Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Μπορεί ένας Χριστιανός να είναι δαιμονοκατειλημμένος;





Πρέπει να προσεγγίσουμε το ερώτημα αυτό ταπεινά, δεδομένου ότι στη Γραφή δεν αναφέρεται ξεκάθαρα. Έτσι, οι Χριστιανοί καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Ο Ιησούς, που κατοικεί μέσα στους πιστούς, είναι μεγαλύτερος από ό, τι ο Σατανάς (Α’ Ιωάν.δ:1-6), και ο Θεός υπόσχεται προστασία από τον Σατανά (Β’ Θες.γ:3).


Ωστόσο, μπορούμε να βρεθούμε έξω από την προστασία του Θεού και να δώσουμε τόπο στον Σατανά στη ζωή μας, αν δεν αντιστεκόμαστε σ’ αυτόν με τους παρακάτω τρόπους:

1. Μετανοώντας πραγματικά για τις αμαρτίες μας (Ιάκ.δ:7-8).

2. Αγρυπνώντας, εγκρατευόμενοι, μένοντας στερεοί στην πίστη (Α’ Πέτρ.ε:8-9).

3. Συγχωρώντας ο ένας τον άλλον (Β’ Κορ.β:10-11).

4. Αντιμετωπίζοντας και ελέγχοντας τον θυμό μας (Εφες.δ:26-27).

5. Φορώντας την πανοπλία του Θεού (Εφες.ς:10-18).

6. Αποχωριζόμενοι από κάθε παγανιστική και αποκρυφιστική τακτική (Β’ Κορ.ς:14-17, Πράξ.ιθ:19).

Γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Θεός επέτρεψε στον Σατανά να δοκιμάσει τον Ιώβ και να βασανίσει τον Παύλο για να τον κρατήσει ταπεινό (Β’ Κορ.ιβ:6-10).

Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση του Παύλου, αλλά γνωρίζουμε ότι έπρεπε να υπομείνει πειρασμό, ασθένεια ή κάποια άλλη μορφή σατανικής παρενόχλησης. Ενώ ο Θεός αρνήθηκε να ελευθερώσει τον Παύλο από αυτόν τον  «άγγελο Σατάν», του έδωσε αναμφίβολα τη δύναμη να επιμείνει νικηφόρα (Α’ Κορ.ι:13).

Μπορεί να μην είναι σωστό να πούμε ότι ένας Χριστιανός μπορεί να είναι «δαιμονοκατειλημμένος», αλλά ο Χριστιανός μπορεί να δοκιμαστεί, να βασανιστεί, να πειραστεί και να καταπιεστεί από τον Σατανά.

Ας είμαστε άγρυπνοι στις μεθοδίες του Σατανά και ας αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς του.