Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ο ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ

Α. ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ο Ιησούς δίδαξε πολλές παραβολές που απεικόνισαν κι έδωσαν έμφαση σε πολλές αλήθειες σχετικά με την επιστροφή Του. Καθώς διαβάζουμε αυτές τις παραβολές βλέπουμε τις ακόλουθες αλήθειες:

· Υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την επιστροφή Του.
· Κανείς δεν γνωρίζει τη στιγμή - μπορεί να έρθει οποιαδήποτε ώρα.
· Ο Ιησούς πρότρεψε πολλές φορές τους μαθητές Του να είναι έτοιμοι.
           
Συγκεκριμένα πράγματα είναι απαραίτητα για να είναι κάποιος έτοιμος:


· Λάδι στο αγγείο
· Λυχνάρια καθαρισμένα κι αναμμένα
· Ένδυμα γάμου.

Β.  ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

1. Το μεγάλο δείπνο

Λουκ.ιδ:15-24

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος ετοίμασε συμπόσιο και προσκάλεσε πολλούς. Όταν οι καλεσμένοι αρνήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες, έβαλε τους υπηρέτες του να φέρουν ανθρώπους απ' το δρόμο κι επειδή υπήρχε ακόμη χώρος, τους είπε να αναγκάσουν κι άλλους να έρθουν μέχρι που το σπίτι του γέμισε.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Ολόκληρος ο κόσμος είναι προσκαλεσμένος στο γαμήλιο δείπνο του Αρνίου. Προσκλήσεις δίνονται και σήμερα, αλλά κανείς απ' αυτούς που βρίσκουν δικαιολογίες δεν θα είναι στο γαμήλιο δείπνο του Αρνίου.

2. Το ένδυμα γάμου

Ματθ.κβ:1-14

Η ιστορία: Ένας βασιλιάς έκανε ένα γαμήλιο δείπνο για το γιο του. Όταν οι καλεσμένοι αρνήθηκαν να πάνε, έστειλε υπηρέτες για να πουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα, αλλά τους γελοιοποίησαν και τους κακομεταχειρίστηκαν. Τότε ο βασιλιάς έστειλε το στρατό του και κατέστρεψε αυτούς και την πόλη τους.  Κατόπιν οι υπηρέτες βγήκαν στους δρόμους κι έφεραν καλεσμένους στο γάμο. Όταν ο βασιλιάς ήρθε, όμως, βρήκε κάποιον χωρίς ένδυμα γάμου. Όταν τον ρώτησαν πώς μπήκε χωρίς ένδυμα γάμου, δεν ήξερε τί να πει.  Στη συνέχεια τον έδεσαν και τον έριξαν στο σκότος.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Αυτοί που κηρύττουν το ευαγγέλιο σήμερα συχνά αγνοούνται, διώκονται και φονεύονται. Ωστόσο, βέβαιη καταστροφή και κρίση θα επέλθει σ' αυτούς  που αρνούνται να δεχτούν την πρόσκληση για το γαμήλιο δείπνο του Αρνίου.  Σ' αυτή την παραβολή τονίζεται ότι είναι υποχρεωτικό το ένδυμα γάμου.  Όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να είναι ντυμένοι με δικαιοσύνη, με ιμάτια χωρίς κηλίδα ή ρυτίδα (Αποκ.ιθ:7-9).

3.  Ο άνθρωπος που έκανε ένα μεγάλο ταξίδι

Μάρκ.ιγ:34-37

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος έκανε ένα μεγάλο ταξίδι αλλά πριν φύγει, είπε σε κάθε υπηρέτη τί πρέπει να κάνει και πρόσταξε το θυρωρό ν' αγρυπνεί για τον ερχομό του, προσέχοντας να μην κοιμηθεί.  Μπορεί να επέστρεφε σ' οποιαδήποτε απ' τις τέσσερις φυλακές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τα πράγματα θα ήταν στα αλήθεια σοβαρά εάν έβρισκε τον θυρωρό να κοιμάται.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Ο Ιησούς ταύτισε τον εαυτό Του μ' αυτό τον άνθρωπο που πήγε σ' ένα μακρινό ταξίδι, αλλά μπορεί να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή. 

Η νύχτα χωριζόταν σε τέσσερις φυλακές:

· Εσπέρα - Απ' τη δύση μέχρι τις 9 μ.μ. (Πεντηκοστή-σκοτεινοί αιώνες).
· Μεσάνυχτα - 9 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα (Σκοτεινοί αιώνες)
· Λάλημα πετεινού - Μεσάνυχτα μέχρι τις 3 π.μ. (Περίοδος Μεταρρύθμισης).
· Πρωί - 3 π.μ. μέχρι την ανατολή (Όψιμη βροχή).

Μελετώντας την ιστορία της Εκκλησίας, βλέπουμε ότι ο Ιησούς δεν ήρθε στις τρεις πρώτες φυλακές κι έτσι συμπεραίνουμε ότι θα έρθει το πρωί. Όταν έρθει, θα είναι πρωί (το χάραμα της ημέρας) για την Εκκλησία, αλλά μεσάνυχτα για τον κόσμο.

4.  Η συκιά

Ματθ.κδ:32-33, Μάρκ.ιγ:28-29

Η ιστορία: Η συκιά βγάζει τον καρπό της πριν τα φύλλα. Τα φύλλα βγαίνουν αργά την άνοιξη, σημάδι ότι το καλοκαίρι είναι κοντά.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Ο Ιησούς χρησιμοποίησε τη συκιά σαν τύπο του Ιουδαϊκού έθνους. Το θέρος συμβολίζει τη συντέλεια του αιώνα και τον ερχομό του Ιησού. Γι' αυτό, η αλήθεια που διδάσκεται εδώ είναι ότι η αποκατάσταση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, είναι σημείο ότι η επιστροφή του Κυρίου είναι πολύ κοντά.

