Όσοι υπολογιστές συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)
  • Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός
  • Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος
  • Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε ευρωλεπτών)
  • Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως ευρώ, δολάρια, κλπ
  • Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν” αναστρέψουμε τη συναλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.
Σε πολύ γενικό πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο του email στις χρηματικές συναλλαγές από απόσταση! Μπορεί απλά να στείλεις ένα ποσό από ένα σημείο του πλανήτη σε άλλο χωρίς ενδιάμεσους και με μικρότερο κόστος.
To bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αξίας μέσω του διαδικτύου πολύ ποιό οικονομικά από τις τρέχουσες διαδικασίες.
Σε αντίθεση με τα νομοθετημένου νομίσματα που αντλούν την αξία τους καί από τον νόμο ένα αλγοριθμικό νόμισμα όπως πχ το bitcoin αντλεί την αξία του από την επίλυση δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων. Αν και η ιδέα του ψηφιακού νομίσματος είναι παλιότερη, το BitCoin δημιουργήθηκε το 2009 από τον Satoshi Nakamoto:
bitcoin-satoshi-nakamoto-comic
Ο σχεδιασμός του ακολουθεί ισχυρές τεχνικές κρυπτογραφίας ώστε να ελέγχεται η δημιουργία καθώς και η μεταφορά χρημάτων. Βασίζεται σε peer to peer αρχιτεκτονική και έτσι δεν είναι απαραίτητη η εμπλοκή κεντρικών αρχών. Όλες συναλλαγές διαχειρίζονται συλλογικά από το δίκτυο και είναι διαθέσιμο ως “εφαρμογή”, για τα λειτουργικά μας συστήματα.
>>> Δείτε σχετικά: Bitcoin: Κατέβασες το ψηφιακό νόμισμα? (Linux-Windows-OSX)
[info: αξίζει επίσης, στο δεύτερο μέρος του άρθρου, να διαβάσετε μια ιστορία που είχε συμβεί κάπου το 1932, μετά το μεγάλο ευρωπαϊκό κραχ το 1929, σε μια μικρή Αυστριακή πόλη, των 4.500 κάτοικων, το Wörgl και τον τρόπο που μπορούσε (και μπορεί;) ν’ ανατρέψει όλο το κατεστημένο. Μια πολύ διδακτική ιστορία που βλέποντας τα τεκταινόμενα σήμερα, θα πρέπει να μας προβληματίσει τα μέγιστα.]
-Το βίντεο που ακολουθεί, θα λύσει πολλές απορίες και αμφιβολίες σας:

-Λίγα ακόμα, βασικά, για το BitCoin και εύλογες απορίες που θα έχουν πολλοί:
Τα Bitcoins δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται mining. Ουσιαστικά ένας υπολογιστής αναζητεί τη λύση ενός εξαιρετικά δύσκολου μαθηματικού γρίφου. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του για mining κι ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή να παραχθούν ανάλογες ποσότητες Bitcoins. Για να μπορέσετε ν” αποκτήσετε τα πρώτα σας νομίσματα θα χρειαστείτε μια bitcoin διεύθυνση. Ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία όπως οι Εasywallet, Ιnstawallet και Βlockchain με τις οποίες μπορείτε να έχετε το πορτοφόλι σας online και να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε.
Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορείτε ν” αποκτήσετε μικρές ποσότητες bitcoins. Αυτός ίσως είναι ο πιο απλός τρόπος για να δείτε τα πρώτα bitcoins στο πορτοφόλι σας. Ένας άλλος τρόπος για ν” αποκτήσει κάποιος bitcoins είναι ν” αγοράσει μερικά μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών αγοροπωλησιών που υπάρχουν. Όπως κάθε νόμισμα, έτσι και τα bitcoins έχουν ισοτιμία σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Η ισοτιμία του Bitcoin σε σχέση με τα άλλα νομίσματα μεταβάλλεται συχνά, για αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για την τρέχουσα ισοτιμία πριν αποφασίσετε να προβείτε σε αγορά (ή και πώληση) bitcoins. Άλλος πάλι, τρόπος με τον οποίο μπορείτε ν” αποκτήσετε bitcoins είναι προσφέροντας τις υπηρεσίες σας σε τρίτους και ζητώντας η πληρωμή να γίνει με bitcoins. Πρόκειται για την καλύτερη μέθοδο απόκτησης bitcoins καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την κοινότητα αλλά και δίνετε έναυσμα σε όσους αποζητούν τις υπηρεσίες σας, να ενδιαφερθούν και να μάθουν για το νέο νόμισμα.
