Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Δεν μπορώ να πληρώσω χρήματα που υποσχέθηκα να δίνω για το έργο του Θεού.



ΕΡΩΤΗΣΗ:

Εδώ και καιρό έκανα μια υπόσχεση πίστης, να δώσω ένα αρκετά μεγάλο ποσό χρημάτων, για το έργο του Θεού. Τότε, είχα μια καλά αμειβόμενη εργασία, και ήξερα ότι θα μπορούσα να δώσω το ποσό. Από τότε όμως, έχω χάσει τη δουλειά μου και αναγκάστηκα να δανειστώ ένα σημαντικό ποσό από έναν αδελφό στην εκκλησία. Του υποσχέθηκα ότι θα επιστρέψω τα χρήματα όσο πιο γρήγορα μπορώ, αμέσως μόλις βρω μια δουλειά. Πρόσφατα άνοιξε μια δουλειά για μένα, αλλά με μειωμένο μισθό. Αφού δώσω το δέκατό μου και πληρώσω τους λογαριασμούς μου και όλα τα άλλα απαραίτητα έξοδα, θεωρώ ότι δεν είμαι σε θέση να πληρώσω και την υπόσχεση πίστης, και το δάνειο στον αδελφό. Αν δεν επιστρέψω το δάνειο νιώθω ότι βγαίνω ψεύτης. Μπορεί ο Θεός να κάνει λίγο υπομονή; Τι πρέπει να πληρώσω, την υπόσχεση στον Θεό ή την υπόσχεσή μου στον αδελφό; Θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε τι να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


Εκτιμώ το δίλημμά σου, καθώς επίσης την επιθυμία που εκδήλωσες να δώσεις κατά την δύναμή σου για το έργο του Θεού. Δεν είσαι ο πρώτος που βρίσκεται σε δυσκολία εξαιτίας αντικρουόμενων υποχρεώσεων και έλλειψης χρημάτων. Θέλω επίσης να σε συγχαρώ για την κατανόηση της χριστιανικής ευθύνη να δίνεις το δέκατό σου, άσχετα αν είναι μικρό ή μεγάλο. Όταν εσύ είσαι πιστός και κάνεις αυτό που κάνεις, ο Θεός είναι πιστός για να σε βοηθήσει σ’ αυτό τον τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που δοκιμάζονται τα όριά μας, και προφανώς είσαι σε μία από αυτές τις στιγμές.

Για να βοηθηθείς με την απάντηση του ερωτήματός σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη φύση της υπόσχεσης πίστης. Προφανώς, δεν καταλαβαίνεις πλήρως αυτή την έννοια. Δεν νοείται υπόσχεση πίστης, όταν έχεις τα χρήματα στο χέρι. Δεν κάνεις μια υπόσχεση πίστης, γνωρίζοντας ότι έχεις τα κεφάλαια για να πληρώσεις. Στην πραγματικότητα, μια υπόσχεση πίστης είναι ένα βήμα πίστης, κατά το οποίο δεν βλέπεις καθαρά πώς μπορείς να πληρώσεις, αλλά εμπιστεύεσαι τον Θεό να σου προμηθεύσει τα χρήματα πέρα και πάνω από αυτό που σήμερα είσαι σε θέση να κάνεις  για τον Κύριο. Είναι μια δέσμευση να εκζητήσεις τον Θεό και να Του ζητήσεις να σου προμηθεύσει επαρκή πρόσθετα χρήματα πέρα από ό, τι τώρα παίρνεις. Ο Θεός θα τοποθετήσει τα χρήματα στο χέρι σου κι εσύ με τη σειρά σου θα τα δώσεις για το έργο Του. Η υπόσχεση πίστης σου είναι το ποσό που πιστεύεις ο Θεός να σου προμηθεύσει πάνω από το σημερινό σου εισόδημα.

Με αυτά κατά νου, βλέπεις ότι η υπόσχεση πίστης σου δεν εξαρτάται από το κανονικό εισόδημα αλλά από αυτό που ο Θεός θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πέρα από αυτό!

Ο Θεός δεν αποτυγχάνει. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τα χρήματα αυτά με κάποιο τρόπο που δεν μπορείς να δεις τώρα. Θα μπορούσε να έρθει από μια αύξηση μισθού, από μια δεύτερη μερικής απασχόλησης δουλειά, από μια καλύτερη δουλειά, μια κληρονομιά, μια τυχαία πώληση, ή από κάτι που ποτέ δεν περίμενες. Εσύ πρέπει να κοιτάζεις στον Κύριο γι’ αυτό, ας γίνει μέρος ειλικρινούς προσευχής, και περίμενε τον  Θεό να ανοίξει τις πόρτες που εσύ τώρα δεν ξέρεις.

Έχοντας αυτά στο μυαλό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το σημερινό σου εισόδημα για την αποπληρωμή του δανείου στον αδελφό, όπως υποσχέθηκες ότι θα κάνεις. Ο Ιησούς είπε,

Μάρκ.ια:24 «Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς».

Ο λόγος που λέω ότι θα πρέπει να αποπληρώσεις το δάνειό σου είναι ότι ο λόγος του Θεού λέει,

Ρωμ.ιγ:8 Εις μηδένα μη οφείλετε μηδέν ειμή το να αγαπάτε αλλήλους·

Προφανώς, όταν απαιτείται εξόφληση, πρέπει να καταβληθεί.

Είναι λυπηρό, αλλά είναι αλήθεια, ότι ορισμένοι χριστιανοί αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ξέρω περιπτώσεις που κάποιοι κάνουν τους μισοκακόμοιρους σ’ αυτούς που χρωστάνε χρήματα, αλλά την ίδια στιγμή ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα σε ρούχα, ταβέρνες κτλ.

Ο Θεός λέει:

Ψαλ.λζ:21 Δανείζεται ο ασεβής και δεν αποδίδει, ο δε δίκαιος ελεεί και δίδει.

Σκέψου λίγο πάνω σ’ αυτό το εδάφιο:

Α’ Κορ.ι:13 Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος· πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε.

Ο Θεός επιτρέπει να δοκιμαστείς τώρα. Μην αποδυναμωθείς ή να τα παρατήσεις, αλλά κρατήσου σταθερά, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα «ανοίξει δρόμο» για σένα και θα το κάνει. Μην ταράσσεσαι και μην αμφιβάλεις, και θα δεις ότι θα έρθει η στιγμή που θα μπορέσεις να πληρώσεις το χρέος σου και την υπόσχεση πίστης. Οι πέντε λεξούλες κάπου στη μέση του εδαφίου, τα λένε όλα: «πιστός όμως είναι ο Θεός».