Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΦΥΛΛΑΔΙΑ - Ο Θεός και τα χαλάσματα του ανθρώπου

Ίσως κι εσύ να αναρωτιέσαι: Γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας;

Πολλές φορές οι άνθρωποι ρωτάνε να μάθουν κάτι, χωρίς να είναι έτοιμοι να πάρουν και την αληθινή απάντηση αν δεν ταιριάζει μ' αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν. Και αυτό, γιατί έχουν μάθει να ζουν στο ψέμα.
 

Το έχουν ανάγκη πια, το κυνηγάνε, το ζουν κάθε μέρα: Πάμε σ' αυτό το ξενοδοχείο να ζήσουμε μερικές στιγμές «ψέμα»; Πάμε σ' αυτό το κέντρο να ζήσουμε λίγες ώρες «ψέμα»; Και το ακριβοπληρώνει!

Ο άνθρωπος σήμερα έχει ανάγκη από προκατασκευασμένες απαντήσεις, από σλόγκαν, από ένα τυποποιημένο τρόπο ζωής όπως στα περιοδικά και στην τηλεόραση. Θέλει να ακούει μόνο ότι τον συμφέρει, αν και θέλει να λέει ό,τι θέλει! Και δεν σταματάει εδώ, αλλά φτάνει στο σημείο - νομίζοντας ότι είναι έξυπνος - να έχει για το κάθε τι μια απάντηση (έστω κι αν δεν ξέρει τίποτα).

Νομίζοντας ότι είναι «προβληματισμένος» ρωτά: Γιατί αν υπάρχει Θεός δεν επεμβαίνει να σταματήσει τη γενικά χαώδη κατάσταση που βρίσκεται η ανθρωπότητα; Γιατί αφήνει την αδικία, τη μιζέρια, τον πόνο, τις αρρώστιες να βασανίζουν τον κόσμο;

Είναι πραγματικά περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος. Πάντα έτοιμος να καταλογίσει ευθύνες ακόμα και στο Θεό, αν και σπάνια παραδέχεται ότι ο ίδιος φταίει. 'Ασχετα αν ο άνθρωπος είναι ο φταίχτης όλων αυτών των δεινών, ο Θεός πρέπει να διορθώσει τα χαλάσματα του αποστάτη ανθρώπου.

Ο ίδιος ο Σατανάς από πολύ νωρίς δασκάλεψε τον άνθρωπο να κατηγορεί το Θεό (Γέν.γ:4,5). Από τότε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος σε κάθε αποτυχία του έχει πάντοτε έτοιμο κατηγορητήριο εναντίον του Δημιουργού του. Ποτέ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του αναγνωρίζοντας τα λάθη του.

Όταν όλα πάνε καλά, κανείς δεν θέλει να ξέρει για το Θεό, τότε, ο Θεός πέθανε. Όταν όμως τα μάταια σχέδια του ανθρώπου χρεοκοπήσουν, τότε ο Θεός υπάρχει αλλά σαν κατηγορούμενος!!!

Όταν ο άνθρωπος χάσει το Θεό, χάνει και τη σωστή κρίση. Επειδή "εματαιώθησαν εν τοις διαλογισμοίς αυτών" (Ρωμ.α:21).

Ο λόγος του Θεού μας λέει στο βιβλίο της Αποκάλυψης ιβ:9 ότι "ο Σατανάς είναι ο πλανών την οικουμένη όλη". Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ουδέτερος και δεν ανήκει πουθενά. Αν δεν ανήκεις στο Θεό, αναγκαστικά δουλεύεις το διάβολο έστω και αν δεν το καταλαβαίνεις.

Στην Α' Ιωάν.ε:19 ο λόγος του Θεού μας λέει ότι "ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται" κάνοντας όμως στο αμέσως προηγούμενο εδάφιο (18) τη διευκρίνιση ότι "όστις εγεννήθη εκ του Θεού φυλάττει εαυτόν, και ο πονηρός δεν εγγίζει αυτόν".

