Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ο Θεός των εκπλήξεων!



Ήταν μεσημέρι και όλοι στην οικογένεια καθισμένοι γύρω από το τραπέζι τρώγανε μαζί. (Σπάνιο αυτό στα χρόνια που ζούμε...) Και τότε, κάποια στιγμή, χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας. Ποιος να είναι μεσημεριάτικα; αναρωτήθηκε. Σηκώθηκε, άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος και περίμενε.

Με έκπληξη είδε να βγαίνει από το ασανσέρ κάποιος κύριος με μια ανθοδέσμη στο χέρι.

–Είσαστε η κ. Τ...;
–Μάλιστα!
–Αυτά είναι για σας.
–Για μένα;

Πήρε τα λουλούδια, διάβασε την κάρτα για να μάθει την προέλευσή τους, αλλά δεν υπήρχε όνομα. Μόνο ευχές υπήρχαν για τα γενέθλιά της!

Μα εγώ δεν είπα σε κανένα ότι την ημέρα αυτή είχα γενέθλια! Εξάλλου δεν συνηθίζω να τα γιορτάζω! Από ποιον λοιπόν προέρχονται αυτά τα λουλούδια; 

Όλοι στην οικογένεια έκαναν τον απορημένο και την κοιτούσαν χαμογελώντας.

–Μήπως είναι από τη φίλη μου την Χ; Κάτι της ανέφερα προχθές, ότι πλησίαζαν τα γενέθλια μου. Μήπως πρέπει να της τηλεφωνήσω για να την ευχαριστήσω; Πράγματι, τηλεφώνησε, όμως εκείνη δεν ήξερε τίποτε!

Κάθισε ξανά στο τραπέζι και συνέχισε το γεύμα της, ενώ αναρωτιόταν από πού να είχαν σταλεί τα λουλούδια... 

Σε μια στιγμή κάτι φώτισε τη σκέψη της. Γύρισε στα παιδιά της και είπε, σχεδόν με βεβαιότητα:

–Εσείς τα παραγγείλατε για μένα;

Έβαλαν όλοι τα γέλια! Τι ωραία έκπληξη! Τους ευχαρίστησε και τους φίλησε χαρούμενη. 

Σίγουρα και σ’ εσάς θα αρέσουν οι εκπλήξεις! Οι ευχάριστες, φυσικά! Ή μπορεί να το απολαμβάνετε ετοιμάζοντας εσείς εκπλήξεις για άλλους.

Αλλά έχετε παρατηρήσει ότι και στο Θεό μας αρέσει να προκαλεί εκπλήξεις; Ζωγραφίστε με τη φαντασία σας την εικόνα του Αδάμ, όταν ξύπνησε από τη νάρκωση (έκσταση) την οποία του επέβαλε ο Θεός, και είδε μπροστά του την Εύα... Τόσο ενθουσιάστηκε, που αυθόρμητα άρχισε να απαγγέλλει γι’ αυτήν ένα ωραίο ποίημα. Επιπλέον της έδωσε το όνομα που ξέρουμε, που στα εβραϊκά σημαίνει ΖΩΗ (Γεν.β:23).

Εκπλήξεις επίσης ήταν για τους Εβραίους οι πολυάριθμες θαυματουργικές επεμβάσεις του Θεού, όπως όταν άνοιξε η Ερυθρά Θάλασσα και πέρασαν σαν από ξηρά, όταν βγήκε νερό από τον βράχο, όταν κάποιο πρωί βρήκαν γύρω από τις σκηνές τους την ουράνια τροφή, και μην έχοντας δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο την ονόμασαν «μάνα» (που στη γλώσσα τους σημαίνει “τι είναι αυτό”) και τόσα άλλα...

