Αγωνίζησθε δια την πίστιν

Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Σημάδια αληθινής ικανοποίησης

Σαν πεσμένοι άνθρωποι, ακόμη κι αν είμαστε λυτρωμένοι, ποτέ δεν θα είμαστε εντελώς ευχαριστημένοι σ’ αυτή τη ζωή. Οι καρδιές μας είναι πάρα πολύ επιρρεπείς να πλανώνται, πάρα πολύ ικανές να φλερτάρουν με την ειδωλολατρία, προκειμένου να αισθανόμαστε αυτάρκεις στον Χριστό. Η ανθρώπινη καρδιά κατασκευάζει είδωλα μέρα νύχτα κάθε μέρα. Ακόμα, προσευχόμαστε για ικανοποιητικό τέλος, όπως ο Παύλος στην Φιλιπ.δ:11, επιδιώκουμε να μάθουμε το μυστικό για την εν Χριστώ ικανοποίηση.

Αν είμαστε ικανοποιημένοι με τον Χριστό, πως πρέπει να είναι η ζωή μας; Πως είναι μια ικανοποιημένη καρδιά; Όταν η ικανοποίησή μου είναι στον Χριστό, τότε κάποια πράγματα θα πρέπει να ισχύουν για εμένα.

Θα φανερώνω μια βαθύτερη αγάπη για τον λόγο του Θεού.

Επειδή η ικανοποίησή μου είναι σ’ Αυτόν, θα ήθελα να Τον γνωρίζω περισσότερο και Τον γνωρίζουμε μέσω του λόγου Του. Η ικανοποίηση είναι ένα φυτό που πρέπει να το φροντίζεις καθημερινά.

Η ικανοποίηση είναι ένα από τα λουλούδια του ουρανού, και αν το έχουμε, πρέπει να το καλλιεργούμε. Δεν θα αυξηθεί από μόνο του. Η νέα φύση είναι η μόνη που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά ακόμη και τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και άγρυπνοι, να διατηρούμε και να καλλιεργούμε τη χάρη που ο Θεός έχει σπείρει. Ένα από τα κύρια μέσα είναι ο λόγος του Θεού να κατοικεί πλούσια μέσα στην καρδιά μας, δίχως να ξεχνάμε ποτέ ότι χωρίς τον Κύριο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Θα δείξω μια βαθύτερη και πιο ώριμη αγάπη για την εκκλησία του Θεού.

Όταν η ικανοποίησή σου είναι στον Χριστό, τότε θα θέλεις να είσαι στην εκκλησία Του μαζί με τους δικούς Του ανθρώπους. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις την εκκλησία. Το κτίριο δεν είναι η εκκλησία, εσείς είστε. Και όταν η ικανοποίησή σου είναι στο Χριστό, θα αγαπήσεις τον λαό του Θεού, όλους τους ανθρώπους του Θεού, όχι μόνο εκείνους με τους οποίους αισθάνεσαι άνετα. Και θα λατρέψεις την εκκλησία Του, παρόλο που είναι ατελής. Αν είμαι ικανοποιημένος με τον Χριστό, αυτό θα με ελευθερώσει από λάθος προσδοκίες από τους άλλους, θα με ελευθερώσει ώστε να μπορώ να αγαπάω ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο από ό, τι εγώ.

Δεν θα απογοητευτώ όταν έρθουν οι αντιξοότητες. Θα αναπαυθώ στην απόλυτη κυριαρχία του Θεού και στην υπεροχή Του. Εσύ κι εγώ, έχουμε πολύ περιορισμένη ικανότητα να εξηγήσουμε τις περιστάσεις. Επειδή είμαστε αδύναμοι και μας λείπει η παντογνωσία, (αν και θα το θέλαμε), θα υπάρξουν πολλές στιγμές στη ζωή, που απλά δεν θα καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Θα αντιμετωπίσουμε στιγμές που ο Θεός, που η Γραφή λέει ότι είναι καλός, θα φέρει ή θα επιτρέψει πράγματα στη ζωή μας που δεν θα φαίνονται καλά. Αντίθετα, μπορεί να φαίνονται πολύ κακά: 

  • Ο γιατρός είπε ότι είναι προχωρημένος καρκίνος. 
  • Το αφεντικό είπε ότι απολύεσαι. 
  • Ο γιος σου ή η κόρη σου συνεχίζει να απορρίπτει το Θεό που του/της δίδαξες να αγαπά. 
  • Η κόρη σου παραδέχεται ότι είναι λεσβία. 


Θα υπάρξουν φορές, που το μόνο που θα έχεις θα είναι ο Χριστός, αλλά αν είσαι ικανοποιημένος σ’ Αυτόν, θα σου είναι αρκετός. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι στον Χριστό, μπορούμε να πούμε μαζί με τον Παύλο, στην Φιλιπ.γ:7-8, «Πλην εκείνα, τα οποία ήσαν εις εμέ κέρδη, ταύτα ενόμισα ζημίαν διά τον Χριστόν μάλιστα δε και νομίζω τα πάντα ότι είναι ζημία διά το έξοχον της γνώσεως του Ιησού Χριστού του Κυρίου μου, διά τον οποίον εζημιώθην τα πάντα, και λογίζομαι ότι είναι σκύβαλα διά να κερδήσω τον Χριστόν».

Όταν θέλει ο Κύριος να πάρει κάποια γήινη ευλογία που αγαπώ, τότε πρέπει να είμαι σε θέση να πω μαζί με τον Ιώβ, «ο Κύριος έδωκε και ο Κύριος αφήρεσεν· είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον».

Θα ήθελα οι άλλοι να γνωρίζουν το μεγάλο κέρδος που προέρχεται από την ευσέβεια με ικανοποίηση. Θα ήθελα οι φίλοι μου, οι γείτονες και οι συγγενείς να βρουν την ειρήνη που φέρνει αυτή η κατανόηση. Έτσι, δεν θα είμαι σε αμηχανία να τους διακηρύξω τον μόνο δρόμο που οδηγεί στην ουράνια πόλη.

Έγραψα αυτές τις σειρές, όχι επειδή εγώ είμαι πάντα εντάξει ή ότι είμαι ειδικός στο θέμα της ικανοποίησης, που εξετάζουμε.

Στην πραγματικότητα, τα έγραψα όλα αυτά, γιατί είμαι ειδικός στη δυσαρέσκεια και αναζητώ ικανοποίηση στον Χριστό. Εύχομαι ο Θεός να μου την δώσει. Μέχρι στιγμής, πρέπει να πω, πάει κι έρχεται. Θα πρέπει να μετανοήσω για την μεγάλη μου δυσαρέσκεια.