Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Εμφυτεύματα" της NSA σε iPhone (και όχι μόνο), αποκαλύπτει χάκερ

 O χάκερ Jacob Applebaum, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τις αποκαλύψεις Wikileaks, αποκάλυψε ότι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, NSA διαθέτει πλήθος «εμφυτευμάτων», όχι μόνο στο λογισμικό αλλά και στο υλικό υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για να παρακολουθεί χρήστες. Ανάμεσά τους και ένα το οποίο χρησιμοποιείται για iPhone από το 2008. 

Για την τοποθέτηση των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων προς το παρόν απαιτείται φυσική πρόσβαση στην συσκευή, αλλά στο μέλλον θα είναι δυνατή η απομακρυσμένη εισαγωγή του.

Με το συγκεκριμένο λογισμικό δίνεται η δυνατότητα αποστολής αρχείων από απόσταση από και προς την συσκευή. Επίσης η ανάκτηση των μηνυμάτων του χρήστη, της λίστας των επαφών του, του φωνητικού ταχυδρομείου του, των γεωγραφικών συντεταγμένων της θέσης της συσκευής, καθώς και όσων καταγράφει η κάμερα του κινητού. 

Ο χάκερ αναφέρθηκε ακόμα για τσιπ παρακολούθησης σε κάρτες δικτύου, σε δρομολογητές, σε σασί υπολογιστών και αλλού..

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν η κερκόπορτα του λογισμικού αυτού (DROPOUT JEEP) άνοιξε με την βοήθεια της Apple, κάτι που η εταιρεία (όπως αναμενόταν) αρνείται κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του επίμαχου προγράμματος παρακολούθησης iPhone.

Οι αποκαλύψεις Applebaum έγιναν στο πλαίσιο του 33ου διεθνούς συνεδρίου χάκερ Chaos Communication Congress.