Πόσο καθαρά, όμορφα και απλά ο λόγος του Θεού μέσα σε λίγες λέξεις μας εξηγεί πώς και γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο!

Υπάρχουν σήμερα δυο κατηγορίες ανθρώπων πάνω στη γη, όπως πάντοτε υπήρχαν:
Στην πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που άνοιξαν την καρδιά τους στο Θεό, δέχτηκαν τη χάρη και το έλεός Του, τον αντικαταστατικό θάνατο του Ιησού Χριστού, και πήραν τη στερεή απόφαση μέσα στη καρδιά τους να ζήσουν γι' Αυτόν.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι υπόλοιποι που δουλεύουν το διάβολο, που πάντα σύμφωνα με το λόγο του Θεού, θα φέρει εν πάση δυνάμει τον Αντίχριστο ανάμεσα τους επειδή "δεν εδέχθησαν την αγάπη της αληθείας διά να σωθώσι" (Β' Θεσ.β:10).

Ξέρεις ότι μπορείς να ξαναγεννηθείς από το Πνεύμα του Θεού κι έτσι ο πονηρός να μη σε αγγίζει, αν φυλάς τον εαυτό σου;

Διάβασε το τρίτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ιωάννη. Πολλοί δουλεύουν το διάβολο εν αγνοία, άλλοι εν γνώσει τους, και υπάρχουν πολλοί που όχι απλά τον υπηρετούν αλλά του προσφέρουν και λατρεία!

Στη σχέση του με το Θεό ο άνθρωπος είναι ηθικά ελεύθερος να Τον δεχτεί ή να Τον απορρίψει. Να Τον λατρέψει, ή να Τον μισήσει. Σαν ηθικά ελεύθερος ο άνθρωπος είναι δίκαιο να είναι και απόλυτα υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ο φυσικός νόμος που επιβεβαιώνεται από το λόγο του Θεού: "ό,τι αν σπείρη ο άνθρωπος, τούτο και θέλει θερίσει" (ΓΑΛ.ς:7) έχει τέλεια εφαρμογή και για τα ηθικά όντα.

Το γεγονός ότι βασιλεύει το κακό στον κόσμο δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν μας αγαπά! Μας αγαπά γιατί είναι ο Ίδιος αγάπη (Ιωάν.γ:16). Ο Θεός από αγάπη μας προειδοποιεί ότι ο διάβολος "ήτο απ' αρχής ανθρωποκτόνος, και δεν μένει εν τη αληθεία διότι αλήθεια δεν υπάρχει εν αυτώ. Όταν λαλή το ψεύδος, εκ των ιδίων λαλεί διότι είναι ψεύστης και ο πατήρ αυτού του ψεύδους" (Ιωάν.η:44) και μας προτρέπει να μη δεχτούμε τα δελεαστικά ψέματά του αλλά να ποθήσουμε την αλήθεια όσο κι αν κοστίζει!

Όμως ο Θεός ποτέ δεν θα παραβιάσει τις ηθικές αρχές Του για να επιβάλλει στην ανθρωπότητα την αγάπη Του διά της βίας. Η αγάπη για να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της χρειάζεται να είναι αμοιβαία και θεληματική. Πρέπει δηλαδή να είμαστε ελεύθεροι να μισήσουμε για να έχει η αγάπη μας νόημα και πραγματική αξία.

Ένας τρόπος υπάρχει για να διορθώσει ο αποστάτης άνθρωπος τα χαλάσματά του: Να κάνει καλή χρήση της ελευθερίας του και να επιστρέψει μετανοημένος στο δημιουργό και Σωτήρα του.

Όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, τον έκανε κατά την εικόνα Του και ένα από τα στοιχεία της εικόνας του Θεού είναι και η ελευθερία του θέλω. Ο άνθρωπος λοιπόν, δημιουργήθηκε σαν ξεχωριστό όν με λογική, πνεύμα και ελεύθερο θέλω. Ο Θεός δεν άφησε ποτέ τον άνθρωπο μόνο του. Ήταν πάντοτε κοντά του για να μορφώνει μέσα του και την ομοίωσή Του, δίδοντάς του οδηγίες, νόμους, εντολές.

Ο άνθρωπος ήταν και είναι ελεύθερος να υπακούσει το Θεό και να απολαύσει τις υποσχέσεις Του, αλλά είναι το ίδιο ελεύθερος να παρακούσει και να γευτεί τον καρπό της παρακοής του.

Μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου σε όλους τους καιρούς υπήρξε η ανάγκη για υπερβατική επικοινωνία, και αυτό δείχνει την πνευματική του φύση. Το μυστήριο του κόσμου που τον περιβάλλει διεγείρει την επιθυμία για γνώση. Και το έκανε έτσι ο Θεός για να μπορεί ο άνθρωπος να Τον γνωρίσει, να αποκτήσει τη σώζουσα γνώση (Ρωμ.α:19-20).

Ο άνθρωπος όμως συνήθως - αν όχι πάντα - κινείται με ελατήρια εγωιστικά, κενόδοξα, βιάζεται να δει τον εαυτό του στο βάθρο του νικητή, αδιαφορεί για τα μέσα που χρησιμοποιεί προκειμένου να κερδίσει αυτό που θέλει. Έτσι, οδηγείται όχι σπάνια πέρα από επιτρεπτά όρια, κι έτσι πέφτει σε αναζητήσεις και πειραματισμούς παράτολμους. Φυσικό είναι, ότι για κάθε τι πρέπει να υπάρχει μόνο μια αλήθεια, κι ότι κάθε τι άλλο μπορεί να μοιάζει με αλήθεια, ή μπορεί να είναι ψέμα.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός διακηρύττει ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ είναι η αλήθεια (Ιωάν.ιδ:6)! που σημαίνει ότι όποιος πραγματικά ζητά την αλήθεια, πρέπει να τρέξει σ' Αυτόν.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν τέλεια άγνοια για τη σωτηρία που ο Κύριος Ιησούς χαρίζει, και τη δύναμη του Ευαγγελίου Του. Αγνοούν ότι μπορούν να μεταπηδήσουν από τη βασιλεία του σκότους, στο θαυμαστό Αυτού φως!

Υπάρχουν δυο ίσα και αντίθετα σφάλματα που μπορεί να κάνει κανείς σχετικά με το διάβολο και τα δαιμόνιά του. Το ένα είναι να μην τα πιστεύει ή να δυσπιστεί και το άλλο είναι να αισθάνεται υπερβολικό ενδιαφέρον γι' αυτά.

Ιωάν.α:9-12 "Ητο το φως το αληθινόν, το οποίον φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον. Ητο εν τω κόσμω, και ο κόσμος έγεινε δι' αυτού και ο κόσμος δεν εγνώρισεν αυτόν. Εις τα ίδια είλθε, και οι ίδιοι δεν εδέχθησαν αυτόν. Όσοι δε εδέχθησαν αυτόν, εις αυτούς έδωκε εξουσίαν να γείνωσι τέκνα Θεού, εις τους πιστεύοντας εις το όνομα αυτού".

Το φως ήλθε στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι το απέρριψαν και το απορρίπτουν. Φυσική συνέπεια; Το σκοτάδι! Έτσι οι άνθρωποι - εκτός αυτούς που δέχτηκαν Αυτόν - άρχισαν να ψάχνουν άλλες πηγές φωτός κι αυτό ακριβώς ήταν και είναι η καταστροφή τους. "'Αφησαν την πηγή των ζώντων υδάτων και έσκαψαν λάκκους συντετριμμένους που δεν μπορούν να κρατήσουν νερό" (Ιερ.β:13).

