Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Αποφάσεις πριν το γάμο


Ας δούμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο καθένας που θέλει να παντρευτεί. Το διαζύγιο δεν αποτελεί λύση γι’ αυτό ο καλύτερος καιρός για να πάρει κανείς μέτρα για αποφυγή διαζυγίου είναι προτού παντρευτεί.

Σαν Χριστιανός ή Χριστιανή, ούτε καν να διανοηθείς να παντρευτείς ένα άτομο που δεν είναι Χριστιανή ή Χριστιανός.

Φυλάξου από εκείνους που παριστάνουν τους πιστούς ή τις πιστές προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σου για σχέση και γάμο. Να περιμένεις αρκετά ώστε να εξακριβώσεις τη γνησιότητα της πίστης.

Η απόφαση για παντρειά είναι κρίσιμη γιατί είναι θέμα ισόβιας σχέσης (Ματθ.ιθ:1-9  Ρωμ.ζ:1-3).


Η απόφαση για παντρειά είναι θέμα εκλογής. Βεβαιώσου ότι διαλέγοντας τον ή τη σύντροφο της ζωής σου, κάνεις μια σωστή εκλογή τόσο με τη διάνοια όσο και με την καρδιά. Είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί πολύ προσεχτικά. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να διαλέξουν το αυτοκίνητο που θ’ αγοράσουν παρά το πρόσωπο που θα παντρευτούν.

Μη βιαστείς να πάρεις την απόφαση. Μερικές κοπέλες είναι ικανές να ψάξουν όλα τα καταστήματα και να δοκιμάσουν όλα τα φορέματα προτού αγοράσουν τελικά αυτό που θα φορέσουν κι όμως παντρεύονται τον πρώτο νεαρό που έτυχε να τις ζητήσει σε γάμο. Είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί με ψυχραιμία.



Μερικοί νέοι ερωτεύονται με την πρώτη ματιά και καταλαμβάνονται από ένα τέτοιο ενθουσιασμό που δε σκέφτονται καν να γνωρίσουν πρώτα ο ένας τον άλλο καλύτερα. Άσε το χρόνο να δεις λίγο πιο πέρα από τα λαμπρά μάτια και τα πεταχτά βλέμματα για να διαπιστώσεις τι χαρακτήρα πραγματικά έχει.

Ακόμα αν θες να παντρευτείς κάποιον ή κάποια μην κρύβεις τον πραγματικό εαυτό σου. Μη φοράς μάσκα. Αλλιώς ο γάμος σου θα αποτύχει.

Να εξετάσεις προσεχτικά το οικογενειακό ιστορικό του προσώπου που θέλεις να παντρευτείς. Η οικογένεια επηρεάζει τη δημιουργία των χαρακτήρων. Συνήθως οι κοπέλες μοιάζουν στις μητέρες τους και τ’ αγόρια στους πατέρες.

Προσπάθησε να εξακριβώσεις αν έχετε κοινά ενδιαφέροντα. Δύο πρόσωπα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ταιριάξουν.
Παντρέψου ένα πρόσωπο που να μην έχει διαφορετική δογματική τοποθέτηση από σένα. Ακόμα και μεταξύ αναγεννημένων χριστιανών διαφορές σε δογματικά ζητήματα μπορεί να δημιουργήσουν προστριβές. Αν όμως καταλήξεις να παντρευτείς ένα πρόσωπο διαφορετικής δογματικής τοποθέτησης, φρόντισε να διαπιστώσεις πριν απ’ το γάμο σου πόσο συμβιβαστικό είναι ή πόση προθυμία ή απροθυμία έχεις εσύ να συμβιβαστείς.

Να αποφύγεις δυσαρμονία στην εκπαίδευση. Είναι δύσκολο δύο άτομα με τέτοια διαφορά να σκεφτούν στο ίδιο επίπεδο.

Ερεύνησε και διαπίστωσε τις ροπές  τις σχέσεις και τις προδιαθέσεις του προσώπου που σκοπεύεις να παντρευτείς, αν είναι καλοδιάθετο ή όχι.



Ζήτησέ του να πάτε σ’ ένα εστιατόριο ή σε μια εκκλησία ή κάπου αλλού που αρέσει σε σένα αλλά δεν ενδιαφέρει απαραίτητα εκείνον ή εκείνη. Το να δεχτεί απλά να έρθει δε μετράει και τόσο. Εκείνο που μετράει είναι η διάθεση που το κάνει, με χαρά ή όχι.

Εξέτασε πόσο πρόθυμο είναι το πρόσωπο αυτό να αναλάβει οικονομικές υπευθυνότητες. Αν είναι άτομο φυγόπονο και μένει συνεχώς άνεργο, να ξέρεις πως το ίδιο θα παραμείνει και μετά το γάμο.

Η απόφαση του γάμου είναι απόφαση για αλλαγή. Μετά το γάμο σου η ζωή σου θα πάψει πια να είναι ίδια με την προηγούμενη. Θα ξυπνάς πια σαν άνδρας και σαν γυναίκα. Δε θα έχεις την ευχέρεια να συμπεριφέρεσαι σαν παιδί. Πρέπει να ενεργείς σαν ώριμο άτομο. Αν δεν είσαι έτοιμος/η να δεχτείς τις υπευθυνότητες του άνδρα ή της γυναίκας του πατέρα ή της μητέρας, μην κάνεις το βήμα του γάμου. Ο γάμος δεν είναι για τους ανώριμους.

Στο γάμο ο άντρας πρέπει να είναι άντρας και η γυναίκα να είναι γυναίκα. Ο γάμος είναι για τον άνδρα και τη γυναίκα όχι για το αγόρι και το κορίτσι.


Διατήρησε τον εαυτό σου ηθικά καθαρό (Α’ Τιμ.ε:22  Α’ Κορ.ς:18). Η ανηθικότητα είναι αμαρτία κι έχει συνέπειες τόσο για την ατομική όσο και για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή σας. Συχνά, νέοι και νέες στιγματίζονται ισόβια με φυσικά και διανοητικά τραύματα εξαιτίας της ανηθικότητας. Φέρτε στο βωμό του γάμου μια καθαρή, ηθική ζωή.