Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 034




Α. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ.
Ο Πιλάτος νίπτει τας χείρας του από το θέμα. Η συνήθεια για τους φυλακισμένους ήταν πρώτα να δέρνονται. Αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο ξύλο. Ο φυλακισμένος μαστιγωνόταν για τα καλά Ήταν το ίδιο τρομερό όπως η σταύρωση. Το μαστίγιο είχε μακριές δερμάτινες λουρίδες που σε αυτές ήταν καρφωμένα καρφιά και αγκίθες από σκληρό κόκαλο. Κάθε φορά που χτυπούσε έσκιζε την σάρκα. Φλέβες και αρτηρίες σκίζονταν και άνοιγαν. Πολλοί είχαν πεθάνει από αυτό. Σαράντα αργά σκληρά χτυπήματα, επάνω Του. Το σώμα Του καλυπτόταν από λουρίδες. Ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος (μόλις και μετά βίας). Δεν μπορούμε να το σκεφτούμε να γίνεται σ’ έναν ένοχο αυτό, αλλά είναι πολύ πιο επώδυνο να φανταστούμε τον Ιησού που αγκάλιαζε μικρά παιδιά και τα ευλογούσε. Αλλά τους επέτρεπε να Τον δέρνουν έτσι ώστε να έχουμε εμείς θεραπεία στα δικά μας σώματα.

Η επιστήμη λέει ότι όλες οι γνωστές αρρώστιες κατατάσσονται σε 40 ομάδες, τον ίδιο αριθμό χτυπημάτων που έλαβε ο Ιησούς. Όταν η αμαρτία εισέβαλε στον κόσμο υπήρξε αρρώστια και βάσανα. Το διπλό αποτέλεσμα της πτώσης ήταν πνευματικός θάνατος και φυσική αρρώστια. Η θεραπεία εξαγοράστηκε στον Γολγοθά, το ίδιο  και η λύτρωση και σωτηρία. Καθώς η αμαρτία επηρεάζει και το πνευματικό και φυσικό μέρος του ανθρώπου, έτσι και η λύτρωση από την αμαρτία εσωκλείνει και την πνευματική και την φυσική (λύτρωση).

Β. ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΧΑ.
Ο Ιησούς παρομοιάστηκε με το αρνί του Πάσχα στην Α’ Κορ.ε:7. Οι Ισραηλίτες χρησιμοποιούσαν το αίμα του αρνίου στην πόρτα των σπιτιών τους έτσι ώστε ο άγγελος του θανάτου να τους προσπεράσει. Του είχε ειπωθεί επίσης να τρώνε την πέτσα για να τους δίνει δύναμη ή φυσική ανωτερότητα. Ψαλμ.ρε:37 μας λέει ότι δεν υπήρχε ούτε ένας ασθενικός άνθρωπος στις φυλές του Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση της υγείας κράτησε έως ότου αμάρτησαν στην έρημο. Πιστεύετε ότι οι Ισραηλίτες θα έβρισκαν περισσότερη ωφέλεια από το αρνί του Πάσχα που είναι μόνο ο τύπος του Χριστού, απ’ ότι λαβαίνουμε από τον Χριστό που είναι το Πάσχα μας; Το αίμα και σάρκα του Ιησού εξαγόρασε μια διπλή ωφέλεια απ’ ότι έκανε το αρνί του Πάσχα. Στους Α Κορινθ.ια:23-24 βρίσκουμε τον Ιησού να λέει «λάβετε φάγετε τούτο, είναι το σώμα μου του υπέρ ημών κλώμενον». Για ποιό σκοπό το σώμα του πληγώθηκε ή τι ωφέλεια μπορούμε να λάβουμε από το πληγωμένο σώμα Του; Ο Ησαίας απαντάει: «Δια των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν» νγ:5 Πολλοί είναι άρρωστοι και αδύναμοι, γιατί δεν έχουν καταλάβει τι έχει εξαγοράσει το πληγωμένο σώμα του Χριστού γι αυτούς. Το ψωμί είναι για την θεραπεία καθώς και το αίμα είναι για την άφεση των αμαρτιών. Αυτή η αλήθεια κάνει τα Ευαγγέλια πολύ πιο θαυμαστά , γιατί καλύπτει κάθε ανάγκη του ανθρώπου, οτιδήποτε κι αν είναι. Α Πέτρ.β:24 λέει, «με του οποίου την πληγήν ιατρεύθητε» και το ρήμα είναι στον αόριστο. Η θεραπεία είναι δική μας, έχει ήδη εξαγοραστεί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ζητήσουμε με πίστη και θα θεραπευτούμε.

