Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Κανόνες καλής συμπεριφοράς

Οι εθιμοτυπικοί κανόνες δεν είναι μια απλή επισημότητα για τα γκαλά και τους πολιτικούς. Είναι κανόνες συμπεριφοράς που δημιουργήθηκαν για τους άλλους ανθρώπους για να αισθάνονται άνετα με την παρουσία μας.


Συγκεντρώσαμε κάποιους σύγχρονους κανόνες συμπεριφοράς που μπορεί να μην γνωρίζετε.



Στο Διαδίκτυο


Μην συζητάτε θέματα που αφορούν μόνο εσάς και κάποιον άλλον στον τοίχο σας ή κάτω από τις φωτογραφίες τους – υπάρχουν άμεσα μηνύματα για αυτό το σκοπό.


Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα: είναι σαν να φωνάζετε.


Μην κάνετε κατάχρηση στα hashtags: κάνουν τη δημοσίευσή σας να φαίνεται μπερδεμένη.


Μη δημοσιεύετε παραπάνω από τρεις φωτογραφίες την ημέρα στο Instagram σας – ή πέντε, αν πήγατε για παράδειγμα για διακοπές.


Αν στείλετε σε κάποιον ένα αίτημα φιλίας, είναι καλύτερα να γράψετε και να εξηγήσετε ποιος είστε και το λόγο του αιτήματος.


Φωτογραφίες με φαγητό έχουν ήδη γίνει ανέκδοτο στα κοινωνικά δίκτυα, επειδή συνήθως υποδηλώνουν κακό γούστο. Υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις: αν έχετε μαγειρέψει μόνοι σας το γεύμα και βελτιώσατε τη συνταγή, αν υπάρχει μια ιστορία που συνδέεται με αυτό το φαγητό (μοιραστείτε την!) και αν το φαγητό είναι πραγματικά ασυνήθιστο.


Χαιρετισμοί


Για λεκτικούς χαιρετισμούς, οι άνδρες χαιρετάνε πρώτοι τις γυναίκες, οι νεότεροι χαιρετούν τους μεγαλύτερους, και οι κατώτεροι στην ιεραρχία χαιρετούν τους ανώτερους.


Το πρόσωπο στο οποίο ένας ξένος συστάθηκε, είναι ο πρώτος που προσφέρει το χέρι του για χειραψία. Έτσι, μια γυναίκα προσφέρει το χέρι της σε έναν άντρα, το ηλικιωμένο άτομο προσφέρει το χέρι του σε κάποιον νεότερο. Ωστόσο, ένα αφεντικό δίνει πάντα το χέρι του πρώτα.


Όποια και αν είναι η κοινωνική σας θέση, όταν εισέρχεστε σε μια αίθουσα, χαιρετάτε πρώτοι.


Όταν συστήνετε ανθρώπους, δώστε μερικές πληροφορίες ο ένας για τον άλλον: «Αυτή είναι η φίλη μου η Αντωνία και είναι κτηνίατρος.» Όλοι θα καταλάβουν τι είδους σχέση έχετε, και θα έχουν ένα θέμα για συζήτηση.


Ένας άντρας θα πρέπει να βγάλει το γάντι του πριν από μια χειραψία.


Όταν μπαίνετε σε ένα ταξί, χαιρετήστε τον ταξιτζή πρώτοι.


Αν ένα άτομο που εισέρχεται προσφέρει το χέρι του σε κάποιο που κάθεται, θα πρέπει να σηκωθεί: η χειραψία, ενώ κάποιος κάθεται είναι κακοί τρόποι.


Εάν ο φίλος σας χαιρέτησε κάποιον άγνωστο για σας, θα πρέπει επίσης να χαιρετήσετε.


Ποτέ μην προσφέρετε να κάνετε χειραψία σε τουαλέτες ή κατά την έξοδο από αυτές. Σε γενικές γραμμές, αν τα χέρια σας είναι βρεγμένα ή βρώμικα ή μεταφέρετε κάτι βαρύ, είναι καλύτερα να ζητήσετε συγγνώμη και να μην σφίξετε το χέρι.