Ο λόγος του Θεού μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι ηθικά εξαχρειωμένος (Ρωμ.γ:12) και ιδιαίτερα στις μέρες μας δεν υπάρχει δυσκολία να το διαπιστώσει κανείς αυτό. Η αγάπη, η ασφάλεια, η γαλήνη, η τιμιότητα, η ευθύτητα, η δικαιοσύνη, η συγχωρητικότητα, δεν υπάρχουν πλέον στον κόσμο.

Μπορούμε αντίθετα να δούμε ότι η πορνεία, η μοιχεία, έχουν καταλάβει τις καρδιές των ανθρώπων σαν το ύψιστο αγαθό.

Στους νέους παρατηρείται μια αυξάνουσα επαναστατικότητα. Δεν ξέρουν τί σημαίνει υπακοή και σεβασμός.

Όλα αυτά βέβαια έχουν προφητευτεί μέσα στην Αγία Γραφή. Μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε τη διαφθορά που υπάρχει σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, σε κυβερνήσεις, γιατί ο Αντίχριστος αρχίζει να φανερώνεται σιγά-σιγά διαφθείροντας τους πάντες μέσα από τη Μασονία και τις απόκρυφες επιστήμες.

Όμως ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από απολυμένους! Υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που δεν ανησυχούν! Αυτοί χαίρονται, βλέπουν τα γεγονότα να συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο και δοξάζουν και ευχαριστούν το Θεό.

Είναι αυτοί που έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους στον Ιησού Χριστό. Έχουν πλυθεί με το αίμα Του και όντες καθαροί Τον περιμένουν να τους πάρει ΠΡΙΝ ο διάβολος εγκαθιδρύσει τη βασιλεία του στο πλήρες.

Αυτοί επειδή ημέρα και νύχτα μελετούν το λόγο του Θεού, ξέρουν ότι τα πάντα είναι κάτω από τον έλεγχό Του και γι' αυτό δεν φοβούνται! Ο ουράνιος Πατέρας τους θα είναι Αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σήμερα είναι ακόμα καιρός. Μπορείς κι εσύ που αυτή τη στιγμή διαβάζεις αυτές τις γραμμές να γνωρίσεις το μόνο Σωτήρα, τον προσωπικό σου Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Είναι Αυτός που υπόσχεται αιώνια ζωή σε όσους πιστεύουν στο έργο που έκανε για μας.

Ρώτησε να μάθεις γι' Αυτόν σήμερα! Πριν έρθει η μέρα που όλες οι εφημερίδες του κόσμου θα γράφουν στην πρώτη σελίδα τους ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης. Τότε θα είναι πλέον αργά. Αυτοί που έφυγαν, είναι η εκκλησία του Ιησού Χριστού! Αυτοί που θα μείνουν, θα υποστούν τις συνέπειες.

Ο διάβολος πλέον μέσα απ' τον Αντίχριστο κυβερνά πλήρως πάνω στη γη. Αν έχεις ειλικρινή καρδιά, σταμάτα να κρύβεσαι, να παίζεις, να αδιαφορείς. Είναι καιρός να παραδεχτείς ότι αυτό που πιστεύεις βαθιά μέσα στη καρδιά σου και που πολλές φορές προσπάθησες ίσως να καταπνίξεις, είναι το πραγματικά σωστό.

Κάτι μέσα σου προσπαθεί σίγουρα να φτάσει το Θεό! Κάτι μέσα σου φωνάζει για την αλήθεια, τη πραγματικότητα, ψάχνει ένα στερεό έδαφος για να μπορέσει να σταθεί. Είναι η φωνή του πνεύματός σου. 'Αφησε αυτό που κρατάς κάπου, γονάτισε με πίστη ότι ο Ιησούς σε ακούει, όπου κι αν είσαι, και πες Του ότι θέλεις να Τον γνωρίσεις, να γίνεις μέλος του στρατού των λυτρωμένων του Ιησού.

Ο Θεός να ευλογήσει την απόφασή σου!