Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018

6 τρόποι για να δείχνεις ευσεβής


(χωρίς κατ' ανάγκη να είσαι)

1. Κάνε πολλά πράγματα την ώρα της προσευχής.

Κάθε μέρα, πήγαινε σε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σου με τη Βίβλο για μισή ώρα. Αυτό κάνει όλους όσους σε βλέπουν να νομίζουν ότι είσαι ένας πιστός παράδειγμα. Επειδή όμως η μισή ώρα είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εσύ διάβαζε σύντομα λίγο από την Αγία Γραφή, κάνε και μια γρήγορη προσευχή και σου μένουν άλλα 28 λεπτά για να σκέφτεσαι διάφορα θέματα, όπως την εργασία, τι ψώνια πρέπει να κάνεις, πού θα πας τις επόμενες διακοπές, ή ίσως και λίγη χαλάρωση καθώς κάθεσαι με τα μάτια κλειστά.


2. Ζήτα από τους άλλους να προσεύχονται για εσένα.

Έτσι δεν χρειάζεται να προσεύχεσαι εσύ για τον εαυτό σου. Τονίζεις βέβαια πως όλα τα περιμένεις από το Θεό, όμως αναθέτεις στους άλλους να προσεύχονται για τις ανάγκες σου, χωρίς να σπαταλάς το δικό σου χρόνο. Με τον τρόπο αυτό οι άλλοι μαθαίνουν ότι είσαι ταπεινός και σε απασχολούν σοβαρά ζητήματα. Στην πραγματικότητα όμως τους κρατάς έξω από τις αθέατες πλευρές της ζωής σου.

3. Μπέρδευε τα πρακτικά θέματα με περίπλοκες θεωρίες.

Χρειάζεται ταπείνωση για να δεχτεί κάποιος ενθάρρυνση. Εσύ λοιπόν κανόνισε κάθε Κυριακή να μιλάς σε κάποιον (κατά προτίμηση διαφορετικό κάθε εβδομάδα) για το πόσο σε απασχολούν αυτά που ακούστηκαν στο κήρυγμα. Δεν χρειάζεται βέβαια να αλλάξεις στη ζωή σου, όμως οι άλλοι μένουν με την εντύπωση ότι σοβαρεύεσαι με τα λόγια του Θεού και θα σε εκτιμούν με βάση αυτά που τους είπες.

4. Να ασχολείσαι μόνο με υπηρεσίες που φαίνονται, αλλά ταυτόχρονα ευχαριστούν εσένα.

Όταν η υπηρεσία που κάνουμε μας ευχαριστεί, αυτό δεν είναι θυσία. Και το να υπηρετείς άλλους είναι πολύ ευχάριστο όταν εκείνοι το βλέπουν και το εκτιμούν.

5. Μην δέχεσαι έπαινο.

Κάθε φορά που κάποιος σε ευχαριστεί ή σε επαινεί, εσύ να λες ότι δεν έχει δίκιο. Όσο σε επαινούν, εσύ να παρουσιάζεις εικόνα ταπείνωσης. Έτσι φαίνεσαι πιο ταπεινός από ό,τι αληθινά είσαι, και επίσης κάνει τον άλλο να θέλει να σε επαινέσει ξανά.

6. Άλλαξε τη θέση των βιβλίων στη βιβλιοθήκη σου.

Άφηνε και μερικά βιβλία διάσπαρτα εδώ κι εκεί στο σπίτι (κατά προτίμηση ανοικτά). Όταν τα βλέπουν οι επισκέπτες ή οι άλλοι στο σπίτι, νομίζουν ότι είσαι άνθρωπος μελέτης. Γλιτώνεις και από το να αγοράσεις καινούργια βιβλία. Εξάλλου όλοι οι σοβαροί μελετητές διαβάζουν τα βιβλία τους τουλάχιστον δύο φορές.