Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Δανιήλ (24)


Δαν.β:43 Και καθώς είδες τον σίδηρον αναμεμιγμένον μετά του αργιλλώδους πηλού, ούτω θέλουσιν αναμιχθή διά σπέρματος ανθρώπων· πλην δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι ο εις μετά του άλλου, καθώς ο σίδηρος δεν μιγνύεται μετά του πηλού.

Μερικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η ανάμιξη με σπέρμα ανθρώπων, έχει να κάνει με τις επιμιξίες αυτοκρατοριών στην προσπάθεια τους να φέρουν μια στερεά ενότητα, επιμιξίες βασιλέων και βασιλισσών. Όμως δεν είναι αυτό εδώ που θέλει να πει ο λόγος του Θεού, γιατί στις έσχατες ημέρες δεν θα είναι μόνο η επιμιξία αυτή στο βασίλειο του Αντίχριστου που θα φέρει αυτήν την αδιάσπαστη ενότητα. Κυρίως είναι το παγκόσμιο χρήμα και η πολιτική.


Το χρήμα και η πολιτική κινούνται πίσω, στα παρασκήνια και βέβαια με την έμπνευση και την δύναμη του Σατανά.

Οι ηγέτες του συστήματος του Αντίχριστου θα προσπαθήσουν να αναμιχθούν με σπέρματα ανθρώπων και να αναμίξουν το ένα έθνος με το άλλο.

Εάν υποθέσουμε ότι ο πηλός συμβολίζει τα έθνη, ή τους λαούς της γης, τότε αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να ενώσουν τους λαούς των διαφόρων εθνών ώστε να γίνουν ένα. Να έχουν ενιαία πολιτική, θρησκευτική, φυλετική συνείδηση και να μην υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ τους.

Εάν υποθέσουμε ότι ο πηλός συμβολίζει το θρησκευτικό σύστημα, τότε θα παρατηρήσουμε πως μια παγκόσμια κυβέρνηση στις έσχατες ημέρες θα προσπαθήσει να χρησιμοποίηση την θρησκεία σαν μέσο για να αναμιχθούν με σπέρματα ανθρώπων. Θα προσπαθήσουν να ενώσουν όλους τους λαούς με μια ψευδή φιλοσοφία που θα αιχμαλώτιση τον νου των ανθρώπων και θα τους κάνει να υποταχτούν στο σύστημα του Αντίχριστου.

δεν θέλουσιν είσθαι κεκολλημένοι ο εις μετά του άλλου, καθώς ο σίδηρος δεν μιγνύεται μετά του πηλού

Έτσι υπάρχει ένας βαθμός εξασθένησης εδώ διότι υπάρχει διαίρεση αυτού του συστήματος. Δεν κλονίζεται εξαιτίας της διαίρεσης που υπάρχει, αλλά γιατί θα υπάρχει αυτή η εξασθένηση. Πράγματι, ο Χριστός είναι εκείνος που έρχεται και καταστρέφει ολοσχερώς το σύστημα του Αντίχριστου. Η τελευταία αυτή βασιλεία του Αντίχριστου θα διαρκέσει επτά χρόνια, και κατόπιν θα έρθει ο Χριστός με τους αγίους Του να βάλει ένα τέλος στις ανθρώπινες κυβερνήσεις και να εγκαθιδρύσει τη δική Του Βασιλεία, που θα είναι Βασιλεία αιώνιος, Βασιλεία δικαιοσύνης.


Υπάρχουν δυο τρόποι να ερμηνευθεί αυτό το εδάφιο, που και οι δυο είναι σωστοί. Μερικές φορές πολλά πράγματα αφήνονται αόριστα και δεν είναι εντελώς ξεκαθαρισμένα μέσα στον λόγο του Θεού, γιατί πρέπει να πάρουμε όλες τις πιθανότητες σαν σωστές. Ο νους του Θεού είναι μεγαλύτερος από τον δικό μας και μπορεί να μιλάει για περισσότερα από ένα πράγματα την ίδια στιγμή.

Η πρώτη ερμηνεία που δίδεται εδώ γι’ αυτούς τους βασιλείς είναι ότι πρόκειται για τους βασιλείς των 5 αυτοκρατοριών που αναφέρθηκαν, της Βαβυλώνας, της Μηδο-Περσίας, της Ελλάδας, της Ρώμης, και του συστήματος του Αντίχριστου.

