Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

«ΕΚΛΕΞΑΤΕ... ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ»

Ο τίτλος αποτελείται από δύο ρήματα προτροπές ή και προειδοποιήσεις ακόμη. Ανάμεσά τους, αποφασιστικός και κυρίαρχος, ο άνθρωπος. Μάλιστα όχι μόνος του, αλλά στενά δεμένος με το χρόνο. Μ’ ένα «σήμερα» στο όποιο αυτός πρωταγωνιστεί, κι ένα «αύριο» στο όποιο ο ρόλος του με κανένα τρόπο δεν μπορεί να 'ναι πια πρωταγωνιστικός κι ανεξάρτητος. Όμως, να δούμε με τη σειρά τους τα πράγματα:


1. Τα μύρια σταυροδρόμια και το σταυροδρόμι.

Κάθε μέρα και πολλές φορές την ημέρα σταματάμε μπροστά σέ σταυροδρόμια, σκεφτόμαστε, εκλέγουμε, ακολουθούμε. Μερικά, ασήμαντα (λεωφορείο ή ταξί, στο σουπερμάρκετ ή το γειτονικό μπακάλικο). Άλλα, σημαντικά (σπουδές ή εργασία, γάμος ή αγαμία). Ένα, σημαντικότατο: «εκλέξατε, ποιον θέλετε να λατρεύητε» (Ι. Ναυή κδ:15). Ποιος θα ’ναι ο Κύριος στη ζωή σας. Μπροστά σέ ποιόν, όλα τ’ άλλα θα 'ρχονται δεύτερα και θα θυσιάζονται. Κι αυτό όχι κάτι παραδοσιακό, αλλά προσωπική υπεύθυνη εκλογή του καθενός.

2. Θεοί, παλιοί, καινούργιοι και ο Κύριος.

Στο Ι. Ναυή κδ:14,15 και στην κάλπη πού στήθηκε μπροστά στο λαό, υπήρχαν τρία ψηφοδέλτια· οι θεοί «οι πέραν του ποταμού», οι θεοί «της γης την όποιαν κατοικείτε» και «ο Κύριος». Η περίπτωση, είναι απόλυτα ενδεικτική - οι παλιοί θεοί, οι μοντέρνοι θεοί και ο Κύριος. Θρησκευόμενος κατά τον παραδοσιακό τρόπο ή οπαδός των συγχρόνων(;) αντιλήψεων ή πιστός στο Θεό τής Βίβλου. Κουβαλητής μιας παράδοσης ή αφομοιωμένος στο όποιο περιβάλλον σου ή οπαδός του αιώνιου κι αναλλοίωτου Κυρίου.

3. Πόσο πολύ μετράει το σήμερα.

Στην ανθρώπινη κάλπη, σήμερα αποφασίζεις και αύριο... υποτάσσεσαι και ακολουθείς. Σήμερα ψηφίζεις για αύριο και μεθαύριο, για μήνες και χρόνια. Ακόμη πιο πολύ, στην πνευματική κάλπη: «Εκλέξατε σήμερον, ποιόν θέλετε να λατρεύητε» (Ι. Ναυή κδ:15)... «ποιόν θέλετε να ακολουθείτε» (Α’ Βας.ιη:21). Εκλέγεις κάποιον για να σε κυβερνήσει, για να του υποταχθείς. Το κάνεις στις πολιτικές εκλογές. Πρέπει πολύ περσότερο στην πνευματική.

4. «Οι χωλαίνοντες» (Α’ Βας.ιη:21).

Συχνά, σφυγμομετρήσεις και γκάλοπ, πέφτουν έξω. Ξέρετε, γιατί; Διότι την πλάστιγγα την ανατρέπουν, οι... αναποφάσιστοι. Εκείνοι πού μέχρι και στην πόρτα του εκλογικού κέντρου, δεν έχουν αποφασίσει ποιόν θα εκλέξουν. Οι χωλαίνοντες! Είναι τόσοι πολλοί, στην πνευματική ζωή! Διελκυστίνδα, ολόκληρη ή ζωή τους: Χριστός και χρυσός, Θεός και κόσμος, πνεύμα και ύλη, πιστοί με τούς πιστούς και κοσμικοί με τούς κοσμικούς. Χαμαιλέοντες. Με όλους και με κανένα. Απόφυγε, να είσαι ένας τέτοιος. Απόφυγέ το, με κάθε τρόπο.

5. Η θαρραλέα προσωπική τοποθέτηση.

Ο Ιησούς του Ναυή, τόλμησε να γίνει η παραδειγματική εξαίρεση. «Εγώ και ο οίκος μου (εκλέξαμε ήδη) να λατρεύουμε τον Κύριο» (κδ:15). Το ψηφοδέλτιό μας, ήδη τό 'χουμε ρίξει. Την εκλογή μας, την κάμαμε σαν άτομα και οικογένεια. Αμφιταλάντευση, δεν υπάρχει. Παζαρέματα, δεν χωράνε. Επιπολαιότητα, μπορεί να μετρήσει αρνητικά για ολόκληρη τη ζωή. Και δεν είναι μόνον ο Ιησούς του Ναυή. Και «η Μαρία εξέλεξε την αγαθή μερίδα» (Λουκάς ι:42). Και ο Μωυσής «πρόκρινε να κακουχείται με το λαό του Θεού, παρά να έχει πρόσκαιρη απόλαυση αμαρτίας» (Εβρ.ια:25).

6. Οι καθημερινές πνευματικές εκλογές.

Εκλέγοντας βέβαια το Χριστό, Σωτήρα και Κύριο στη ζωή μας, κάνουμε μια βασική κι ευλογημένη εκλογή στη ζωή μας. Όμως και μετά απ’ αυτό, αρκετές κάλπες στήνονται στην πνευματική μας πορεία: Σαν χριστιανοί πώς θα συμπεριφερθούμε εδώ, ποια θέση θα πάρουμε εκεί, είναι τούτο ή τ’ άλλο θέλημα Κυρίου; Σ’ όλη αυτή την πορεία και τα σταυροδρόμια της, η προσευχή σου θα είναι - «δίδαξόν μοι, Κύριε, τας οδούς σου, οδήγησόν με εν τη αληθεία σου». Και η υπόσχεση του Κυρίου για σέ, είναι - «τις είναι ο άνθρωπος ο φοβούμενος τον Κύριον; Αυτόν θέλει διδάξει την οδόν, την όποιαν πρέπει να εκλέξη» (ψαλμός κε:4,5 & 12).

7. «Εκλέξατε τη ζωή, για σας και τα παιδιά σας».

Το πρότρεψε ο Μωυσής τότε (Δευτ.λ:19), το προτρέπει το Πνεύμα του Θεού σήμερα, σέ σένα προσωπικά. Εάν ακόμη αμφιταλαντεύεσαι και χωλαίνεις, «επιμελήσου να κάμεις βέβαιη την κλήση και την εκλογή σου» (Β’ Πέτρου α:10). Σήμερα, έκλεξε σωστά, για να ζήσεις σωστά σ’ όλη σου τη ζωή, εδώ και στην αιωνιότητα. Εκλέγεις για σένα, εκλέγεις - υπό μία έννοια - και για τα παιδιά σου.