Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

η πολιορκία αμάχων ως όπλο πολέμου..

ΟΗΕ: «Ανοίξτε τα σύνορα για τους πρόσφυγες από την Συρία»
Ανθρωποι τρομοκρατημένοι, πεινασμένοι, παγιδευμένοι. Ανθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη χώρα τους κάνοντας έκκληση στο έλεος των γειτόνων τους ή μένουν στην πατρίδα τους ζώντας στην απελπισία και την καταστροφή.

Μιλώντας για τα 9,3 εκατ. ανθρώπων (εντός κι εκτός χώρας) που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες βιαιότητες που απειλούν καθημερινά τη ζωή των πολιτών: «Οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και των σπιτιών τους είναι αμείλικτες. Μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν βία εναντίον γυναικών και νεαρών κοριτσιών για να ταπεινώσουν τους εχθρούς τους».
"..Ζητώ τον άμεσο τερματισμό αυτών των φρικαλεοτήτων που καταστρέφουν ανθρώπους και υπονομεύουν το μέλλον της Συρίας (...) Η σύγκρουση αυτή είδε τη χειρότερη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στον 21ο αιώνα. Αποτροπιασμένος, ολόκληρος ο κόσμος ενώθηκε για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν ποτέ στη Συρία χημικά όπλα. Ωστόσο οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον σχολείων, νοσοκομείων και κατοικημένων περιοχών συνεχίζονται".

Η αναπληρώτρια γ.γ. αρμόδια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Αμος περιέγραψε μια χώρα όπου ο κοινωνικός ιστός έχει καταρρεύσει δίνοντας τη θέση του στο φανατισμό και τη θρησκευτική βία. Σε μια χώρα όπου μέσα σε τρία χρόνια εμφυλίου χάθηκαν δύο δεκαετίες ανάπτυξης, όπου το ένα πέμπτο των σχολείων είτε έχουν καταστραφεί είτε χρησιμοποιούνται ως καταφύγια και όπου το 50% των 9,3 εκατ. που χρειάζονται βοήθεια είναι παιδιά, ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς είναι ορατός.

Μιλώντας στην «Ε» για τις δυσκολίες διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, η κ. Αμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους πολιορκημένους αμάχους, στο θλιβερό γεγονός ότι η πολιορκία χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου από τις αντιμαχόμενες πλευρές και στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που αναγκάζονται να κάνουν οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ, άλλοτε με τις κυβερνητικές δυνάμεις και άλλοτε με τις διαφορετικές ομάδες ανταρτών, για να διοχετεύσουν τη βοήθεια στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

(η είδηση από enet.gr)