Συνοπτικά, μπορείτε να κάνετε με αυτό: Επενδύσεις, Αγορές αγαθών, Αγορές υπηρεσιών.
Ευχάριστη έκλπηξη στους κύκλους του Bitcoin αποτελεί έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο οποίο γίνεται μια σύντομη ανάλυση των διάφορων μορφών εικονικών νομισμάτων, εξηγώντας τα βασικά στοιχεία κάθε μορφής. Ως case study έχουν επιλεγεί το Bitcoin και τα Linden Dollars (νόμισμαπου χρησιμοποιείται στον εικονικό κόσμο του Online παιχνιδιού Second Life).
Το έγγραφο είναι αρκετά ουδέτερο, όσον αφορά το Bitcoin, χωρίς να παραλείπει να τονίσει ότι όσο αυξάνεται η δημοτικότητά του κι επομένως η χρήση του, τόσο θα γίνεται επιτακτική η επιπλέον ανάλυση κι ενδεχομένως ρύθμισή του.
Και επειδή σίγουρα όλα τα παραπάνω έχουν λεπτομέρειες και είναι απλά ενδεικτικά, το καλύτερο θα ήταν να μελετήσετε και να προσθέσετε στους σελιδοδείκτες σας το: BitcoinX.gr, μια σελίδα αφιερωμένη στο BitCoin, η οποία ομιλεί ελληνικά και θα βρείτε τα πάντα, απλά, κατανοητά, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε παρακάτω (το προηγούμενο υλικό, σχετικά με το Bitcoin, προέρχεται από εκεί):
-Και έχοντας αναλύσει πλήρως το θέμα και πιστεύω έχοντας λύσει πολλές απορίες, ας προχωρήσουμε στην είδηση η οποία και έχει άμεση σχέση με τα προηγούμενα:

Hallo BitCoin, FU € – $ – ¥

Bitcoin is a decentralized digital currency that enables instant payments to anyone, anywhere in the world. It uses peer-to-peer technology to operate without a central authority. It depends on the same cryptography that secures websites to ensure the validity of the currency and payments.
Με την πιο πάνω λιτή μα σαφή δημοσίευση στην σελίδα της, την Τετάρτη 27/3 (2013), έγινε γνωστό πως η υπηρεσία Expensify επέτρεψε τις πληρωμές σε bitcoin. Έχοντας αυξηθεί πλέον και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία οι εταιρειες που δέχονται το Bitcoin, ως μέσο συναλλαγής, ίσως η συγκεκριμένη είδηση να μην φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο. Παρ’ ολ’ αυτά, σε αυτό το θέμα, η Expensify, δεν είναι μια ακόμα υπηρεσία η οποία συναλλάσσεται και σε bitcoin. Η φήμη που υπάρχει στην αγορά γι’ αυτήν περιλαμβάνεται στο παρακάτω:
Expense reports that don’t suck
Για μισό λεπτό όμως, να δούμε κάτι σημαντικό. Τις τελευταίες ημέρες, όπως γνωρίζουμε, έγινε το θέμα με την Κύπρο. Την Κύπρο η οποία ήταν ένας φορολογικός παράδεισος και ένα από τα καλύτερα μέρη για ξέπλυμα χρήματος. Κοινό μυστικό αυτό και σε αντάλλαγμα η ευημερία του νησιού και το υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας του πληθυσμού.
Κάπου δέκα με δεκαπέντε ήμερες πριν ένα Bitcoin άξιζε 47 δολάρια (τότε ιστορικό υψηλό). Σήμερα, αξίζει 88 δολάρια κυρίως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από όσους έχουν στην κατοχή τους ευρώ και ρωσικά ρούβλια και οι οποίοι έχουν τρομοκρατηθεί από την κατάσταση στην Κύπρο, όπως ομολογεί ο ο Nicholas Colas, chief market strategist στην ConvergEx Group, σε συνέντευξη του που έδωσε στο ABC. Και όπως πρόσθεσε:
Το Βitcoin γνωρίζει μια μοναδική στιγμή, η οποία προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη αν λάβει κανείς υπόψη την καινοτόμο φύση του.