5.  Οι άγρυπνοι υπηρέτες

Λουκ.ιβ:35-40

Η ιστορία: Οι υπηρέτες βρίσκονταν σε συνεχή επιφυλακή για τον κύριό τους, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει απ' ένα γάμο.  Έμεναν άγρυπνοι για να ανοίξουν αμέσως την πόρτα στο χτύπημα του κυρίου τους. Όταν αυτός γύρισε και βρήκε τους υπηρέτες πιστούς να αγρυπνούν, τους έβαλε να καθίσουν σε γεύμα, και τους υπηρέτησε. Μ' αυτόν τον τρόπο οι υπηρέτες ανταμείφθηκαν.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Η Εκκλησία πρέπει να αγρυπνεί συνεχώς για την επιστροφή του Ιησού.  Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επιστρέψει.  Εάν μας βρει έτοιμους κι άγρυπνους, θα μπορέσουμε να καθίσουμε μ' Αυτόν στο Γαμήλιο Δείπνο του Αρνίου.



6.   Τα τάλαντα

Ματθ.κε:14-30

H ιστορία: Σύμφωνα με το έθιμο που επικρατεί στην Ανατολή, κάποιος άνθρωπος πριν να φύγει για μια μακρινή χώρα μοίρασε τα χρήματά του στους υπηρέτες του, ανάλογα με την ικανότητα του καθενός.  Αυτός ο άνθρωπος έδωσε σ' ένα υπηρέτη πέντε τάλαντα (1.250.000 δρχ. περίπου), σ' έναν άλλο δύο τάλαντα (500.000 δρχ. περίπου) και σ' ένα τρίτο ένα τάλαντο. Όταν επέστρεψε, οι δύο πρώτοι υπηρέτες είχαν διπλασιάσει τα χρήματά τους και άκουσαν κι οι δύο λόγια επιδοκιμασίας. Ο τρίτος ενώ μπορούσε να έχει κάνει το ίδιο, έθαψε το τάλαντό του. Αυτός ο υπηρέτης που δεν έφερε καθόλου κέρδος άκουσε ότι ήταν αχρείος και πονηρός και ρίφθηκε στο πυρ το εξώτερο.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή:  Τo μάθημα που διδασκόμαστε εδώ είναι ότι θα ανταμειφθεί η πιστότητα κι όχι ο αριθμός των ταλάντων. Ο υπηρέτης με το ένα τάλαντο θα μπορούσε να είχε πάρει την ίδια αμοιβή με τους άλλους δύο. Ο πονηρός δούλος θα κριθεί και θα ριχθεί στη λίμνη του πυρός.

7.  Οι μνες

Λουκ.ιθ:11-27

Η ιστορία: Αυτή η παραβολή δόθηκε στο σπίτι του Ζακχαίου στην Ιεριχώ. Η ιστορία είναι παρόμοια μ' αυτή των ταλάντων, εκτός απ' το ότι, σ' αυτή την περίπτωση, ο καθένας έλαβε το ίδιο ποσό, το οποίο ήταν μία μνα (2.500 δρχ. περίπου).  Όταν ο αφέντης επέστρεψε, οι υπηρέτες του έδειχναν τα κέρδη που απόκτησαν ο καθένας λαμβάνοντας και την αντίστοιχη ανταμοιβή. Ο αφιλόκερδος υπηρέτης είχε τυλίξει την μνα του σ' ένα μαντίλι και την έχασε εξαιτίας της αφιλοκέρδειάς του.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Το μάθημα που διδάσκεται εδώ είναι το ίδιο μ' αυτό της παραβολής των ταλάντων. Οι ανταμοιβές δίνονται ανάλογα με την πιστότητα.  Η προτροπή που απευθύνεται σ' εμάς είναι: "Πραγματεύθητε εωσού έλθω". Πρέπει να ζούμε πιστά κάθε στιγμή, όπως θα θέλαμε να βρεθούμε όταν ο Ιησούς επιστρέψει.

8. Οι εργάτες για τον αμπελώνα

Ματθ.κ:1-16

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος που είχε ένα αμπέλι προσέλαβε εργάτες νωρίς το πρωί, στις 9 π.μ, το μεσημέρι, στις 3 μ.μ.  κι επίσης στις 5 μ.μ. Είχε συμφωνήσει να πληρώσει ένα δηνάριο τους εργάτες που θα δούλευαν όλη την ημέρα. Ωστόσο, πλήρωσε ένα δηνάριο όλους τους εργάτες.  Αυτοί που είχαν κοπιάσει όλη την ημέρα γκρίνιαζαν, αλλά ο αφέντης δήλωσε ότι ήταν δικαίωμά του να πληρώσει ένα δηνάριο.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Η αλήθεια που διδάσκεται εδώ είναι παρόμοια με αυτή των παραβολών των ταλάντων και των μνων. Η πληρωμή δεν δόθηκε με βάση τη διάρκεια της υπηρεσίας, αλλά με βάση την πιστότητα.

Γ.  ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Πρόβατα κι Ερίφια: Ματθ.κε:31-46

Ο Αμπελώνας που νοικιάστηκε στους Γεωργούς: Ματθ.κα:33-46