Όμως και άλλοι άνθρωποι, έξω από το λαό Ισραήλ, είχαν εμπειρία ανάλογων θαυμαστών επεμβάσεων, όπως για παράδειγμα ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ, που «ε ξ ε π λ ά γ η· καί, σηκωθείς μετά σπουδής, ελάλησε και είπε προς τους μεγιστάνας αυτού, Δεν ερρίψαμεν τρεις άνδρας δεδεμένους εις το μέσον του πυρός; (...) Ιδού, εγώ βλέπω τέσσαρας άνδρας λελυμένους, και περιπατούντας εν μέσω του πυρός, και βλάβη δεν είναι εις αυτούς· και η όψις του τετάρτου είναι ομοία με υιόν Θεού» (Δαν.γ:24). Και βέβαια η έκπληξή του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν στη συνέχεια οι τρεις εκείνοι νέοι βγήκαν από το καμίνι χωρίς κανένα ίχνος από την φωτιά, ούτε καν κάποια οσμή στα ρούχα τους!

Παρόμοια και στην Καινή Διαθήκη έχουμε όλα τα θαύματα που έκανε ο Χριστός, από τα οποία «ε ξ ε π λ ή τ τ ο ν τ ο πάντες οι όχλοι» (Ματθ.ιβ:23).

Και φανταστείτε την έκπληξη των μαθητών όταν αναστημένος ο Κύριος Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους, και τους είπε «Ειρήνη υμίν!» ώστε να απομείνουν «ε κ π λ α γ έ ν τ ε ς και έμφοβοι» (Λουκ.κδ:37).

Πολλές φορές προσευχόμαστε στον Κύριο για κάποιο αίτημα και περιμένουμε την απάντησή Του όπως εμείς την έχουμε φανταστεί. Συνήθως όμως έρχεται από τον Πατέρα μας μια τέτοια απάντηση, που είναι «υπέρ πάντα όσα ζητούμεν ή νοούμεν» (Εφεσ.γ:20).

Άλλοτε πάλι ζητούμε κάτι επανειλημμένα, δεν παίρνουμε απάντηση και σταματούμε να προσευχόμαστε για το ζήτημά μας αυτό. Μετά από καιρό όμως, ο Θεός μας εκπλήσσει απαντώντας στην προσευχή που εμείς πια ξεχάσαμε, επειδή στη δική Του σοφία έκρινε πως εκείνη ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή.

Η μεγαλύτερή μας έκπληξη, εντούτοις, θα είναι την ημέρα εκείνη, που θα βρεθούμε μαζί με όλους τους λυτρωμένους, από όλους τους αιώνες και από κάθε γωνιά της γης, μπροστά σ’ εκείνα που «οφθαλμός δεν είδε, και ωτίον δεν ήκουσε, και εις καρδίαν ανθρώπου δεν ανέβησαν, τα οποία ο Θεός ητοίμασεν εις τους αγαπώντας αυτόν» (Α’ Κορ.β:9).

Ας ζούμε, προσμένοντας την μοναδική αυτή έκπληξη και ας ετοιμάζουμε τους εαυτούς μας, καθαρίζοντας την καρδιά και τη ζωή μας, για τη θαυμαστή εκείνη συνάντηση με τον Κύριο, τον Νυμφίο μας.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη – μια δυσάρεστη – έκπληξη, για εκείνους που εν γνώσει τους καταφρονούν σήμερα το δώρο του Θεού, τη δωρεάν Σωτηρία που προσφέρεται στους ανθρώπους αγορασμένη με το αίμα του Χριστού. Σχετικά με αυτή την έκπληξη διαβάζουμε στις Πράξεις των αποστόλων, όπου ο απόστολος Παύλος προειδοποιεί: «Βλέπετε λοιπόν μη επέλθη εφ υμάς το λαληθέν υπό των προφητών· Ίδετε, οι καταφρονηταί ,και θαυμάσατε, και αφανίσθητε· διότι έργον εγώ εργάζομαι εν ταις ημέραις υμών, έργον εις το οποίον δεν θέλετε πιστεύσει, εάν τις διηγηθή εις εσάς» (Πράξ.ιγ:40-41).

Ας μ η ν  ε ί μ α σ ε  ε μ ε ί ς  α π ό  ε κ ε ί ν ο υ ς  π ο υ  θ α  κ ά ν ο υ ν  τ έ τ ο ι ο  τ ε ρ ά σ τ ι ο  λ ά θ ο ς !