Την ίδια ώρα ο όγκος συναλλαγών έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με το Μt. Gox περίπου 60.000 με 110. 000 bitcoins αλλάζουν καθημερινά χέρια, τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν υπάρχουν φυσικά νομίσματα, το Walmart πουλά κάρτες δώρου σε Bitcoin, ενώ το WordPress και το Reddit δέχονται πληρωμές σε Bitcoin.
Ο Charlie Shrem, ο CEO της BitInstant, υπηρεσία συναλλαγών σε Bitcoin, πιστεύει ότι το νέο νόμισμα είναι το μέλλον.
Ο κ. Sherm, σημείωσε:
Ας πούμε ότι έχετε κάποιον στην Κύπρο που χρειάζεται επειγόντως χρήματα. Πως θα δώσεις χρήματα σε αυτό το πρόσωπο ; Το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό μέσο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αρχικά το “Bitcoin” για τις καλύτερες χρήσεις του”, όπως η αποστολή εμβασμάτων, οι δωρεές και οι μικροσυναλλαγές, πριν φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό.
Φανταστείτε να μπορείτε να πληρώσετε πέντε σεντς για να διαβάσετε ένα άρθρο online, αντί να χρειάζεστε ακριβές μηνιαίες εγγραφές…
υποστήριξε.
how_bitcoin_works
Και για να επανέλθουμε στην Expensify και την σημασία αυτής της απόφασης για συναλλαγές σε bitcoin και την ιδιαιτερότητα που έχει κάτω από την επιφάνεια του οικοσύστηματος πληρωμών. Η Expensify προσθέτοντας το bitcoin στη ροή εργασιών του δίνει μια κοινωνική ώθηση και αποδοχή, που θα κατευθυνθεί ως πίεση και για την αποδοχή του από τις εταιρίες.
Μέχρι σήμερα, το bitcoin έχει εξαπλωθεί με την αμοιβαία συμφωνία μεταξύ πληρωτή και εισπράκτορα, και σε κάποιο μικρότερο βαθμό, και από την πίεση που δημιουργείται από το έξτρα κέρδος στις λιανικές αγορές λόγω του ότι δεν επιβαρύνονται οι αγορές με bitcoin με τα τέλη και τους φόρους που υπάρχουν για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Αλλά με την προσθήκη από την Expensify, του bitcoin ως επιλογή πληρωμής, σε πολλές από τις υπάρχουσες ροές εργασιών των επιχειρήσεων, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζητούν πληρωμή σε bitcoin εκτός από τις τραπεζικές εντολές ή πληρωμές με το Paypal, θα υπάρξει μονομερής κοινωνική πίεση μέσα στην υπάρχουσα δομή των πληρωμών και για πληρωμές με τη χρήση του Bitcoin. Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούριο. Επιπλέον, το γεγονός ότι η δομή του εν λόγω συστήματος πληρωμών είναι διασκορπισμένο παντού – ιδίως που είναι κάτω από την επιφάνεια (κάτω από το εταιρικό επίπεδο), έτσι ώστε έχει την δυνατότητα να μεταβάλλεται και πολύ πιο γρήγορα.
-Όπως γράφει ο Rick Falkvinge (ιδρυτής του πρώτου Κόμματος των Πειρατών, στην Σουηδία), στο INFOPOLICY, σε ένα άρθρο που έχει τίτλο:
Why Expensify Endorsing Bitcoin Is A Really Big Deal: Social Virality – Γιατί η εταιρία Expensify ενδυναμώνει το Bitcoin; Είναι πραγματικά σημαντικό: Κοινωνική Αποδοχή. Οικονομία Σμήνους:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο, είναι στα Αγγλικά και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, από τον Κομπειλάδα του ελληνικού κόμματος των πειρατών (ολόκληρο το μεταφρασμένο άρθρο):
…Σε όλες τις εταιρείες για τις οποίες εργάστηκα τον τελευταίο καιρό, δε ζητάτε πλέον από την εταιρεία να σας αγοράσει κάτι που χρειάζεστε για την εργασία σας -είναι πάρα πολύ μεγάλη η απαραίτητη γραφειοκρατία, είναι πάρα πολύ η χαρτούρα για να γίνονται οι αγορές με αυτόν τον τρόπο. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να πάρετε έναν μικρό προϋπολογισμό (μια πίστωση) για τα συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά σας, και να τα αγοράσετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σαν να χρησιμοποιούσατε την προσωπική σας πιστωτική κάρτα, θα στείλετε τις αποδείξεις αγορών στον εργοδότη σας, και οι αποπληρωμές θα γίνουν με τον επόμενο λογαριασμό, στις ημερομηνίες που αυτές έχουν σημειωθεί να πληρωθούν όπως και με έναν κανονικό λογαριασμό μιας πιστωτικής κάρτας.