Ένας δεύτερος τρόπος ερμηνείας είναι να εκλάβουμε τα δέκα δάκτυλα της εικόνας σαν βασιλιάδες, διότι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δέκα άνδρες οι οποίοι θα κυβερνήσουν ως βασιλείς στις έσχατες μέρες μαζί με τον Αντίχριστο. Στο βιβλίο του Δανιήλ όμως τα δέκα δάκτυλα δεν ονομάζονται βασιλείς. Αλλά στην Αποκ.ιζ:12, τα δέκα κέρατα είναι δέκα βασιλείς. Έτσι συμπεραίνουμε ότι αυτά τα 10 κέρατα, τα 10 δάκτυλα, που είναι 10 βασιλείς, θα κυβερνήσουν στην τελευταία παγκόσμια αυτοκρατορία του Αντίχριστου στις έσχατες ημέρες και αυτοί είναι οι βασιλείς για τους οποίους μιλάει εδώ ο Θεός.

θέλει αναστήσει ο Θεός του ουρανού βασιλείαν

Εάν πάρουμε την πρώτη ερμηνεία, ότι αναφέρεται στις διαδοχικές παγκόσμιες αυτοκρατορίες της Βαβυλώνας, Μηδο-Περσίας, Ελλάδας, Ρώμης, και του συστήματος του Αντίχριστου, και κατόπιν της βασιλείας που θα αναστήσει ο Θεός στις ημέρες αυτών των βασιλέων ή αυτών των αυτοκρατοριών, τότε εννοεί ότι αυτή η βασιλεία θα υπάρξει όταν θα έρθει ο Χριστός και θα εγκαθιδρύσει τη βασιλεία Του.

Αυτό βέβαια θα συμβεί στις έσχατες ημέρες, αλλά οι παγκόσμιες αυτοκρατορίες βρίσκουν την πληρέστερη έκφραση τους στο αποκορύφωμα τους όταν θα συγχωνευθούν σε μια, την μεγάλη κυβέρνηση του Αντίχριστου, η οποία περικλείει στοιχεία και ψευδείς φιλοσοφίες και καταλαμβάνει τα εδάφη όλων των προηγούμενων αυτοκρατοριών. Έτσι οι ημέρες των βασιλέων εκείνων θα συμπτυχθούν στην βασιλεία του Αντίχριστου. Και τότε θα έρθει ο Χριστός να καταστρέψει το σύστημα του Αντίχριστου.

Εάν τώρα πάρουμε τη δεύτερη ερμηνεία ότι είναι δέκα βασιλείς, τα δέκα κέρατα που θα κυβερνήσουν με το θηρίο, τότε πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα ότι στις ημέρες τους ο Χριστός θα ξαναέρθει με δύναμη και θα συντρίψει το σατανικό κοσμικό βασίλειο του Αντίχριστου και θα εγκαθιδρύσει τη δική Του Βασιλεία.

Ο Θεός τώρα στις έσχατες ημέρες πρόκειται να αναστήσει αυτή τη βασιλεία, η οποία δεν θα φθαρεί ποτέ, αλλά θα διαμένει στους αιώνες. Ο Θεός άρχισε να μορφώνει τη βασιλεία Του κατά τη διάρκεια και της Βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας, της Μηδο-Περσικής, της Ελληνικής, και της Ρωμαϊκής, και ακόμη σήμερα στις έσχατες ημέρες εργάζεται ο Θεός να αναστήσει τη βασιλεία Του. Και η βασιλεία αυτή θα έρθει σε κάποια ειδική χρονική στιγμή. Ήδη έρχεται να εγκαθιδρυθεί. Για μας η βασιλεία του Θεού υπάρχει μέσα στην καρδιά μας. Αλλά πρόκειται να έρθει μια μέρα κατά την οποία ο Θεός θα εγκαθιδρύσει τη βασίλεια Του και πολιτικά πάνω στη γη, όπου θα βασιλεύει δικαιοσύνη, ειρήνη, και ασφάλεια. Κάθε μορφή ανθρώπινης κοινωνίας θα υποταχθεί στον Ιησού Χριστό που θα κυβερνήσει μαζί με τους αγίους Του.

Το κυριότερο πράγμα που διακρίνουμε σ’ αυτήν την όραση είναι ο καιρός κατά τον οποίο ο λίθος θα χτυπήσει την εικόνα στα πόδια και ο Χριστός θα αναλάβει την διακυβέρνηση όλου του κόσμου.

