Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«ΕΤΟΙΜΟΣ ТО ПРΩΙ»



Πνευματική προετοιμασία το πρωί, σημαίνει ευλογημένο πνευματικό περπάτημα την υπόλοιπη ημέρα. «Γίνου έτοιμος το πρωί» για τον Κύριο (Έξοδ.λδ:2) και ο Κύριος θα σε προετοιμάσει για ολόκληρη τη μέρα. Όμως, σε τι συνίσταται τούτη η πρωινή ετοιμασία;


1. «Γίνου έτοιμος το πρωί» (εδ.2)


Θα ξυπνήσεις αρκετά νωρίς και θα ευπρεπιστείς όπως αν πήγαινες για την πιο επίσημη συνάντηση. Και... είναι. Και θα ’χεις στη διάθεσή σου, ένα σχετικά άνετο περιθώριο χρόνου. Θυμήσου τα «ούτε, ούτε, ούτε» στην περίπτωση του Ηλία, ώσπου να συναντήσει τον Κύριο (Α’ Βας.ιθ:11-13).



2. « Ανάβηθι επί το όρος» (εδ.2)


Πάντοτε η επικοινωνία με το Θεό, είναι ένα «ανάβηθι». Πάνω από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Πιο ψηλά από τις συμπληγάδες της ταχύτητας και του άγχους. Χρειάζεσαι, το χώρο της μόνωσής σου. Πριν κατέβεις να περπατήσεις στη γη, ανέβα να συναντήσεις το Θεό.


3. «Θέλεις ακούσει την φωνήν μου» (ψαλμός ε:3)


Η προσευχή είναι οπωσδήποτε, ένα βασικό στοιχείο τής πρωινής πνευματικής περισυλλογής. Θ’ ανοίξεις την ψυχή σου στο Θεό. Θα τον ευχαριστήσεις, για την αγάπη Του και τη λύτρωσή Του. Θα Του ζητήσεις έμπνευση, φως κι οδηγία, για τη μέρα που ξανοίγεται μπροστά σου. Θα Τον βεβαιώσεις, πως πολύ λαχταράς τούτη τη μέρα να «την περπατήσεις μαζί Του» (Γέν.ε:22).


4. «Παράστηθι εκεί ενώπιον μου» (εδ.2)


Επικοινωνία πνευματική με το Θεό, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο... μονόλογο. Δεν παρουσιάζεσαι στο Θεό, για να πεις τις προσευχές σου και να φύγεις. Θα «παρασταθείς ενώπιον του Κυρίου» ή ακόμη σαφέστερα «θέλω παρασταθή εις σε και θέλω προσδοκά» (ψαλμός ε:3). Προσδοκά το άγγιγμα του Θεού, τον έλεγχό Του, την υπόμνηση της υπόσχεσής Του.


5. «Ουδείς θέλει αναβή μετά σου» (εδ.3)


Δεν είναι οικογενειακή ούτε εκκλησιαστική λατρεία, τούτη η ώρα. Είναι η στιγμή που «επί της κορυφής του όρους», βρίσκεσαι εσύ μόνος. Μάλιστα εσύ, χωρίς τα «ποίμνιά σου», τίς φροντίδες σου, τα σχέδιά σου. Εσύ μόνος με τον Κύριο. Και γρήγορα θα γευτείς, ότι μόνος με το Θεό, δε σημαίνει μοναξιά.


6. «Γίνου έτοιμος», για τί συγκεκριμένο;


Του Μωυσή κείνη η μέρα αποδείχτηκε η σημαντικότερη της ζωής του. Μπορεί και σε σένα να συμβεί το ίδιο. Μα κι αν όχι, κάθε μέρα έχει τη δική της χωριστή φυσιογνωμία. Οι ευκαιρίες και τα προβλήματά της, θα ’χουν οπωσδήποτε μία ιδιαιτερότητα. «Γίνου έτοιμος», εμπιστευόμενος στην αγάπη και σοφία του Θεού, να σε οδηγήσει.