Αυτό το σύστημα είναι διάχυτο και πανταχού παρόν. Η αποστολή των αποδείξεων πληρωμής για τις αγορές, είναι γνωστό ως κατάθεση αναφοράς εξόδων (expense report). Το σύστημα αυτό παραμένει να είναι γραφειοκρατικό και μια χρονοβόρα διαδικασία που εξακολουθεί να είναι χάλια, αλλά είναι πολύ λιγότερο χάλια από ότι με την κλασσική διαδικασία, από το να ζητάς εκ των προτέρων έγκριση για κάθε μια αγορά που θέλεις να κάνεις…
…Έχω χρησιμοποιήσει την Expensify καθώς αυτή αναπτύσσετε τα τελευταία ένα-δυο χρόνια και έχει συμβάλει, επίσης, στην περίπτωση μου και στο πως κάνω χρήση της (κάνω συχνά ταξίδια έξω σε μέρη που βρίσκονται και εκτός διαδικτυακής κάλυψης), κάτι το οποίο τους οδήγησε να εφαρμόσουν και άλλα νέα σημαντικά χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες τους -που σημαίνει, ότι είναι μια εταιρία που ανταποκρίνεται, άμεσα και πολύ καλά.
Δεν ξέρω κανέναν που να υποβάλλει αναφορές εξόδων και δεν χρησιμοποιεί την Expensify για να διεκπεραιώσει αυτές τις διαδικασίες.
Έχουν μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία από τα λογιστικά φύλλα και τις φόρμες και τους χειροκίνητους υπολογισμούς στο επίπεδο απλά να χρησιμοποιείς το κινητό σου τηλέφωνό για να φωτογραφήσεις την απόδειξη πληρωμής με την παραλαβή της και να την πετάς αμέσως, αδιαφορώντας για το όλο θέμα μέχρι να έρθει η ώρα να πατήσετε το κουμπί με την επισήμανση “πληρωμή” (reimburse me), όταν έρθει η στιγμή που χρειάζεται να πατήσετε αυτό το κουμπί. Η Expensify μας έχει “σώσει”, εμένα και όλους όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, από –και για να χρησιμοποιήσω έναν τεχνικό όρο – γραφειοκρατία και πλήξη βάρους ενός τόνου!
Και αυτό σημαίνει ότι η Expensify είναι ενταγμένη στην υπάρχουσα ροή πληρωμών σε πολλούς χώρους εργασίας, περιλαμβανομένου και του δικού μου χώρου εργασίας.
Από χθες (27/3/13), η Expensify έχει προσθέσει ακόμα μια επιλογή στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής που εμφανίζεται όταν συνοψίζει κάποιος τα έξοδα για να τα υποβάλει σε μια συγκεντρωτική αναφορά εξόδων προς πληρωμή:

Enter Bitcion AddressRequest Bitcoin Reimbursement
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, οι υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών των επιχειρήσεων πρόκειται να πάρουν τώρα πολλά αιτήματα για πληρωμές σε bitcoin στο συνολικό πλαίσιο των υφιστάμενων ροών αποπληρωμών που θα έχουν να κάνουν. Πρόκειται να παρουσιαστεί -και να θεωρείτε πλέον- ακριβώς όπως και οι άλλες μεθόδους πληρωμών, παράλληλα μαζί με το SWIFT, το τραπεζικό έμβασμα ή εντολή (bank wire), το Paypal, τα μετρητά και την τραπεζική επιταγή.
Μέχρι σήμερα, το bitcoin έχει εξαπλωθεί με την αμοιβαία συμφωνία μεταξύ πληρωτή και εισπράκτορα, και σε κάποιο μικρότερο βαθμό, και από την πίεση που δημιουργείται από το έξτρα κέρδος στις λιανικές αγορές λόγω του ότι δεν επιβαρύνονται οι αγορές με bitcoin με τα τέλη και τους φόρους που υπάρχουν για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Αλλά με την προσθήκη από την Expensify, του bitcoin ως επιλογή πληρωμής, σε πολλές από τις υπάρχουσες ροές εργασιών των επιχειρήσεων, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζητούν πληρωμή σε bitcoin εκτός από τις τραπεζικές εντολές ή πληρωμές με το Paypal, θα υπάρξει μονομερής κοινωνική πίεση μέσα στην υπάρχουσα δομή των πληρωμών και για πληρωμές με τη χρήση του Bitcoin. Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούριο. Επιπλέον, το γεγονός ότι η δομή του εν λόγω συστήματος πληρωμών είναι διασκορπισμένο παντού – ιδίως που είναι κάτω από την επιφάνεια (κάτω από το εταιρικό επίπεδο), έτσι ώστε έχει την δυνατότητα να μεταβάλλεται και πολύ πιο γρήγορα.
