Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Θέλεις λοιπόν να παντρευτείς;



Ας θυμηθούμε ότι μέσα στον κήπο της Εδέμ, δεν παραπονέθηκε ο άνθρωπος ότι ήταν μόνος, αλλά ο Θεός παρατήρησε ότι αυτό δεν ήταν καλό. Η παρατήρηση αυτή του Θεού δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε. Αν και ο απόστολος Παύλος συστήνει στους ανύπαντρους της εκκλησίας της Κορίνθου να μείνουν έτσι “για την παρούσα ανάγκη”, όμως βιάζεται αμέσως να προσθέσει παρακάτω, γι’ αυτούς που τυχόν να έβρισκαν τη σύσταση αυτή βαριά “πλην και εάν νυμφευθής δεν ημάρτησες” (Α’ Κορ.ζ:25-28).


Και ο Χριστός όταν έθιξε το θέμα της αγαμίας στους Φαρισαίους είπε: “δέν δύνανται πάντες να δεχθώσι τον λόγον τούτον, αλλ’ εις όσους είναι δεδομένον” (Ματθ.ιθ:10,11).

Επομένως αν θες να παντρευτείς δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχή, γιατί η επιθυμία σου είναι κάτι το φυσικό. Αν όμως είσαι ελεύθερος δεν πρέπει να σε στενοχωρεί αυτό, γιατί είναι καλύτερα να είσαι ανύπαντρος κι ευτυχισμένος παρά να παντρευτείς και να είσαι δυστυχισμένος.

Αν τώρα υποτεθεί ότι είσαι νέος ή νέα και στην εκκλησία που πάς δεν υπάρχουν νέοι τι θα κάνεις;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Το πρώτο είναι να προσαρμοστείς στην κατάσταση αυτή. Ίσως πεις “γιατί”; Επειδή είμαστε παιδιά του ουράνιου Πατέρα μας κι Αυτός ελέγχει τα πάντα και ξέρει τι είναι καλό για μας. Σε καμιά άλλη σφαίρα της ζωής του ο άνθρωπος δεν απέτυχε τόσο όσο στο γάμο, σε καμιά άλλη σφαίρα της ζωής τους οι χριστιανοί δεν είναι τόσο πρόθυμοι να βοηθήσουν το Θεό όσο στο γάμο, και σε κανένα άλλο θέμα δεν θα μπορούσαν οι χριστιανοί να είναι πιο αφιερωμένοι στο Θεό για να μάθουν το θέλημά Του όσο στο θέμα του γάμου.

Αυτός/η που προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε κατάσταση και ιδιαίτερα σ’ αυτή είναι πιο αγαπητός/η και ευχάριστος/η, παρά εκείνος/η που δείχνει την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά του/της γι’ αυτή την κατάσταση. Αν εμπιστευόμαστε το Θεό για την υγεία μας, το επάγγελμά μας και γενικά τη ζωή μας, γιατί να μην Τον εμπιστευτούμε και για την αποκατάστασή μας; Ο Θεός ξέρει αν, ποιον και πότε θα παντρευτείς, επομένως εμπιστεύσου Τον.

Το δεύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προσεύχεσαι για την οδηγία του Θεού. Ιδιαίτερα να προσεύχεσαι να σε βοηθήσει ο Θεός να μην παρασυρθείς από καμιά δύναμη που σε σπρώχνει να κάνεις ένα λανθασμένο γάμο. Αν προσεύχεσαι ο Θεός θα σου δώσει υπομονή και θα γεμίσει την καρδιά σου με ειρήνη. Θα σου δείξει ποιο σφάλμα σου κάνει τους νέους να σε αποφεύγουν. Θα σου δείξει το εμπόδιο για το γάμο σου. Μια αυταρχική γυναίκα μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή τον άντρα και τα παιδιά της. Ένας εγωιστής άντρας δεν είναι ώριμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της οικογένειάς του. Ένα κορίτσι που οι ικανότητές του περιορίζονται μόνο μέσα στο σπίτι δεν είναι κατάλληλο για ένα άντρα που έχει τα μάτια του στραμμένα προς τον αγρό του Κυρίου. Ούτε και ένας ζηλιάρης και απαιτητικός νέος θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος σύντροφος μιας κοπέλας που θέλει η ζωή της να αξίζει για το Χριστό.

Αν αυτά είναι εμπόδια για την αποκατάστασή σου θα είναι και εμπόδια για τη μαρτυρία σου, γι’ αυτό προσευχήσου να σου τα φανερώσει ο Κύριος.

Το τρίτο που μπορείς να κάνεις είναι να ασχολείσαι με τα πράγματα που έχουν αξία. Αυτοί που είναι ενεργητικοί και εργατικοί έχουν ευκαιρίες να συναντήσουν περισσότερο κόσμο, να ευρύνουν τις σχέσεις τους και να αποκτήσουν περισσότερες γνωριμίες. Επομένως οι ευκαιρίες για την αποκατάστασή τους είναι μεγαλύτερες. Χρειάζεται όμως λίγη προσοχή εδώ. Ο νέος που επιδιώκει συνέχεια παρέες για να βρει το σύντροφό του κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί. Και η νέα που δέχεται κάθε πρόσκληση για βόλτα ή ένα γλυκό στο ζαχαροπλαστείο κινδυνεύει να παρεξηγηθεί. Αυτή η νέα όμως ή ο νέος που είναι απασχολημένοι με τα πράγματα του Θεού δε θα χρειαστεί να ψάξουν πολύ, ούτε και θα προβληματιστούν πολύ να βρουν το σύντροφό τους.

Και τέλος, ποτέ μην πας κάπου επειδή ψάχνεις να βρεις το σύντροφό σου. Με άλλα λόγια μην πας σε μια εκκλησία γιατί άκουσες πως υπάρχουν πολλοί νέοι. Διάλεξε μια εκκλησία που θα σε οδηγήσει ο Θεός για να Τον υπηρετήσεις. Μην πας στο Βιβλικό συνέδριο ή σχολείο επειδή άκουσες ότι πάνε όμορφα κορίτσια. Πήγαινε γιατί το πρόγραμμά του σου υπόσχεται τροφή για την ψυχή σου. Γι’ αυτό άλλωστε γίνονται τα Βιβλικά συνέδρια.

Ο Θεός προόρισε τη λατρεία, την ώρα της προσευχής και της μελέτης της Γραφής για το σκοπό που γίνονται και όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν μέσα που θα βοηθήσουν στην αποκατάστασή μας. Αν όμως μέσα απ’ αυτά ξεφυτρώσει κάποιο ειδύλλιο τότε θα πρέπει να το δεχτούμε με χαρά και ευγνωμοσύνη.