Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Ο σύζυγός μου έχει ξεκινήσει για διαζύγιο


ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ο σύζυγός μου είναι ένας αποστάτης. Έφυγε από το σπίτι μας πριν από οκτώ μήνες και από τότε ζει με μια γυναίκα. Τώρα, ξεκίνησε για διαζύγιο. Αγαπώ τον άντρα μου και ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος στη ζωή μου. Είναι χαμένος για μένα αν θα πάρει διαζύγιο; Θέλω να πιστεύω ότι ο Θεός θα μας φέρει πάλι μαζί και θα γεμίσει τον άντρα μου με το Άγιο Πνεύμα πάλι. Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι στο θέλημα του Θεού να τον αφήσω να φύγει ή να τον φέρω πίσω; Αν έχω πίστη, ο Θεός θα το κάνει; Ή μήπως είναι στο θέλημά Του να συνεχίσω μόνη μου; Παρακαλώ βοηθήστε με να καταλάβω πώς μπορώ να παραδοθώ τέλεια στον Θεό.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σίγουρα σε νιώθω και κατανοώ τη βαθιά θλίψη σου. Ένα διαλυμένο σπίτι είναι μια θλιβερή κατάσταση για σένα και τα παιδιά σας. Είμαι βέβαιος ότι αγαπάς τον Κύριο και θέλεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να γίνει το θέλημά Του. Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι είσαι πρόθυμη να συγχωρήσεις τον άντρα σου και να τον πάρεις πίσω, αν αφήσει την άλλη γυναίκα και επιστρέψει σε σένα.

Το ερώτημα δεν είναι αν ο Θεός μπορεί ή όχι να κάνει αυτό που ζητάς. Φυσικά, θα μπορούσε. Αυτός είναι ο σωτήρας των αμαρτωλών. Αυτός είναι ο θεραπευτής των διαλυμένων σπιτιών και των ραγισμένων καρδιών. Για να δούμε αν είναι ή όχι στο θέλημα του Θεού να σώσει τον άντρα σου, θα πρέπει να πάμε στην Β΄ Πέτρ.γ:9, που μας διαβεβαιώνει ότι ο Θεός «μακροθυμεί εις ημάς, μη θέλων να απολεσθώσι τινές, αλλά πάντες να έλθωσιν εις μετάνοιαν». Δεν είναι θέλημα του Θεού για κανέναν να χαθεί, και αυτό περιλαμβάνει τον άντρα σου.

Ακόμα, είναι θέλημα Θεού για εσένα και το σύζυγό σου να είστε μαζί, γιατί το έχει δηλώσει ξεκάθαρα, «Ώστε δεν είναι πλέον δύο, αλλά μία σαρξ. Εκείνο λοιπόν το οποίον ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος ας μη χωρίζη» (Ματθ.ιθ:6). Η σχέση του γάμου είναι ο δεσμός με τον οποίο ο Θεός ενώνει τον άντρα με την γυναίκα. Αφού ένας γάμος έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι στο θέλημα του Θεού, να διαλυθεί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι το θέλημα του Θεού για όλους τους ανθρώπους να σωθούν, πολλοί εξακολουθούν να χάνονται. Παρά το ότι είναι το θέλημα του Θεού τα ανδρόγυνα να παραμένουν μαζί, παντρεμένοι άνθρωποι χωρίζουν και σπίτια διαλύονται.

Βλέπεις, ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα, στο οποίο ο Θεός έχει δώσει τη δύναμη της επιλογής. Και ο Θεός δεν αφαιρεί αυτή την εξουσία από τον άνθρωπο, άσχετα με το τι κάνει. Εάν κάποιος θέλει να αμαρτάνει, ο Θεός δεν θα τον σταματήσει και αν ένας άνθρωπος θέλει να αφήσει τη γυναίκα του, ο Θεός δεν θα τον υποχρεώσει να μείνει, ακόμη και αν αυτός ενεργεί αντίθετα με το θέλημα του Θεού. Ο Θεός απλά δεν εξαναγκάζει κανέναν κόντρα στο δικό του θέλημα.

Ως εκ τούτου, ο Θεός δεν θα αναγκάσει τον άντρα σου να επιστρέψει. Πολλές πολύτιμες, ευσεβείς γυναίκες συνεχίζουν να ζουν για το Θεό, ακόμα κι αν οι σύζυγοί τους τις έχουν εγκαταλείψει. Έχουν βρει ότι τους αρκεί η χάρις του Θεού, και ακουμπάνε στον Κύριο για δύναμη, αντοχή, άνεση και συντροφιά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσεύχεσαι για το σύζυγό σου και να εμπιστεύεσαι το Θεό να τον σώσει. Όπως και στην ιστορία του Ιωνά, ο Θεός θα στείλει κρίσεις στους αποστάτες για να τους οδηγήσει πίσω. Αλλά, σε τελική ανάλυση, το εμπλεκόμενο άτομο πρέπει να κάνει και πάλι την επιλογή του.

Ας προσευχηθούμε για το σύζυγό σου. Στη συνέχεια, άφησέ τα όλα στα χέρια του Κυρίου. Ζήσε για τον Θεό την κάθε σου μέρα. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ο σύζυγός σου να γυρίσει και να σωθεί. Τα γεγονότα θα καθορίσουν ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνεις. Ό, τι κι αν γίνει όμως, η χάρη του Θεού θα είναι επαρκής για σένα.

Ο Θεός να σε ευλογήσει και να σε βοηθήσει τις επόμενες μέρες. Κράτησε το χέρι σου μέσα στο δικό Του. Μείνε σε επαφή με τον ποιμένα σου. Θα σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.