και η βασιλεία αύτη δεν θέλει περάσει εις άλλον λαόν· θέλει κατασυντρίψει και συντελέσει πάσας ταύτας τας βασιλείας, αυτή δε θέλει διαμένει εις τους αιώνας,

Η βασιλεία του Θεού δεν θα περάσει σε άλλον λαό, αλλά θα μείνει αιώνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο της ανόδου και της πτώσης όλων αυτών των αυτοκρατοριών που κατακτήθηκαν. Δεν θα λεηλατηθεί, ούτε θα κατακτηθεί από άλλον λαό ή συμμαχία λαών, όπως οι προηγούμενες αυτοκρατορίες. Ο, τι υπάρχει στην περίοδο αυτών των παγκοσμίων κοσμοκρατοριών, έλεγχος πάνω στον κόσμο και επιθυμία για εξουσία, θα παρέλθει για πάντα. Όταν θα έρθει η βασιλεία του Θεού, μόνο αυτή θα υπάρχει, δεν θα υπάρξουν άλλες αυτοκρατορίες μετά από αυτήν.

Στο εδ.5 του ιδίου κεφαλαίου είδαμε ότι δεν ευρέθη τόπος γι’ αυτά τα βασίλεια. Όταν η εικόνα κατασυντρίφτηκε και διαλύθηκε και ο άνεμος την πήρε μακριά, δεν υπήρχε τόπος πλέον γι’ αυτήν.

Καθώς ο Θεός μορφώνει και τελειοποιεί την εκκλησία Του, «τον υιόν τον άρσεν» της Αποκ.ιβ:5, η βασιλεία Του πρόκειται να φανερωθεί με έναν πολύ ορατό, εκδηλωτικό τρόπο.

Αλλά αυτή η βασιλεία του Θεού θα εξουσιάσει πλήρως και ολοκληρωτικά πάνω στη γη μόνο κατά τον δεύτερο ερχομό του Χριστού, όταν κάθε αθεϊστική πολιτική δύναμη θα συντριβεί και ο Ιησούς θα βασιλεύσει με δικαιοσύνη πάνω στη γη. Τότε ο Χριστός θα καταστρέψει τα στρατεύματα του Αντίχριστου και όλα τα έθνη θα υποταχθούν σ' Αυτόν. Μετά το τέλος της χιλιετούς βασιλείας ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο λύνεται ο σατανάς και πλανά τα έθνη. Αυτό όμως δεν διακόπτει την συνέχιση της βασιλείας του Θεού. Γρήγορα τίθεται ένα τέλος και ο σατανάς με τους αγγέλους του ρίπτεται στη λίμνη του πυρός. Σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα δεν εγκαθιδρύεται καμμιά παγκόσμια δύναμη.

Έτσι από την χιλιετή βασιλεία αρχίζει η αιώνια βασιλεία του Θεού, η οποία διαρκεί σε όλη την αιωνιότητα και οι λυτρωμένοι του Κυρίου θα Τον λατρεύσουν στους αιώνες των αιώνων.

Η βασιλεία του Θεού πρόκειται να καταστρέψει όλες αυτές τις βασιλείες. Όταν ο λίθος κτυπά την εικόνα στις έσχατες μέρες, το θηρίο έχει ήδη σχηματίσει μια σύνθετη παγκόσμια κυβέρνηση. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες αυτοκρατορίες. Η λεοπάρδαλη, όπως θα δούμε μελετώντας το βιβλίο του Δανιήλ, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα, η άρκτος την Μηδο-Περσία, και ο λέων την Βαβυλώνα. Η κυβέρνηση του Αντίχριστου ενσαρκώνει όλα αυτά τα συστήματα και τα ψεύδη που υπάρχουν πίσω από αυτά

Μόνον η βασιλεία του Θεού θα μείνει για πάντα και ποτέ δεν θα φθαρεί. Στην Αποκ.ια:15, μας λέει ότι όταν ο έβδομος άγγελος σάλπισε, φωνές μεγάλες στον ουρανό έλεγαν: «Αι βασιλείαι του κόσμου έγειναν του Κυρίου ημών και του Χριστού αυτού, και θέλει βασιλεύσει εις τους αιώνας των αιώνων».