Μην κάνετε χειραψία πάνω από ένα τραπέζι. ​​


Στο σπίτι κάποιου


Μην απαντάτε σε μια πρόσκληση, ρωτώντας «Ποιος άλλος θα είναι εκεί;» Αυτό είναι πολύ αγενές.


Εάν έχετε έναν επισκέπτη, κλείστε την τηλεόραση και μείνετε μακριά από τον υπολογιστή σας.


Όταν βρίσκεστε στο σπίτι κάποιου ή αν έχετε επισκέπτες, μη μιλάτε στο τηλέφωνο για παραπάνω από πέντε λεπτά.


Δείξτε στους καλεσμένους σας το μπάνιο όπου μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους. Μόνο τότε θα πρέπει να τους δείξετε τα υπόλοιπα δωμάτια.


Αν όλοι οι καλεσμένοι είναι στο τραπέζι, περιμένετε τον οικοδεσπότη να καθίσει πριν ξεκινήσετε να τρώτε.


Στο ξεκίνημα μιας βραδιάς, όταν όλοι χαιρετούν ο ένας τον άλλον, είναι καλύτερα να κρατάτε ένα κρύο ποτό στο αριστερό σας χέρι. Διαφορετικά, το δεξί σας χέρι θα είναι κρύο και υγρό, το οποίο είναι ανεπιθύμητο για χειραψία.


Αν φύγετε από μια βραδιά σε σπίτι, πείτε αντίο μόνο στους οικοδεσπότες. Διαφορετικά, η αποχώρησή σας μπορεί να γίνει ένα σήμα για τους υπόλοιπους καλεσμένους να πάνε σπίτι.


Σε ένα εστιατόριο


Είναι αγένεια να καθίσετε στο τραπέζι ενός φίλου, που έχει παρέα κάποιον άγνωστο για σας. Μπορείτε να το κάνετε μόνο αν σας προσκαλέσουν στο τραπέζι τους.


Δεν συνιστάται να ζητήσετε τον λογαριασμό, αν η παρέα σας δεν έχει τελειώσει το γεύμα τους.


Δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα αντί για πετσέτα.


Αν ένα πιάτο σερβίρεται με σάλτσα σε ξεχωριστό πιάτο, βάλτε λίγη σάλτσα στο πιάτο σας ή να ζητήστε να έχετε ατομική σάλτσα. Μη βυθίζετε κομμάτια φαγητού σε πιάτο σάλτσας, που είναι κοινή για όλους.


Μην επιλέξετε το καλύτερο μέρος του φαγητού που σας σερβίρετε σε ένα πιάτο. Πάρτε το κομμάτι που είναι πιο κοντά σε εσάς.


Μη σερβιριστείτε από την κανάτα μόνο για τον εαυτό σας. Αν το κάνετε, προσφέρετε πρώτα στον διπλανό σας.


Στο τηλέφωνο


Μην χρησιμοποιείτε μηνύματα για να μοιραστείτε σημαντικά γεγονότα.


Πάντα να απενεργοποιήσετε τον ήχο κλήσης του τηλεφώνου σας σε θέατρο, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο ή αίθουσα διαλέξεων.


Αν κάποιος που καλείτε, δεν απαντήσει μετά τον πέμπτο ήχο κλήσης, κλείστε το τηλέφωνο.


Εάν συνομιλείτε με τους φίλους σας, είναι εντάξει να ρίξετε μια ματιά στο τηλέφωνό σας. Αλλά αν πρέπει να κάνετε ή να απαντήσετε σε μια κλήση, απομακρυνθείτε μερικά μέτρα μακριά, έτσι ώστε να μην ενοχλείτε κανέναν.


Αν μια κλήση διακόπηκε, το άτομο που κάλεσε πρώτο, θα πρέπει να καλέσει και πάλι.


Αν καλέσετε από έναν άγνωστο αριθμό, δώστε το πλήρες ονοματεπώνυμό σας, έτσι ώστε το άτομο που καλείτε δεν χρειάζεται να ρωτήσει «Ποια Μαρία;»