Γ. Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ.
Οι στρατιώτες έκαναν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους εκείνη την βραδιά. Τοποθέτησαν μια κορώνα από αγκάθια και την πίεσαν στο κεφάλι Του. Ο Πιλάτος μετά έφερε τον Ιησού στην εξέδρα. Το πρόσωπό Του ήταν ματωμένο και τα ρούχα Του λερωμένα. Σίγουρα, έτσι όπως είναι, είναι αρκετό για τον αιμοσταγή όχλο. Ο Πιλάτος σκέφτεται καθώς κηρύττει «ιδού ο άνθρωπος» ουρλιάζουν δυνατότερα «Σταύρωσον Αυτόν». Ο Πιλάτος ομολογεί: «Δεν βρίσκω κακό σε Αυτόν. Ο όχλος χτυπάει την αδυναμία του Πιλάτου καθώς ουρλιάζουν «Αν τον ελευθερώσεις δεν είσαι φίλος του Καίσαρα». Αυτά είναι απελπισμένα λόγια. Ήταν το τελικό χτύπημα. Κάνει κίνηση στους στρατιώτες να πάρουν τον Ιησού και να τον σταυρώσουν. Ο Σατανάς σφυροκοπάει και χτυπάει μέχρι να δώσει το τελικό χτύπημα. Ο Πιλάτος μπαίνει πάλι στο παλάτι. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Έχασες, Πιλάτε, ο Σατανάς νίκησε. Άλλη δίκη θα γίνει και αυτή τη φορά ο Πιλάτος θα σταθεί μπροστά στον Χριστό. Τι λυπηρό ! Ο μάρτυρας θα είναι η Κλαούντια η αγαπημένη σου σύζυγος, που σε προειδοποίησε. Θα έρθει η μέρα που θα καθίσουμε στο κάθισμα της κρίσης με τον Χριστό, που στέκεται από τώρα μπροστά μας. Μπορούμε να Τον αγνοήσουμε ή να Τον διώξουμε, ή να Τον δεχτούμε και να Τον τιμήσουμε.
Θυμηθείτε κάποια μέρα οι ρόλοι θα αλλάξουν. Μπορεί ο πιο αγαπημένος μας άνθρωπος να είναι μάρτυρας κατηγορίας μας. Υποθέτουμε ότι υπάρχει ακόμα πολύς καιρός, αλλά μια κρίση μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα !
Ο  Πιλάτος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούσε να συναντήσει κάποιον άνθρωπο εκείνη την νύχτα, που θα ερευνούσε την καρδιά του και θα δοκίμαζε την ψυχή του.
Η μακριά δίκη ήρθε στο τέλος. Στην άκρη της πύλης του παλατιού ο σταυρός περιμένει. Βαραββά, έρχονται για σένα με ευχάριστα νέα. Ξαπλωμένος στο κρύο σκληρό πάτωμα ενός κελιού ο Βαραββάς, μπορεί να ακούει τις φωνές να ουρλιάζουν το όνομά του. Ξέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι η μέρα της σταύρωσής του και η καρδιά του μουδιάζει από τον φόβο. Είναι κουλουριασμένος στους τοίχους σε πανικό, όταν οι στρατιώτες ξεκλειδώνουν την πόρτα και του λένε ότι είναι ελεύθερος. Κάποιος πήρε την θέση του. Ναι, και πήρε όλων τις θέσεις.