Να παραθέσω και ένα tweet από χθες:
Μου αρέσει το γεγονός ότι ένα κομπουτεράδικο (geek) πείραμα αποκεντρώνεται, οι ανώνυμες πληρωμές τώρα αξίζουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια και έχει έρθει η ώρα (το bitcoin) για να ανταγωνιστεί με τα εθνικά νομίσματα.
Εν κατακλείδι, το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Το μόνο βέβαιο, είναι πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα διάφορα κέντρα εξουσιών (=τράπεζες), προκειμένου η να πολεμηθεί η να αφομοιωθεί με κάποιο τρόπο στο υπάρχον τραπεζο-καπιταλιστικό σύστημα. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι βέβαια το τελευταίο, καθώς είναι διαφορετική εντελώς η “φύση” του bitcoin, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, έτσι όπως τα γνωρίζουμε και χρησιμοποιούνται για την επίτευξη κάποιων σκοπών (τους). Εδώ όμως, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία.
Σκεφτείτε το κάτι όπως τον διαμοιρασμό η την ανταλλαγή, ανάμεσα στους ανθρώπους. Αναλογιστείτε τι σημασία μπορεί να έχει ένα μέσο οικονομικών συναλλαγών, τ’ οποίο θα είναι διάφανο, ελέγξιμο, μην επιτρέποντας κερδοσκοπικά παιχνίδια πλουτισμού και εξαπάτησης.
Αναλογιστείτε τι μπορεί να συμβεί, αν αυτό το μέσο συναλλαγής εξαπλωθεί σε όλες τις αγορές του πλανήτη υποσκελίζοντας τα εθνικά (η “διεθνή”) νομίσματα.
Όχι, δεν θα πεινάσουμε, δεν θα σταματήσουμε να έχουμε φάρμακα και αγαθά. Αυτό που θα συμβεί, θα είναι πως θα καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα ολιγαρχίας και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι τραπεζίτες και τα πολυεθνικά αφεντικά. Αναλογιστείτε, τι κοινωνικές ανατροπές, θα μπορούσε να φέρει κάτι τέτοιο, σε επίσης σημαντικούς τομείς, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απεξάρτηση από πολιτικούς “άρχοντες”, συμφέροντα και εξαρτήσεις.
Ίσως να είμαι ονειροπόλος, μα αυτό που επιθυμώ και επιδιώκω (με τον δικό μου τρόπο και λογική), είναι μια κοινωνία, δίχως φτώχεια, με ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους, πέρα από πατρίδες, σύνορα και θρησκείες.
Βλέπετε, η κάθε κοινωνική επανάσταση, ξεκινάει από τυχαία γεγονότα, ακόμα και αν αυτά μπορεί να μην έχουν σχέση με τα όσα επακολουθούν.
Όπως και να έχει λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα, να ξεκινήσουμε, μια έστω μικρή επανάσταση, αρνούμενοι το ευρώ τους και επιβάλλοντας το bitcoin, με την πίεση μας, χρησιμοποιώντας το και απαιτώντας το από την κάθε εταιρεία, κάθε μαγαζί; Προσωπικά, μόλις άρχισα να γεμίζω το ηλεκτρονικό μου πορτοφόλι.Bitcoin
>>> Ενημερωθείτε λοιπόν και ξεκινήστε. Δεν σας κοστίζει το παραμικρό. Αντιθέτως μάλιστα: BitcoinXΤο ελληνικό στέκι του Bitcoin BitcoinOfficial site WeUseCoinsYour portal into the world of bitcoin
UPDATE: Επειδή, όπως προανέφερα, δεν έχω τις σχετικές γνώσεις και κάποια τα πράγματα τα βλέπω με μια πιο ονειροπόλα και αναρχική ιδεολογία, παρακαλώ δείτε ένα άλλο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Τechie Chan (στα ελληνικά), τ’ οποίο ανατρέπει τα παραπάνω περί BitCoin.

Διαβάστε Επίσης: